Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:34, 3. 4. 2018.

| Politika

Ministarka: Nema referenduma o aerodromu, imaćete izbore

Autor:V. Milić, S. MarkovićIzvor:Južne vesti
Zorana Mihajlović
Izabrali ste, gledajte; Foto: Vanja Keser

Volja građana Niša koju su mnogi želeli da iskažu i kroz referendum, a tiče se "poklanjanja" Aerodroma “Konstantin Veliki” državnoj vlasti na upravljanje, po svemu sudeći neće biti uslišena, a prema rečima ministarke saobraćaja i potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović, nije ni vreme da Nišlije direktno kažu šta misle tim povodom.

Mihajlovićeva smatra da su građani, samim tim što su glasali za SNS na prethodnim izborima, dali poverenje aktuelnoj vlasti, i na gradskom i na republičkom nivou, uprkos tome što su mnoge Nišlije a i građani sa juga Srbije jasno pokazali da ne podržavaju odluku da Aerodrom “ode” u državne ruke.

Dakle, mi sprovodimo politiku Vlade Srbije i politiku Grada. Ja znam da bi uvek bilo divno imati puno referenduma, ali biće vremena na izborima za referendume, nikakav problem - rekla je Zorana Mihajlović.

Ministarka je dodala da Nišlije treba da daju šansu Vladi Srbije, pa tek ukoliko bude problema sa Aerodromom, da na sledećim izborima ne glasaju za njih.

Hajde da pustimo da se ovaj grad razvija. Ako nešto ne bude valjalo, nikakav problem, na sledećim izborima nećemo dobiti poverenje, pa će neko drugi da razvija Aerodrom - dodaje Mihajlovićeva.


Gradonačelnik Niša nije ni želeo da govori o referendumu

Iako novinar Južnih vesti nije ni uputio pitanje o tome šta misli o referendumu ministarki Mihajlović, već gradonačelniku Niša, Darko Bulatović nije želeo da odgovori, već je samo odmahnuo rukama. Tada je za govornicu izašla Mihajlovićeva koja je iznela svoj stav o tome da li mišljenje Nišlija treba da bude izraženo kroz referendum.

Inače, Republika Srbija svojim Ustavom garantuje građanima demokratiju u odlučivanju, a njihovu suverenost potvrđuje i kroz instituciju referenduma, po pitanju Aerodroma, koji je taman počeo da se razvija, Nišlije neće moći da se izraze, iako su skupo platile "reanimaciju" vazdušne luke.

Suverenost potiče od građana koji je vrše referendumom, narodnom inicijativom i preko svojih slobodno izabranih predstavnika. Nijedan državni organ, politička organizacija, grupa ili pojedinac ne može prisvojiti suverenost od građana, niti uspostaviti vlast mimo slobodno izražene volje građana - piše u Ustavu Srbije.

Podsetimo, ministarka je u Niš došla povodom odluke niških vlasti da predaju aerodrom na upravljanje Državi, a na ulasku u Gradsku kuću je bila izviždana od strane stotinak Nišlija, koji su svoje nezadovoljstvo iskazali i na protestima tokom vikenda, dok su iz nevladinog sektora tražili smenu gradonačelnika. Bulatović je čak za ovakvu situaciju sa Aerodromom okrivio demokrate i ugovor koji su pre mnogo godina napravili sa Vojskom, iako se kasnije ispostavilo da preuzimanje nadležnosti nad "Konstantinom Velikim" nema veze sa tim.

Iako bi aerodrom mogao da bude “predat” kada ovu odluku usvoje niški odbornici, od republičke vlasti je obrazloženje došlo tek posle reakcije javnosti. Zvanični stav je da Niš nema para da u ovoj fazi nastavi da razvija aerodrom, uprkos tome što su iz lokalne samouprave kazali da će od 2018. godine “Konstantin Veliki” moći samostalno da radi i da se razvija, posle godina subvencija iz gradske kase, odnosno od para Nišlija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gagi

    15:30 // 7. 4. 2018.

    Gospodjo Ministarka, ne pravite nas idiotima! Izbori i referendum nisu jedno te isto! Da jesu, ne bi postojalo i jedno i drugo! Dajte referendum, ako smete!!!

  • Sladjana MM

    20:10 // 5. 4. 2018.

    Kakva arogancika ministarke! I mi iz Beograda ne damo Vladi niski aerodrom. Iskreno se nadam da ce

  • probudjena

    00:06 // 5. 4. 2018.

    Ovo sto ova govori je direktno krsenje Ustava , krsenje ljudskih i gradjanskih prava!!!!!!!!!!!!!!!!
    POBUNA!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Podrska iz Vojvodine!
    Zadnje je vreme da se nacija probudi, zadnje!!!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: