Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:32, 2. 11. 2018.

| Politika

Kocić negira da Medijana stoji iza “đuvegijskog putovanja” u Rusiju, papiri kažu drugačije

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
nebojsa kocic
Kocić negira činjenice; foto: P. B.

Iako direktori preduzeća tvrde da je u organizaciji putovanja niških neženja u Rusiju učestvovala Opština Medijana, predsednik ove Opštine Nebojša Kocić tvrdi da ova jedinica lokalne samouprave nema veze sa tim. Kocić tvrdi i da opštinskom odborniku Miljanu Milenkoviću nije plaćeno ništa za put u Belgorod, iako je sam Milenković rekao da su mu za to isplaćene dnevnice.

Prvi čovek Medijane se novinarima Južnih vesti već nedeljama ne javlja na telefon i ne odgovara na pitanja, a tako je bilo i kada je od njega tražen komentar oko spornog finansiranja putovanja u Rusiju neženja iz javnog sektora. Ipak, iako je od tada prošlo dvadesetak dana, današnja rasprava o budžetu Medijane na sednici Skupštine ove Opštine pretvorila se u diskusiju o putovanju u ruski grad Belgorod gde su, između ostalih, u potrazi za partnerkama krenule neženje iz niških preduzeća na račun građana.

Odbornici iz opozicije su se pitali “kakav je tu javni interes” i “kakva je dobit za građane to putovanje”, ali i kakve veze ima Rusija sa Medijanom. Opštinski odbornik Incijative "Niš moj grad" Goran Ćirić, "zapalio je iskru" pitanjem šta stoji iza te saradnje između Medijane i Rusije?

Koliko to u Nišu ima Rusa? Vaš predsednik stranke i Srbije (Aleksandar Vučić) je koliko znam sve vreme za Evropu, a sad imamo ove Ruse sa ne znam kojim sadržajem. Udruženje "Ruski klub" - sa kojim sadržajem, sta oni rade, da bi dobili toliko para, je l' to možda bilo ono putovanje u Rusiju sa ovim neženjama, sa provodadžilukom? Je l' to taj klub to radi? Ja nemam nista protiv da se ovi momci poožene i da se poveća natalitet - rekao je Ćirić.

Međutim, predsednik Opštine Kocić tvrdi da su mediji koji su pisali o tome "tendeciozni", uz tvrdnju da Medijana ne stoji iza organizacije. Dodao je i da ništa nije plaćeno odborniku Milenkoviću, koji je Agenciju za borbu korupcije slagao da i ne obavlja tu funkciju, te da je samo plaćeno Mirijani Todorović (SPS).

Gradska Opština Medijana nema nikakve veze sa odlaskom u Belogorod. Apsolutno nikakve sem Mirijane Todorović, koja je predsednica jedne komisije u našoj Gradskoj opštini, koja je na lični zahtev dobila određena sredstva za put, kao pomoć za put u Belgorod. Ponavljam, nemam nikakve veze sa organizacijom... Miljan Milenković je putovao o sopstvenom trošku. Dakle, dinar iz budžeta Opštine nije dobio - tvrdi Kocić.

Međutim, u zahtevima koji su tada stizali niškim javnim preuzećima, kako su sami direktori rekli, pisalo je da je jedan od organizatora takozvanog "pokloničkog putovanja" Opština Medijana.

Pored toga, odbornik Milenković za BBC Srbija rekao je da mu nije plaćen put, već da su mu plaćene dnevnice "za tamo".

Podsetimo, tridesetak muškaraca zaposlenih u niškim javnim preduzećima, o trošku građana, otputovalo je početkom oktobra na trodnevnu “ekskurziju” u ruski grad Belgorod da bi pronašli partnerke. Međutim, neženje nisu bile zadovoljne brojem organizovanih Ruskinja.

U autobusu iz Niša je bilo i onih koji su u Rusiju išli turistički, neki su obilazili svetinje, a bilo je putnika i iz drugih gradova sa juga Srbije.


Parama Nišlija u Rusiji "jačali pravoslavlje"

mirjana todorovic Sekularno jačanje pravoslavlja; Rešenje Opštine MedijanaPrema dokumentaciji koju su novinarima Južnih vesti dostavili izvori iz Opštine Medijana, Kocić je odobrio isplatu od 20.000 dinara Mirjani Todorović da "zbliži prijateljstvo sa Rusijom i ojača pravoslavlje", iako je prema Ustavu, Republika Srbija sekularna država.

Todorović Mirjana iz Niša obratila se molbom Gradskom veću GO Medijana za finansijsku pomoć radi odlaska na pokloničko putovanje u Belgorod-Rusija. U cilju zbližavanja srpsko-ruskog prijateljstva i jačanja pravoslavlja - navodi se u rešenju Opštine, koje je potisao Kocić.


Na sednici i o Kocićevoj portparolki zaposlenoj mimo konkursa

Premda se u Zakonu o zaposlenima u atonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave, u članu 70. i članu 82. nedvosmisleno navodi da je za angažman Dušanke Kitanović bio nepohodan konkurs, osim u slučaju da je ona u tom trenutku već bila zaposlena u Opštini, što nije, Kocić tvrdi da je to "medijska laž".

Dušanka Kitanović zaposlena mimo konkursa. Kako može da bude zaposlena mimo konkursa, kada je žena na zameni. Njena prethodnica je otišla na porodiljsko bolovanje. Ona je tu na zameni do povratka te žene - rekao je Kocić.

Predsednik Medijane je za skupštinskom govornicom "objasnio" i da su otvoreni za sva pitanja, iako se nedeljama ni on, niti njegova portparolka nedeljama ne javljaju novinarima.

Podsetimo, Kitanovićeva je i 2013. godine bila zaposlena na određeno u Medijani, takođe na sporan način.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Naissus

    11:04 // 4. 11. 2018.

    Ovaj Kocic je sumnjiv kao penal na ivici sesnaesterca. Em je glup, em nista ne priznaje a dokazi na sve strane

  • Radoznala

    02:38 // 3. 11. 2018.

    A jel isao i Jovkovic? ;)

  • Bane DS

    16:36 // 2. 11. 2018.

    Nedaj Šone uzdanico DS-a.. Samo buši SNS i cepaj...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: