Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:40, 1. 3. 2024.

| Politika

Izbori u Nišu: Ko hoće na zajedničku opozicionu listu, ko se premišlja, a ko izričito odbija

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Glasanje
Politička scena u Nišu sve dinamičnija kako se približavaju lokalni izbori; ilustracija; foto: Matija Gačić

O ideji da na predstojeće lokalne izbore u Nišu izađu u jednoj koloni, stavovi opozicije su različiti - Tamara Milenković Kerković iz Dveri i aktivista Miloš Bošković kažu da je jedino tako moguća smena vlasti. Dragoslav Ćirković iz koalicije “Niš, moj grad” smatra da bi ujedinjenje bilo dobro, ali da to može da bude i u više kolona, dok Slađana Miletić iz Novog DSS-a navodi da to zahteva ozbiljne razgovore. Stefan Jovanović iz Narodne stranke kaže da su oni za koaliciju, ali ne sa SNS-om, SPS-om i NPS-om.

Đorđe Stanković Jelena Milošević Stanković i Milošević pozvali na ujedinjenje opozicije; foto: JV / Tamara RadovanovićPredlog da se opozicione stranke koje do sada nisu sarađivale sa Srpskom naprednom strankom i oni koji nisu potpisivali podršku Aleksandru Vučiću zajedno nastupe na lokalnim izborima u Nišu ove godine dali su Đorđe Stanković iz Narodnog pokreta Srbije i Jelena Milošević iz Stranke slobode i pravde.

Stanković je naveo direktora niške Kardiohirurgije Dragana Milića, Tamaru Milenković Kerković iz Dveri i aktivistu Miloša Boškovića kao neke od onih sa kim bi saradnja bila moguća.

Iako su Dveri na izborima u decembru nastupili sa Zavetnicima, Milenković Kerković takođe poziva na ujedinjenje sa “Srbijom protiv nasilja” i drugima koji neće sarađivati sa SNS-om, kao i na postizborno jedinstvo.

Tamara Milenković Kerković I Milenković Kerković poziva na jedinstvo; foto: Dveri NišKaže da niška opozicija mora da se ujedini i stvori referendumsku atmosferu, bez kalkulacija i gordosti.

Jasno je da su sve oči sada uprte u Niš, kao grad u kome je odavno sazrela svest o potrebi promene vlasti. Niš može postati prvi slobodan grad u Srbiji, ako opozicija bude na nivou objektivne potrebe i zahteva građana da se vlast smeni u najkraćem roku. Sama vlast je, očito, u panici, sa rekordno niskim rejtingom i svesna je da više neće moći da se održi, čak ni uz pomoć celog repertoara predizbornih i izbornih prevara - navodi ona.

Ističe da pre borbe za decentralizaciju i nultu toleranciju na korupciju nišku opoziciju čeka borba za sprečavanje izborne krađe i “izbornog turizma”.

Miloš Bošković Bošković kaže da je to jedini put do smene vlasti; Foto: JVI Bošković, nekadašnji poslanik pokreta Dosta je bilo, navodi da je zainteresovan da učestvuje na lokalnim izborima u vidu šire opozicione koalicije jer smatra da je to jedini put do smene vlasti.

Voleo bih da živimo u nekom drugom vremenu gde mogu da se postroje 3-4 opozicione liste, pa da upoređjemo politike i ideje. Međutim, politički prostor je toliko kontaminiran da moramo da napravimo korak nazad i prvo promenimo vlast, pa tek onda da pričamo o rešavanju stvarnih problema. Svakako treba da postoje program i ponuđena rešenja, ali mislim da je 50% problema rešeno već kada oni odu - zaključuje Bošković.

Koalicija “Niš, moj grad” i Nova Demokratska stranka Srbije potpisale su nedavno deklaraciju o saradnji i zajedničkom izlasku na lokalne izbore.

Dragoslav Ćirković kaže da su tako napravili prvi korak ka ujedinjenju i takođe smatra da samo ujedinjena opozicija može da pobedi na izborima, kao i da će ovi izbori pokazati ko je “satelit SNS-a”.

To je bio i naš otvoreni poziv za sve ljude sa sunčane strane ulice, pre svega mislim na opoziciju koja je spremna da se udruži, da bi smo smenili ovu vlast. Prizivamo to ujedinjenje. Da li će to biti jedna kolona ili ćemo napraviti dve ili tri, stvar je zajedničkog dogovora. Treba videti koji su najbolji modaliteti da bismo prišli ljudima koji bi iz jednog razloga glasali jednu, a iz drugog neku drugu opciju. Niš je bio baklja demokratije i mi smo spremni da tu baklju nosimo zajedno sa svima koji ne žele saradnju sa SNS-om i njihovim pratećim subjektima, poput SPS-a - ističe Ćirković.

deklaracija Novi DSS i "Niš, moj grad" potpisali deklaraciju o saradnji; foto: Koalicija "Niš moj grad"Pre bilo ujedinjenja bilo bi neophodno uraditi dobru procenu i obezbediti mnoge preduslove, kaže Slađana Miletić iz Novog DSS-a, ali veruje da je svima u opoziciji u interesu da se nijedan glas ne baci.

Otvoreni smo za saradnju sa svim opozicionim grupama, ali imamo već našu koaliciju i ona je kamen temeljac za predstojeće izbore. Naravno, otvoreni smo za razgovore sa svim pravim opozicionim strukturama - navodi ona.

Saradnja se, kaže, ne ogleda samo u koalicionom partnerstvu, već i u tome da opozicija zajedno obezbedi što bolju kontrolu na izborima.

Ja bih krenula u kampanju sa našom opozicijom, a ima mesta i za razgovore, naravno. Tehničku saradnju posle izbora svakako planiramo, samo da dobijemo veći procenat i biće saradnje sigurno - poručuje Miletić.

Potpredsednik Narodne stranke Stefan Jovanović navodi da će ta stranka učestvovati na izborima u Nišu u koaliciji sa drugim, srodnim političkim strankama koje se zalažu za promene, ali ne sa strankama koje su na vlasti, niti sa Narodnim pokretom Srbije.

Naš odbor u Nišu ima autonomiju da odlučuje o partnerstvima na lokalnom nivou, ali ono što je sigurno neće praviti kolalicije ni pre ni posle izbora sa strankama vlasti SNS i SPS, ali ni sa onima koji su u međuvremenu postali sigurna kuća za bivše kadrove SNS. Konkretno mislim na interesnu grupicu okupljenu oko Đorđa Stankovića - kaže Jovanović.

Podsetimo, Dragan Milić je odgovorio da će grupa građana “Dr Dragan Milić”, ako nastupi na izborima, to učiniti sama da bi se videlo koliku podršku zaista ima i zato što je, kako je istakao, Nišu potrebna potpuno niška opcija.

Ranije, Branislav Jovanović je ranije potpisao sporazum o saradnji sa Novim licem Srbije i takođe pozvao opoziciju na ujedinjenje, ali je Đorđe Stanković odgovorio da saradnja sa njim ne dolazi u obzir.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Joker

    17:16 // 7. 3. 2024.

    Dragan Milic jedino novo lice koje moze da promeni nas Nis puna podrska!!

  • Građanin

    09:04 // 6. 3. 2024.

    Ako Ruska stranka i Nova komunistička partija budu izašli na lokalne izbore, kao što su na parlamentarne, glasaću za njih. U suprotnom, zaista ne znam. Vlast je užasna, demokratska opozicija je sve osim demokratske opozicije, tzv. desničari su produžena ruka SNS-a....

  • Zoki

    12:20 // 2. 3. 2024.

    Najsmešnije je što će da se okupe njih 10 stranaka, sitnih, pa ako i dobiju većinu neće moći da se dogovore ko će biti šta i kako da podele kolač i svi budu zadovoljni. A ako Niš i bude jedini opozicioni grad u zemlji, a na rebublici vlast ima sns, onda će tek niš narednih godina da ispašta i cupka u mestu, onda tek Niš neće da vidi ni dinar od republike i ništa drugo neće da se promeni.

    • Rade

      16:33 // 4. 3. 2024.

      Ni ovako nije napredovao za 12 god. A ako je SNS vlast postena nece bitno biti ko ke na vlasti u bilo kom gradu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: