Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:57, 19. 1. 2021.

| Politika

NKD: Opozicija za promenu izbornog sistema, ali većina u strahu od režimske zloupotrebe, SNS i SPS ćute

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Izbori_2020_foto_Matija_Gacic_ JV (1)
Opozicija za promenu, a naprednjaci i socijalisti nisu ni odgovorili; foto: Matija Gačić

Samo opozicione partije odgovorile su na pitanja Nacionalne koalicije za decentralizaciju - da li su za promenu izbornog sistema sada, kasnije ili nikad, a kažu da je većina "za". Ima i onih koji strahuju da će režim zloupotrebiti novi sistem, pa su za promene posle izbora, dok SNS i SPS nisu odgovorili na pitanja NKD-a.

Nacionalna koalicija za decentralizaciju je na 60 adresa svih političkih stranaka u Srbiji krajem prošle godine poslala pitanja - da li su za izmenu izbornog sistema pre ili nakon izbora, odnosno da li im je u redu aktuelni izborni sistem.

Odgovorile su samo opozicione partije, izostao je stav Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, ističu u NKD, a rezultati su pokazali da su svi za promenu, većina za opciju pre najavljenih izbora 2022. godine, dok ostali imaju bojazan da će vlast zloupotrebiti proces, pa su za promene nakon proleća sledeće godine.

Tako iz Narodne stranke navode da su za promenu i uvođenje personalizovanog proporcionalnog sistema.

Dveri su takođe za hitnu promenu, zalažu se za kombinaciju proporcionalnog i većinskog u kojem bi Srbija bila podeljena u više izbornih jedinica sa proporcionalnim sistemom i otvorenim listama gde bi građani mogli i da biraju poslanike čime bi dobili “narodnu, a ne partijsku skupštinu”.

Nova stranka i Pokret slobodnih građana jesu za promenu, ali posle vanrednih izbora 2022. Argumenti Nove su - eventualna zabluda kod birača oko uslova i izbora zbog kratkog roka, kao i to da vlast ne ume to da obavi na valjan, transparentan i neutralan način. U PSG-u smatraju da je izvesna manipulacija i zloupotreba ove inicijative od strane SNS-a i njenog predsednika.

NKD takođe piše da je drugačiji ugao dala Partija radikalne levice - oni su za promenu izbornog sistema, iz korena i odmah, ali pre svega u pogledu finansiranja izbornih aktivnosti i političkog organizovanja, jer smatraju da ti troškovi moraju biti prilagođeni ustavnom pravu građana da biraju i budu birani, pa će tek tada promena biti suštinska.

Za promenu pre 2022. su i POKS i Zelena stranka, DSS je za većinski sistem, a Pokret Oslobođenje saglasan je da građani treba da biraju poslanike po imenu i prezimenu, ali ne žele da pregovaraju ni sa kim o onome što je Ustavom zagarantovano - slobodnim izborima, ističu u NKD.

Osim predstavnika vlasti, odgovore nije poslala ni Demokratska stranka, kao ni Stranka slobode i pravde, mada je njihova potpredsednica Marinika Tepić u debati o izbornom sistemu predočila skepsu o promeni pre 2022. Iz grupacije oko Nebojše Zelenovića rekli su da pišu program i da će uskoro zauzeti stav po ovom pitanju, uz načelno za promenu - navode u NKD.

Zaključuju da su predstojeći pregovori u trouglu vlast-opozicija-EU prilika da se tema promene izbornog sistema nađe na stolu, kao što su iz NKD i tražili u proglasu.

Ističu da su zato takav zahtev uputili i predstavnicima EU - Vladimiru Bilčiku i Tanji Fajon, kao i parlamentarnim grupama u Evropskom parlamentu.

Kompletne odgovore svih stranaka i obrazloženja možete pročitati u dokumentu NKD na kraju teksta.

Dokumenti za preuzimanje

  1. NKD - odgovori političkih stranaka (preuzmi) - 695.13 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    05:12 // 20. 1. 2021.

    Jezivo

  • Čudesni dribling

    16:14 // 19. 1. 2021.

    Samo VEĆINSKI sistem gde će krupnim slovima biti IME I PREZIME kandidata kao čoveka, stručnjaka... a ne ime manipulatorskog bahatog šarlatana koji svuda pobeđuje, no, sve to je i zahvaljujući nepismenom,nekritičkom, nesvesnom izmanipulisanom stanovništvu!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: