Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:11, 20. 7. 2020.

| Politika

Janjić: Vučić u situaciji kao Tadić 2010. godine, mora da krene da ispunjava obećanja

Autor:Lj. F.Izvor:Fonet

Da je sadašnji predsednik države Aleksandar Vučić 2013 godine, u vreme potpisivanja Briselskog sporazuma, bio "dečko koji obećava, a da je danas dečko koji ne izvršava", smatra predsednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić. Dodaje da on još nije otpisan kao Boris Tadić 2010. godine, ali je u sličnoj poziciji - dao je puno obećanja, sada će se tražiti da on ta obećanja ispuni.

U intervjuu FoNetu, u emisiji Kvaka 23, nakon nastavka pregovora Beograda i Prištine, Janjić kaže da je utisak da se promenio odnos Vučića, da se lišio dramatizacije i da je to dobro ukoliko bude tako.

Javnosti se daju osnovne informacije sa sastanka, šta su bile teme i sadržinski problemi i rešenja, objašnjava Janjić, a na to ih obavezuje Rezolucija Ujedinjenih nacija.

Dobra je promena, pitanje smisla je vrlo važno, a sve ima smisla osim da se ništa ne radi 20 meseci i da se pri tome kreira atmosfera političko-bezbednosnih provokacija, poput hapšenja Đurića, vozova i ideološko-političkog ludila i ivice sukoba - smatra Janjić.

Pozitivna promena je došla možda i tako što su obe strane u međuvremenu nešto naučile od Ričarda Grenela (izaslanik predsednika Amerike, prim. aut.), kaže Janjić, a to je da pokušaju sa "win-win" pozicijom, umesto sa pričama "mora nešto da se izgubi, da bi onaj dobio i obrnuto".

Kada u septembru na dnevni red dođu pitanja imovine, Hoti će dva puta razmisliti o ratnoj odšteti, jer će se računati i spaljena, uništena i uzurpirana srpska imovina. Koga će onda da tuži za ratnu odštetu - NATO ili vojno-policijske snage za uništavanje imovine porodice Jašari, na šta ima pravo - pita Janjić.

Pitanje ratne odštete je komplikovano jer, objašnjava Janjić, Hoti polazi od pretpostavke da je borba OVK sve vreme bila međunarodno-javno i politički legitimna, zaboravljajući da su oni do 1997. bili tretirani kao međunarodna teroristička organizacija. A kako kaže, ne postoji primer da je gerila koja je uspela u secesiji naplatila još i ratnu štetu i to pošto je oduzela deo teritorije.

On se u intervjuu Danici Vučenić osvrnuo i na politiku zvaničnog Beograda i kaže da će stvari biti jasnije kada s vidi sastav nove Vlade Srbije. janjić kvaka 23 Ili će početi da ispunjava ili će biti promenjen; foto: Fonet

Šta Beograd hoće, nešto znam i to mislim da je dobro, ali nisam 100 % siguran Vučić strateški hoće da politiku normalizuje, što bi bio okvir za članstvo u EU, da hoće da gradi mini evropske regione, od Prijepolja, do Peći. Ipak, možda je reč o taktici. Stvari će biti jasnije kada se budem video sastav nove Vlade Srbije i da li će ljudi koji su slali vozove, osvajali, pa gubili sa 5:0, i dalje igrati igru. Nema nove politike sa starim igračima - kaže Janjić.

On je podsetio da je Vučić u pregovore ušao kao prvi potpredsednik Vlade, iako je bio uticajniji od Dačića i Nikolića, a aktuelnu njegovu poziciju uporedio je sa pozicijom Borisa Tadića 2010. godine.

Tada je bio dečko koji obećava, danas je dečko koji ne izvršava. Još nije otpisan kao Tadić, ali sada je u sličnoj poziciji, ima puno obećanja, sada će se tražiti da on ta obećanja ispuni - objašnjava Janjić.

Prema njegovom mišljenju, vlast u Srbiji trebalo bi da stavi do znanja građanima da je reč o dugom procesu, ali da problemi mogu brzo da se rešavaju kroz priznanje realnosti Kosova, odustajanje od terminoligije takozvana država ili Priština i prihvatanje činjenice da je reč o Republici Kosovo.

Nisu svi počeli da napuštaju brod koji tone, ali oni koji su najviše investirali u Vučića, poput nemačkih narodnjaka, Britanaca i Amerikanaca, već sada aktiviraju svoje mehanizme stavljanja do znanja da mora stvari da menja, svako ima neko listu ili će oni menjati njega - kaže Janjić.

Kako je razjasnio, drugi korak bi bilo potpuno priznanje, koje bi trebalo ostaviti za budućnost, dok bi, u međuvremenu, skinuli sa vrata sve ostale međusobne probleme.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Vladimir

    11:45 // 24. 7. 2020.

    Podela ili razgranicenje je danas najcelishodnije resenje. Kosovo ne treba da bude simbol smrti i poraza, simbol nebeske Srbije. Kosovo treba da bude simbol pobede zemaljske realnosti. Krajnje je vreme da Srbija iskreno krene putem političke saradnje i ekonomskog napretka koji vode u Evropsku Uniju. Kao članica EU, Srbija će na Kosovu maksimalno braniti sva prava i sigurnost Srba i srpskog religij

  • Sale

    13:04 // 21. 7. 2020.

    Gospodine Janjiću,Vi zaboravljate da Srbija ima institucije,za pregovore o Kosovu je zadužena skupstina i njen odbor za Kosovo i Metohiju,predsednik nije pozvan da sam odlucuje o tome,nesme po ustavu da to radi ! Nazalost,on sam pregovara,ne konsultuje se ni sa kim,i na kraju ce narediti Brnabicki da potpise,koju je mnogo briga za Srbiju.Sve protivno ustava,i zakona,sve je pogazio...

  • MilosNis

    10:37 // 20. 7. 2020.

    Nije AV duh iz lampe koji ispunjava zelje i obecanja on je predsednik, premijer i vrhovni komandant Srbije i u skladu sa tim treba i da se ponasa i taj posao da radi na opste dobro svih nas, umesto toga on radi sve u promociju svoje stranke i svojih kadrova koje je kupio sendvicem. Da je hteo stvarno da zivimo bolje on bi to uradio nase stanje je drzanje celog naroda na respiratoru! Klik, kraj!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: