Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:50, 30. 4. 2024.

| Politika

Ko je sve na opozicionoj listi "Biramo Niš" - najviše mesta za Narodni pokret Srbije

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Biramo Niš
Predali listu; foto: JV / Tamara Radovanović

Najveća niška opoziciona koalicija “Biramo Niš” prva je posle koalicije okupljene oko SNS koja je predala listu kandidata za odbornike u gradskoj Skupštini. Od 61 kandidata, najviše je pravnika, profesora i ekonomista, a od stranaka koje čine koaliciju najviše mesta pripalo je Narodnom pokretu Srbije. Na listi su nova lica - studenti i đaci, ali i bivši niški funkcioneri.

đorđe stanković narodni pokret srb Stanković prvi na listi; foto: Narodni pokret SrbijeOsim NPS, koaliciju “Biramo Niš” čine Demokratska stranka, Zeleno-levi front i Pokret slobodnih građana. Prema dokumentima i listi u koju smo imali uvid, a koja do objavljivanja teksta još nije proglašena u GIK-u, 38 mesta zauzima NPS, iz ZLF je na listi osmoro ljudi, iz DS desetoro, a iz PSG petoro.

Poslanik i potpredsednik NPS Đorđe Stanković, koji je i kandidat za gradonačelnika, prvi je na listi. Master je inženjer arhitekture, poslanik u Narodnoj skupštini od 2022, radio je kao koordinator gradnje u privatnoj firmi u Beogradu, u Nišu je osnovao svoju firmu koja se bavi nekretninama i projektovanjem. Bio je član Demokratske stranke i Narodne stranke.

Tamara Milenković Kerković; foto: JV Milenković Kerković druga na listi; foto: JVDruga na listi je Tamara Milenković Kerković, nekadašnja narodna poslanica Dveri, sada na kvoti NPS. Profesorka je Univerziteta, radila je kao advokatica, konsultantkinja je domaćih i međunarodnih franšiznih sistema. U Dverima je od 2016. godine. Do tada nije bila u političkim partijama.

Slaviša Dinić, treći na listi, bivši je odbornik stranke Zajedno, koja je nedavno raspustila Gradski odbor u Nišu. Master je inženjer menadžmenta u agrobiznisu. Bio je direktor Mehanika prometa, kao i član DS, ispred koje je bio odbornik u niškoj Skupštini. Od 2008. do 2012. bio je i predsednik Opštine Pantelej.

Slaviša Dinić Dinić bio predsednik opštine; foto: JVBio je u “Koaliciji za Niš” u čije ime je pre 11 godina potpisao sporazum o zajedničkom nastupu u Skupštini Niša. Ta koalicija 2015. godine počinje saradnju sa Levicom Srbije. Na lokalnim izborima na proleće 2016. godine bio je nosilac liste Levice Srbije u Panteleju. Sada je na listi na kvoti NPS.

Pravnik, profesor istorije i kolumnista Ljuba Kostić četvrti je na listi. Ranije je bio u Dverima, a Nišlijama je poznat i po performansima kojima kritikuje rad niške vlasti.

U prvih pet na listi je još i mašinska tehničarka, aktivistkinja, borkinja za rodnu ravnopravnost i život žena bez nasilja i zamenica koordinatorke Autonomnog ženskog fronta, nezavisne ženske organizacije u okviru partije Zeleno-levi front Tatjana Nikolić.


Na listi i druga Nišlijama poznata imena

Ana Eraković Na visokoj poziciji i poslanica Eraković; foto: JVLekar specijalista Srbobran Branković (DS) šesti je na listi, odmah iza njega je diplomirana pravnica i narodna poslanica NPS Ana Eraković, dok je na osmom mestu privatni preduzetnik i građevinski inženjer Ivan Jovanović (PSG), koji je bio predsednik GO Nove stranke u Nišu.

Deveta na listi, na kvoti NPS, jeste advokatica Dragana Milutinović iz stranke Zajedno, a deseti je diplomirani filozof i doktor pravnih nauka Andrej Mitić iz Dveri, sada iz Udruženja “Nišlije da se pitaju”. Takođe je na listi na kvoti Narodnog pokreta Srbije.

U prvih 20 na listi su redom su i direktor turističke agencije Miloš Nešić (NPS), profesorka filozofije Jelica Stošić (ZLF), diplomirani pravnik Marko Aleksovski (DS), diplomirani ekonomista Nikola Veličkov (NPS), specijalistkinja psihijatrije Vanja Nešić (NPS), ekonomista Vladimir Jovanović (NPS), magistar farmacije Robert Kasumović (ZLF), master vaspitačica Jelena Popović (NPS), sociološkinja Lidija Ljutica-Mičić (DS) i diplomirani ekonomista Nenad Jovanović (PSG).

Na listi je i maturantkinja gimnazije Nađa Stošić iz Dveri (sada takođe na kvoti NPS), koja je ispred Pokreta mladih bila među organizatorima protesta “1 od 5 miliona” u Nišu.

Ivan Cvetanović Mesto na listi i za Cvetanovića iz Brzog Broda; foto: Privatna arhivaI jedan od organizatora protesta protiv izgradnje dalekovoda u Brzom Brodu Ivan Cvetanović nalazi se na listi, na 24. mestu, kao predstavnik Narodnog pokreta Srbije. Osnivač je Udruženja prijatelja Brzog Broda, iz kojeg je, kako je rekao za Južne vesti, izašao.

Tu je i učitelj Dejan Petrović, koji je krajem 2022. u Nišu pokrenuo peticiju za uvođenje besplatnih udžbenika Fondacije “Alek Kavčić”. Te udžbenike njegovi đaci su tada već koristili.

Mašinista toplane Goran Matić bio je na listi Dveri i Zavetnika, kao predstavnik Dveri, na parlamentarnim izborima prošle godine. Sada je na listi koalicije “Biramo Niš” ispred NPS.

Odbornik Skupštine Opštine Palilula u Nišu Aleksandar Živadinović, inače diplomirani ekonomista, 35. je na listi. Tu je i bivši direktor ED Jugoistok iz Demokratske stranke Dragoljub Zdravković.

protest 1 od 5 miliona Nađa Stošić bila među organizatorima protesta "1 od 5 miliona"; foto: Vanja KeserViši predavač Sunčica Ivanović (NPS) takođe je među kandidatima. Ona je govorila na protestima “Srbija protiv nasilja”, a inače je ostala bez posla na Akademiji vaspitačko-medicinskih strukovnih studija u Ćupriji kada je tamo zapošljen sadašnji ministar Aleksandar Martinović.

Na spisku je i Zoran Vidanović (NPS), koji je od 2000. do 2003. bio potpredsednik Opštine Niška Banja. 2004. je bio i direktno izabran za predsednika te opštine, a na tu funkciju biran je i nakon izbora 2008. i 2012.

biramo niš 2 Drugi predali listu; foto: JV / Tamara RadovanovićDugo je bio predsednik Opštinskog odbora Demokratske stranke Srbije u Niškoj Banji i član Glavnog odbora te stranke, koju je napustio 2012, kada je postao član Ujedinjenih regiona Srbije. Tri godine kasnije učlanio se u Srpsku narodnu partiju Nenada Popovića.

Tu je i muzički producent Dejan Ilić (DS), kao i psihološkinja i profesorka u penziji Dragana Bošnjak (DS), koja je 2016. bila na listi DS - Nova stranka - Zajedno za Srbiju za parlamentarne izbore.


Studenti, đaci i penzioneri na listi

Pored Nišlijama poznatih imena, na listi “Biramo Niš” ima novih lica, među kojima nekoliko studenata. To su Danilo Otašević (DS), Luka Đorđević (NPS), Vukašin Blagojević (PSG) i Sara Mladenović (NPS). Na listi je i srednjoškolka Ana Janković (NPS).

Ima i penzionera - Goran Milutinović (NPS), Miroljub Zdravković (ZLF), Milutin Najdanović (DS), Paunka Mitić (NPS), Ljijana Milić (NPS), Aleksija Mladenović (DS)

Na spisku su i filološkinja Natalija Stojmenović (PSG), univerzitetski profesor Dejan Đorđević (NPS), doktorka Marija Antić (NPS), advokatica Marija Đorđević (NPS), profesor fizičkog Milan Milenković (NPS), advokatica Bojana Popović Katić (NPS), ekonomska tehničarka Jovanka Losić (NPS), administratorka Miljana Živić (ZLF), profesor istorije Nikola Ilić (NPS), master komunikološkinja Sanja Stevanović (NPS), profesor Mima Mihailović (NPS), inženjer radne i životne sredine Marija Virijević (ZLF), ekonomista Viktor Malinović (NPS), metalostrugar Vojkan Mladenović (PSG), pravnik Dušan Mickić (NPS), tehnolog Saša Kostić (ZLF), advokat Marko Tatar (NPS), kriminalistkinja Natalija Janković (NPS) i farmaceut Radomir Zdravković (NPS).

Listu treba da potvrdi i proglasi GIK.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • peki

    16:19 // 2. 5. 2024.

    Ko nas kleo nije dangubio....

  • Bozilko

    12:12 // 1. 5. 2024.

    Vidanovic dok je bio predsednik opstine Niska Banja je imao najvecu platu u Srbiji a Banja izgubila status, sve uruseno. Izbor ljudi katastrofalan!

  • Misko

    09:09 // 1. 5. 2024.

    Ja sam protiv sns, ali kako glasati za ove, preletaci i mamini sinovi. Nema opozicije u Nisu svi su uvezanii.

    • Rade

      11:56 // 1. 5. 2024.

      Glasajte onda za SNS

    • Cela porodica za dr Milica

      17:03 // 1. 5. 2024.

      Ima izbora za dr Milica.Ovi svi bili,provereno los izbor.Dr Milic en prvi put em se bori za svoje gradjane Nisa i okoline.Ukinuo cekanje za operacije

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Samo neka se što više pucaju vatrometi, veselo da bude, da narod ne misli o mukama i problemima

Marko Popovic Čitalac

Tekst: Niški kulturni centar za 4,3 miliona iznajmljuje opremu za Nisomniju, Filmske susrete i Horske svečanosti

Pronađite nas na: