Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:47, 6. 2. 2018.

| Politika

Ignorisanje odluka Agencije karakteristika i niških vlasti

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
skupstina
Skupština se oglušila o preporuke Agencije; foto: JV arhiva

Niška vlast se u slučajevima zamenika direktora Direkcije za javni prevoz Nenada Stankovića i bivšeg gradskog većnika i advokata Srđana Aleksića oglušila o naređenja i mišljenja Agencije za borbu protiv korupcije za njihovo razrešenje, iako ova državna institucija, reagujući na poslednji takav slučaj iz Kule, navodi da se po pravilu svi povinuju njenim odlukama.

Agencija za borbu protiv korupcije preporučila smenu predsednika Opštine Kula Perice Videnjakića, inače člana Srpske napredne stranke. Razlog je bio sukob interesa kojim je drastično uvećao imovinu najbližih članova svoje porodice. Naprednjačka većina u Kuli odbila je njegovu smenu, a kako prenosi N1, jedan od odbornika ga je “branio” od Agencije rečima - “Džukelama ne treba braniti da laju, to im je posao”.

Agencija je na oglušavanje na njene preporuke, koje su pre nekoliko godina bile karakteristika i niške političke scene, po prvi put reagovala javno.

Od pokazane nekulture, mnogo je gore nepoštovanje autoriteta državnih institucija naročito kada je reč o ljudima koji su nosioci javnih funkcija. Funkcioneri, organi, ustanove, kao i drugi subjekti koji su predmet rada Agencije za borbu protiv korupcije, po pravilu se povinuju aktima koje donosi Agencija, a mišljenja i preporuke Agencije se poštuju - rekli su iz Agencije.

Nenad Stankovic foto Aleksandar Kostic JUZNE VESTI Stanković ranije "pobedio" Agenciju; foto: JV/A.K.Ipak, vlast SNS i njenih manjih koalicionih partnera i SPS u Nišu je 2 puta u zadnjih nekoliko godina pokazala baš takvo “nepoštovanje autoriteta državnih institucija”.

Naime, u prvom slučaju, Agencija je tražila smenu Nenada Stankovića zato što je prekršio zakon, jer je bio i zamenik tadašnjeg predsednika Skupštine grada Mileta Ilića i zamenik direktora Direkcije za javni prevoz Grada Niša.

Ali, skupštinska većina naprednjaka i socijalista krajem 2014. izglasala je da Agencija nije u pravu i ignorisala njenu preporuku. Stanković je ostao na duplim funkcijama do zadnjeg dana tog skupštinskog mandata 2016.

Agencija ga je opominjala još jednom, jer nije prijavio imovinu i prihode.

Posle 2016, bio je “samo” zamenik direktora Direkcije za javni prevoz, ali je juna 2017. postao i većnik u Svrljigu.

U drugom slučaju, Agencija je jula 2014. tražila smenu gradskog većnika Srđana Aleksića, zbog sukoba interesa, jer je "zastupao stranke u sudskim postupcima protiv javnih preduzeća čiji je osnivač grad Niš", ali i da je istovremeno sa funkcijom Gradskog većnika kao advokat zastupao javna preduzeća čiji je Grad Niš osnivač”. Aleksić se žalio, ali je Agencija odbila žalbu i sredinom 2015 dala rok niškoj vlasti 60 dana da Aleksić bude smenjen. To se, opet odlukom skupštinske većine, ipak nije desilo.

Podsetimo, Nenad Stanković ponovo je u žiži političke javnosti, jer figurira kao kandidat SNS za pomoćnika gradonačelnika.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aperkat

    21:02 // 6. 2. 2018.

    Bio jednom grad Nis,u onoj SFRJ.Bio kosmopolitski,Univerzitet mu bio vrhunski,imao privredu,referentan sport,kulturna desavanja,svirao John Mayl,Tomas Dolbi i Lena Lovich,posetila ga Elizabeta i Ricard Burton,bratimio se sa Rijekom,volela ga cela Juga,imao privrednike,"Amerikanca","Ambasador",polufinale Kupa Uefa i dva dobitnika Sterijine nagrade,igraliste u pedagoskoj...A,dosao na nivo Guske!?

  • ja-znam

    19:24 // 6. 2. 2018.

    Meni nije normalno da "Agencija za borbu protiv korupcije" predlaze smenu , umesto da naloži smenu. Ako postoji sukob interesa i pribavljena korist od funkcije , i oni tu informaciju ili dokaz imaju , zasto ne proslede MUP-u ??? Takodje bi lepo bilo da se pozabave TZV. agencijama preko kojih se svi zivi u danasnje vreme zaposljavaju , tu neko stice abnormalnu PROTIVPRAVNU imovinsku korist.

  • TOMASS

    15:02 // 6. 2. 2018.

    Nesa je divna osoba I nema kome nije pomogao.Pljujete coveka ,nije lepo.Iz casne I postene je porodice,domacin,otac,suprug.Prestanite molim VAS sve.
    Jedan dobar potez mu je dolazak Bojzija u direkciju I tamo je sada sve pod konac.Bravo za lepog,sarmantnog Bojzija.Niko bre nesme da kaze NISTA kad bata Bozi se pojavi.RAD,RED DISCIPLINA.

    • ***

      07:11 // 7. 2. 2018.

      Ako je SARKAZAM,onda je ok.

    • vlada

      08:21 // 7. 2. 2018.

      Mora da te zaposlio kad ga toliko hvalis!
      Kad vidim njega,znam sigurno da nikad necu da glasam za SNS,bruka za Nis!!!

    • Losmi

      10:43 // 9. 2. 2018.

      Iz časne i poštene porodice, a brat mu u zatvoru zbog dilovanja narkotika i učešća u ubistvu dečaka na L.steni. Potražite malo podatke o tome. U normalnom drustvu funkcioner podnosi ostavke svuda kada član porodice uradi nešto tako.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: