Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:44, 12. 7. 2019.

| Politika

Naprednjaci opštinski časopis delili kao svoj - propaganda o trošku svih građana

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
MIG-na-štandu-SNS
Opštinski informator sa stranačkog štanda; foto: FB strana SNS Niš printscreen

Uz informator Srpske napredne stranke prošlog vikenda na pojedinim štandovima naprednjaka u Nišu građanima je deljen i časopis Opštine Medijana - MIG, čija izrada je plaćena više od pola miliona dinara parama svih građana. Dok u Medijani kažu da SNS-u nisu dali bilten kako bi ga delili, stručnjaci ocenjuju da bi Agencija za borbu protiv korupcije mogla da istraži ovaj slučaj zbog mogućeg kršenja zakona i korišćenja javnih resursa za promociju stranke.

Savet za porodicu Opštinskog odbora SNS u Medijani proteklog vikenda u centru Niša imao je akciju na kojoj je, između ostalog, građanima delio i opštinski časopis MIG.

Kako piše na zvaničnoj Fejsbuk strani niškog SNS ova akcija je bila prilika “da najmlađima podele balone”, ali i da sa starijima popričaju o lokalnoj politici i daljim planovima Srpske napredne stranke u Nišu.

MIG je časopis koji su platili svi građani koji su poreski obveznici i koji pune kasu Medijane, a sama Opština bi trebalo da bude institucija za sve građane, a ne samo za simpatizere SNS.

MIG-deli-Nešićeva Nešićeva delila MIG i stranački bilten; foto: FB strana SNS printscreen

Odbornica niške Skupštine i članica SNS Jelena Nešić bila je među onima koji su na Trgu kralja Milana delili MIG prolaznicima, ali kaže da je akcija organizovana kako bi se delio stranački materijal.

Organizacija je bila ispred Saveta. Deljen je propagandnii materijal stranački, informator i sve ostalo - rekla je kratko Nešićeva.

Upravo u tome, smatra Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja i jeste problem, jer MIG nije stranački bilten.

Problem je ako oni to koriste da promovišu i predstavljaju kao rad stranke - kaže Gavrilović.

MIG-u-rukama-Bulatovića-foto-FB-SNS I gradonačelnik se na stranačkoj promociji uverio u sadržaj MIG-a; foto: Fb strana SNS printscreenPored toga, ovo je neetično i prema njegovom mišljenju ima osnova da to ispita Agencija za borbu protiv korupcije.

Postoje indicije da se krši Član 29. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije koji sprečava da javni funkcioneri i članovi stranaka koriste javna sredstva i resurse za promociju svoje stranke - kaže Gavrilović.

Kada je novinar Nešićevoj predočio problem sa stranačkom podelom MIG-a ona je zatražila da joj se pitanja pošalju mejlom. To je i učinjeno, a odgovori se očekuju.


MIG kao “stranačko čedo”

MIG-i-Zvezdan-foto-FB-SNS Predsednik Opštine Medijana pokazuje slike povereniku MIlovanoviću; foto: FB strana SNS printscreenMedijanin informativni glasnik - MIG se među naprednjacima nije našao samo prošle nedelje.

Oni su se na svom stranačkom Fejsbuk profilu pohvalili da se opštinski bilten delio i 22. juna u Parku Svetog Save. I tada se, kako pišu naprednjaci, razgovaralo sa građanima o lokalnoj politici, a MIG se našao i u rukama poverenika SNS Zvezdana Milovanovića i gradonačelnika Darka Bulatovića.

Istog dana je i Opština Medijana organizovala podelu MIG-a na Bulevaru Nemanjića, pa ostaje nejasno da li je MIG deljen i na štandu naprednjaka ili je stranka opštinsku akciju na svom Fejsbuk nalogu predstavila kao svoju.

MIG-i-informator-zajedno-foto-FB-SNS Stranačka promocija; foto: FB strana SNS printscreen

Dvadesetak primeraka ovog opštinskog biltena bilo je na stolu u novim prostorijama SNS dok je sastanak imala Unija mladih Opštinskog odbora Medijana, kao i tokom interaktivne prezentacije “Oseti Niš”, koja je takođe održana u ovom prostoru.


Opština Medijana: Nismo SNS-u dali časopis

MIG-na-stolu-foto-FB-SNS Unija mladih SNS i brdo MIG-ova; foto. FB strana SNS printscreenU Opštini Medijana potvrđuju da su 22. juna promovisali svoj opštinski list, a naglašavaju da nijedan primerak MIG-a nije dostavljen Srpskoj naprednoj stranci kako bi ga ona dalje distribuirala.

Gradska opština Medijana nije uputila poziv niti medijima, ni građanima za podelu Medijaninog informativnog glasnika u nedelju, 7. jula u centru Niša. Ipak, radi bolje informisanosti građana, Medijanin glasnik su članovi Kancelarije za mlade GO Medijana delili u petak 5. jula u Svetosavskom parku, kao i u centru Niša, 7. jula. Nekoliko primeraka je između ostalog podeljeno funkcionerima stranke koji su se toga dana zatekli u centru Niša - kažu iz Medijane.

Odbornik Dosta je bilo u Skupštini opštine Medijana Dejan Sovrlić kaže da ova politička opcija nije dobila nijedan primerak MIG-a, a naglašava da nisu ni znali da će bilten da se štampa, jer se o tome, kako tvrdi, nije govorilo na sednicama lokalnog parlamenta.

Što se tiče podele MIG-a sa štandova naprednjaka Sovrlić napominje da je svima jasno da se SNS postavlja kao “država to smo mi”, a Vučića žele da kopiraju “mali šerifi” po gradovima.

Ovde na lokalu se susrećemo sa onima koji bi da kopiraju Vučića, a sve to ispada tragikomično. Troše pare poreskih obveznika u jadnom pokušaju da se izreklamiraju - kaže Sovrlić.

sastanak-mladih-i-MIG-foto-FB-SNS Mladi i MIG u prostorijama SNS; foto: FB strana SNS printscreen

Podsetimo, Medijanin informativni glasnik - MIG štampan je u 1.050 primeraka i plaćen skoro 600.000 dinara.

Iako predstavljen kao bilten opštine, u njemu na 80 strana ima 75 slika predsednika Opštine Nebojše Kocića i vrlo malo informacija o tome koliko, kako i na koje projekte je trošen novac građana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Rade Jankovic

    23:52 // 17. 7. 2019.

    Zadnji pasus teksta JV dovoljno govori o tome, da je u pitanju licna promocija vrhuske opstine Medijana. Sve to lepo ide iz opstinske kuhinje, ciji sefovi bivstvuju jos od oktobra 2005.g i koji haraju u Medijani do danas. Ako funkcionise pravni poredak i vladavina prava, neka nadlezni organi ispitaju javne nabavke: za podzemne kontejnere, za stampanje MIG-a, za namestanje tendera od 2005.g.

  • Tivat

    16:39 // 12. 7. 2019.

    Tvrd i masan papir,ne moze se upotrebiti ni za brisanje prozora a ni za Wc !

    • Ovca

      17:37 // 12. 7. 2019.

      Al je odličan za fišeke za cevkanje, najjaču igru moje mladosti.

  • Zlobnik

    16:34 // 12. 7. 2019.

    Al' vas rade !!!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: