Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:55, 10. 2. 2020.

| Politika

Komunisti Srbije formirani i u Nišu, ali bojkotuju izbore

Autor:M. ZirojevićIzvor:
red flage
Pozivaju se na stare tradicije, ali kažu na moderan način; Foto: flickr

Nova petokraka na političkom nebu Niša - krajem januara osnovan je Gradski komitet Komunista Srbije, a za sekretara je izabran pesnik i slikar Dejan Sklizović. Zalažu se za decentralizaciju i naučni socijalizam, a na izbore neće da izlaze jer ne žele da daju legitimitet SNS-u.

Pre 100 godina na lokalnim izborima u Nišu pobedila je Komunistička partija, a za gradonačelnika je izabran Pavle Stojković. Vek kasnije, izbori su pred vratima, komunisti su se opet aktivirali, ali na izbore neće izaći.

Izbore ćemo definitivno bojkotovati. Deo smo priče o bojkotu, ne želimo da dajemo legitimitet ovakvim izborima. Ne idemo ni sa kim, trenutno pokušavamo da stvorimo čvrsto jezgro od nas samih - kaže Sklizović.

A to jezgro sada čine desetak drugova i drugarica, ali najavljuju širenje baze i nadgradnju.

Uz srp i čekić, crvene zastave i osnivačku skupštinu, niški odbor je startovao u svoju političku borbu.

Imaju i centralni komitet kao u “stara jugoslovenska vremena”, ali kažu da im je jedna od osnova programa decentralizacija, pa da neće “slušati i pitati za sve Beograd”. Najavljuju precizan plan za svaku opštinu, grad i region.

Pokušaćemo da revitalizujemo ideju naučnog socijalizma, što je marksističko-lenjinistička struja. Išlo bi se na jedan fleksibilni model gde bi se celo društvo i odnosi u njemu posmatrali kao jedna vrsta socijalnog eksperimenta gde bi se delovalo u momentu kada se primeti da nešto ne valja, da nešto treba menjati. Jedan vrlo fleksibilan, nikako rigidan model - navodi Sklizović.

Stari komunisti su se kroz istoriju politički borili ili kroz institucije ili kroz revoluciju, pa tako i ovi novi kažu da se revolucije ne odriču, ako ona bude neophodna.

Za Tita kažu da je pozitivna ličnost, a da je revizija istorije i antifašističke borbe u modi i da se protiv toga treba boriti. Ipak, za one koji su počinili zločine ili se okoristili o antifašističku borbu nemaju opravdanja i osuđuju ih.

Pesnik Sklizović kaže da je sličnost između poezije i komunizma u tome što oboje dolaze iz “ljubavi prema ideologiji”.

Inače, Komunisti Srbije osnovani su 2008, nisu registrovani kao partija, deluju kao udruženje građana i kažu da nemaju veze sa komunističkom strankom Titovog unuka Joške Broza koji je u koaliciji sa SPS i SNS.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • èeeeee g.... srbi

    22:22 // 11. 2. 2020.

    Ne kapitalizam vam je dobar, onda morajte kablove za 200 evra za bolje i niste, i umacite so u pogacu to ce vam i biti vrhunac gozbe jos malo.......

  • Marko

    17:04 // 11. 2. 2020.

    Ovaj vojnik Crvene armije koji je nosio zastavu SSSR imao je na originalnoj fotografiji na svojoj ruci više opljačkanih ručnih satova.

  • Bata Petrović

    09:29 // 11. 2. 2020.

    E, srbi, srbi, pogledate se gde ste sada, 30 godina posle sloma Jugoslavije.Plačite za komunizmom, I TEK SADA TREBA DA PLAČETE ZA TITOM.
    Slovenci vam u Valjevu prave maşine za pranje, jer vi svoju rasturiste, a novu ne umete da napravite.Talijane debelo plaćate da vam Kragujevac ne opusti, A Amerikance u Tigru...
    E, moji Srbi pogledate se KOLIKO STVARNO VREDITE.NE LAŽITE VIŞ SEBE I DECU SVOJU.

    • Aca

      10:03 // 11. 2. 2020.

      Tito je najveće zlo za Srbiju ti imaš iskrivljenu sliku tako si zadojen!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: