Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:22, 29. 6. 2020.

| Politika

Međak: U Srbiji se u poslednjih 5 godina beleži pad demokratije

Autor:FoNetIzvor:FoNet

Izvor: FoNet

Da ulazak Srbije u Evropsku uniju ne zavisi isključivo od rešavanja pitanja Kosova, smatra potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak. On je Fonetovoj emisiji "Kvaka 23" ocenio da se građanima plasiraju nametnute interpretacije da će Srbija postati članica Unije čim reši kosovski problem i da trenutno više treba da brine o vladavini prava i demokratije. Ocenio je i da se u poslednjih 5 godina u Srbiji beleži pad demokratije, što dovodi u pitanje ulazak u EU.

Nikada niko u Evropskoj uniji nije rekao Srbiji da reši pitanje Kosova i da će odmah postati članica, kaže Međak, te da se na planu dijaloga Beograda i Prištine dešavaju poremećaji u planovima.

Posle otkazivanja sastanka u Vašingtonu, Međak kaže da je jasno da je ceo američki plan u ovom trenutku propao, ali da je nejasno zbog čega se najava optužnice protiv Tačija i Veseljija dogodila baš sada.

Brojni analitičari govorili su kako će se u Beloj kući dogoditi veliko finale, ali je sam Grenel to demantovao, objašnjenjem da će se razgovarati o ekonomiji, a da će politička pitanja ostati u EU. Ipak, ostaje pitanje dinamike razgovora, u koju su uključeni i stav EU, neizvesna situacija na Kosovu, tamošnji verovatni izbori i predsednički izbori u Srbiji - kaže Međak.

Povodom kritika iz Evropskog parlamenta da su izbori bili "ruganje demokratiji" i da je "demokratija bušna", pa i predloga da se Beogradu obustavi otvaranje poglavlja, Međak je upozorio na opasnost da Srbija postane moneta za potkusurivanje i predmet međustranačkih politika u Evropskom parlamentu. kvaka 23 Foto: FoNet

On se protivi nedavnim zalaganjima iz zapadnih analitičarskih i akademskih krugova da Unija uvede "kredibilno kažnjavanje" Srbije dok ne reši probleme demokratije i vladavine prava.

Ne odobravam takav pristup jer bi to značilo da račune vladajuće partije plaća država Srbija, a ne ta partija. Smatram da će EU ubuduće promeniti retoriku i stav, ali verujem da neće načiniti zaokret od 180 stepeni, jer je ključni politički igrač Evropska narodna partija, čija je SNS članica, iako postoje zahtevi da se to članstvo preispita - kaže on.

Prema njegovim rečima, tek će naredni izveštaj Evropske komisije, najavljen za jesen, ponuditi jasnije stavove EU o događajima u Srbij, ukoliko uopšte bude obuhvatio izborni proces.

Proevropske partije u Skupštini Srbije su SNS i SPS, ali samo na papiru, kaže on, ali je jako loše što u Skupštini nema proevropske opozicije.

Situacija u Srbiji dokaz je pogrešne politike proširenja koja je do sada vođena, jer zemlja koja otvara poglavlja, umesto da se približava EU i njenim vrednostima, ide u potpuno suprotnom pravcu. Mi smo država koja je zabeležila najveći pad demokratije, prema svim relevantnim indeksima, uz Mađarsku koja je blizu nas. To je ujedno i najveći poraz Evropske unije - kaže on.

U proteklih 5 godina, dodaje, u Srbiji se beleži pad demokratije, a sa tim i kompatibilnost sa Evropskom unijom. Srbija će, kaže on, ponovo morati da govori o svom kredibilitetu, iako se mislilo da je sa tim završeno posle 2000. godine.

Koliko su demoratski, realni i fer izbori u Srbiji bili, kako to utiče na put ka Evropskoj uniji, možete pogledati u emisiji Danice Vučenić.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • ej bre

    11:53 // 29. 6. 2020.

    Mogu da prihvatim sve i svasta ali da neko Srbiji spocitava demokraticnoct pored zive Hrvatske , Slovenije je bezobrazluk...

  • Ivan

    09:58 // 29. 6. 2020.

    Nije samo pad demokratije nego pravne države, ljudskih prava, uništavanje nezavisnih institucija, medijski mrak, porast kriminala, korupcije...

  • Čudesni dribling

    08:45 // 29. 6. 2020.

    Pet ili osam?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: