Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:00, 20. 6. 2017.

| Politika

Koji niški funkcioneri su finansirali Vučićevu kampanju?

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
vucic i naprednjaci
Da li je novac za podršku iz sopstvenih džepova ili stranačke kase? foto: Vanja Keser/arhiva

Prema izveštaju na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, sa ukupno 1.387.200 dinara, 62 Nišlija finansiralo je kampanju Aleksandra Vučića za predsednika Srbije. Većina donatora su gradski funkcioneri i direktori javnih preduzeća, a nemoguće je otkriti poreklo novca koji je dat za reklamiranje predsedničkog kandidata SNS.

Identičan iznos od 40.000 dinara uplatili su direktor niškog Vodovoda Dejan Andrejević, direktor Aerodroma Vladica Đurđanović, direktor Direkcije za javni prevoz Saša Petronijević, predsednik Opštine Pantelej Bratimir Vasiljević, predsednik Skupštine u Panteleju Srđan Nešić, kao i Boban Džunić, nedavno uhapšeni bivši direktor Elektrodistribucije Niš. Istu sumu uplatili su i novopostavljeni direktor Elektrodistribucije Predrag Savić, direktorka Instituta "Niška Banja" Marina Deljanin Ilić, kao i doskorašnji direktor Toplane Zoran Stojanović.

Lista onih koji su “pomogli” Vučićevu kampanju ne završava se samo na direktorima preduzeća. Narodni poslanik Branimir Rančić uplatio je takođe 40.000 dinara, a njegova koleginica iz skupštinske klupe Ljubica Mrdaković-Todorović 30.000 dinara. Toliko je uplatio i Milan Stanojković, direktor Specijalne psihijatrijske bolnice "Gornja Toponica", kao i Nebojša Lović, opštinski većnik u Panteleju.

Uroš Parlić, direktor Turističke organizacije Niš, “doprineo” je sa 25.000 dinara, kao i Miško Živić, načelnik ORL klinike. Skromniji doprinos pobedničkoj kampanji Aleksandra Vučića od 20.000 dinara dali su Svetlana Milijić, direktorka niške filijale Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, Bratislav Vučković, direktor JKP Mediana, Bratislav Blagojević, predsednik Upravnog odbora JKP Mediana, Branislav Kačar, gradski većnik za sport, Andriana Anastasov, bivša republička poslanica i aktuelna predsednica Skupštine opštine Palilula, narodna poslanica Jelena Žarić Kovačević, direktor niške filijale PIO fonda Hadži-Ivan Nikolić, kao i opštinski većnik u Paliluli Miloš Stojiljković.

I predsednik Opštine Palilula Aleksandar Ždrale je pomogao Vučićevu kampanju i to sa 10.000 dinara, kao i opštinski većnik Lazar Dinić i zamenik predsednika Opštine Nikola Božić koji su uplatili identične sume kao i predsednik. 10.000 dinara uplatila je i gradska većnica Tijana Đorđević Ilić i direktori Sportskog centra "Čair" Dragan Perić i Parking servisa Marko Janković.

Na pitanja koji su njihovi motivi za finansiranje kampanje Aleksandra Vučića i da li imaju neka saznanja o tome da postoji praksa da anonimni donatori donose novac u stranku, koji u kampanji funkcioneri i članovi uplaćuju kao svoj, i pored brojnih poziva i poslatih poruka, nismo dobili odgovor od onih koje smo kontaktirali.


Nemoguće je otkriti poreklo novca

I u vreme dok je na vlasti bila Demokratska stranka spekulisalo se da funkcioneri koji doniraju novac za kampanje ne daju zapravo svoje pare. Navodno im poveću sumu donese neko iz centrale stranke, rasporedi članovima lokalnih odbora do zakonskog maksimuma, što je 40.000 dinara, i onda slede pojedinačne uplate.

Međutim, Danijel Dašić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju, koja analizira finansiranje predizbornih kampanja, kaže da je ”po sadašnjom zakonu nemoguće pratiti tokove novca u kampanji”. Pojašnjava da Zakon o finansiranju političkih aktivnosti samo prati da li je uplaćena suma u okviru dozvoljenog maksimuma i da li su uplatioci dali tražene podatke - ime i prezime, adresu i JMBG.

Da li im je neko dao te pare ili su ih oni sami od svoje plate uplatili nemoguće je utvrditi. Agencija za borbu protiv korupcije ne ulazi u dubinu porekla novca. To niko ne pita, jer zakon to ne traži. Agencija i nije u punom sastavu, jer Skupština Srbije nije izabrala nove članove - kaže Dašić.

Tatjana Macura, narodna poslanica Pokreta “Dosta je bilo”, analizirala je izveštaj predizbornih troškova SNS i za Istinomer kaže da ne može sa sigurnošću da tvrdi koje je poreklo novca, ali da su “proverom na terenu došli do konkretnih slučajeva i nekoliko načina prikupljanja donacija”.

Prvi je da su neki funkcioneri “zamoljeni” da uplate sumu od 40.000 dinara. Drugi način je da su građani na ruke dobijali novac sa sve popunjenom uplatnicom za račun stranke i treći je da su dobijali novac na svoje račune pa su ga onda prebacivali na račun stranke - kaže Macura.

Od ostalih sa juga Srbije, građani Vranja uplatili su 840.000 dinara, a Piroćanci nisu uplatili ni dinar. Građani Leskovca bili su najvelikodušniji, njih 388 dalo je nešto više od 15 miliona dinara.

Za aprilske predsedničke izbore, Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci 20.820 građana doniralo je 274.571.500 dinara ili nešto više od 2,3 miliona evra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aperkat

    19:05 // 22. 6. 2017.

    Bato,zar i ti sine Brute?A,da istice ti mandat u "Mediani"!

  • nisleja

    07:25 // 22. 6. 2017.

    ovi pirocanci prave cicije,ni dinar da ne daju za velikog vodju

  • Toni

    18:25 // 21. 6. 2017.

    Ja tebi-ti meni..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: