Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:34, 2. 8. 2018.

| Politika

Janković: Dali smo saglasnost za saradnju PSG i ostalih stranaka na lokalu

Autor:M. J.Izvor:Južne vesti
Saša Janković tribina
Janković i njegovi saradnici razgovarali sa Nišlijama; foto: JV/M.J.

Iako Pokret slobodnih građana neće biti deo opozicionog Saveza za Srbiju, predsednik PSG Saša Janković kaže da centrala te stranke neće sprečavati eventualno ujedinjenje niške opozicije, o kome se ranije govorilo.

Bivši zaštitnik građana i predsednički kandidat je na tribini pred nekoliko desetina građana, zajedno sa koalicionim partnerima, naveo da se na nacionalnom nivou neće ujedinjavati sa članicama novoformiranog Saveza za Srbiju, u kome su između ostalog Dragan Đilas, Vuk Jeremić i Dveri. Sa nekima od njih, kako kaže, ne deli iste vrednosti.

Ipak, za ranije najavljeno eventualno ujedinjenje niške opozicije, kaže da se rukovodstvo udruženja u Beogradu već složilo sa saradnjom na lokalu PSG i ostalih stranaka.

Normalno da će se centrala organizacije pitati za tako kapitalnu stvar kakva je Niš. I normalno da je odgovor da, daćemo, već smo dali saglasnost. Zato što je ono što je njihov i naš stav - priča Janković.

Stav da centrala stranke odobrava ili neodobrava lokalnu saradnju pravda demokratijom, odnosno time što demokratija u organizaciji znači da se bira predsedništvo, a da bi to da svako radi šta hoće značilo i dezorganizaciju.

Kad se radi konkretna stvar, vrlo konkretna stvar, pa u Zrenjaninu smo se borili sa Dverima za vodu. Šta, da im kažemo vi se borite za vodu sami? Pa naravno da ćemo da se borimo za vodu i naravno da ćemo to uraditi uz saglasnost našeg predsedništva - priča Janković.

Na tribini su govorili i Jankovićevi bliski politički partneri: narodna poslanica, bivša funkcionerka Dosta je bilo i sadašnja predsednica Pokreta Centra Tatjana Macura, član predsedništva PSG Rade Veljanovski i novi poverenik PSG u Nišu Igor Milosavljević. Prisustvovali su i neki od niških opozicionara, a jedan od njih Dragoslav Ćirković uzeo je reč i pozvao na ujedinjavanje opozicije u Nišu, potpuno nezavisno od prestonice.


“Nišlije, zašto je protest bio neprijateljski raspoložen prema političkim organizacijama?”

Iako kaže da je prisustvovao protestima protiv poklanjanja niškog Aerodroma, Saša Janković tvrdi i da nema nikakve veze sa njihovom organizacijom, kako ga je optuživao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kako su građani apelovali da ne žele mešanje političkih partija u proteste, Janković je to i ispoštovao, navodi, ali time nije zadovoljan jer misli da bi protesti bili efikasniji da su učestvovale i stranke. Presednik PSG direktno je upitao prisutne građane Niša ko se stideo učešća političara na protestima protiv poklanjanja Aerodroma.

Da vas pitam nešto Nišlije, kako smo došli do toga da protest u Nišu bude neprijateljski raspoložen prema političkim organizacijama? Ko je doneo odluku o Aerodromu - pa SNS, nisu doneli neki anarhični neorganizovani građani. Gde su doneli? U Skupštini. To je jedna katastrofalna, loša bahata politička odluka. I onda neko kaže da napravimo protest, ali bez politike, pa kako bez politike? - pitao je Janković.

Na ovu prozivku odgovorio je jedan od lidera Inicijative "Ne damo niški aerodrom" Miloš Bošković. Bivši narodni poslanik Dosta je bilo, koji je svega mesec dana pred aerodromske proteste podneo ostavku u Parlamentu, uzvratio je konstatacijom da je takva klima u zemlji, da "ako si u partiji ništa ne možeš da uradiš”. miloš bošković Replika na tribini; Foto: JV

Bili smo u riziku zbog društva u kakvom se nalazimo da nas građani etiketiraju, kaži ovi su se slepili sa ovima, oni sa onima i da na kraju sve propadne. Drugi problem, mi nismo hteli da se odsečemo od odbornika, koji su legitimni predstavnici građana, hteli smo da sarađujemo, ali da se neko od odbornika obrati na našem skupu je već pipava teritorija - objašnjava Bošković.

Problem je u tome, navodi bivši narodni poslanik, što bi pustili nekog novog političara koji se nije okaljao, ali će onda naići neki drugi i tražiće da govori i on. Ukoliko se kao argument iznesu priče koje kruže o njemu, on može da odgovori sa “ko si ti da meni određuješ jesam li dobar ili loš”, pa su tako članovi Inicijative shvatili da je bolje ne mešati političare.

Na kraju, protesti nisu dali željeni rezultat i Aerodrom "Konstantin Veliki" je poklonjen državi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan

    08:48 // 3. 8. 2018.

    Boško je čas političar, čas programer, pa čas poslanik, pa čas pušta kišu....nedorasli kvazi građanski aktivista sa preskočenim periodom razvoja u životu, društvenom.

  • Tivat

    07:32 // 3. 8. 2018.

    A,super smo,ima ovde i onih,kao bajagi gradjanske orijentacije,koji udaraju minuseve na konstataciju da za stolom sedi osoba koja je ucestvovala u gasenju Radio Nisa!
    To su gledaoci otpada mozga ,u vidu Happy-ja,Granda,Pinka,Prve i ostalih kvazi televizija,koji radio slusaju samo u kolima!

  • Danijela

    19:17 // 2. 8. 2018.

    Bošković krenuo na bazen?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: