Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:00, 22. 7. 2023.

| Politika

“Niš, moj grad”: Zaposleni u “Juri” na visokim temperaturama rade bez klime, ne daju im da je uključe

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
jura, niš, moj grad
Upozoravaju da su radnici ugroženi; foto: "Niš, moj grad"

Radnicima u Juri u Nišu nije dozvoljeno da uključuju klime, pa rade u teškim uslovima, u halama u kojima je jako vruće usled temperatura viših od 35 stepeni, kažu odbornik koalicije “Niš, moj grad” Miodrag Stanković i sindikalista Rade Rašović. Traže od Grada da toj kompaniji postavi uslove da obezbedi osnovne uslove za rad, a od sindikata da stanu ispred zaposlenih.

Iako postoje klima uređaji, oko 2.700 ljudi radi u pregrejanim prostorijama i sa mokrom odećom, jer im ni u vreme toplotnog talasa nije dozvoljena da uključe klime, navodi odbornik.

Nakon što su u zimskim mesecima radnici morali da rade i vikendom pod pretnjom otkaza, ostvarivali prekovremeni rad u zimskim mesecima, na šta sam upozoravao, sada radnici nemaju uslove za rad usled ekstremno visokih temperatura - kaže on.

Dodaje da među radnicima ima i onih sa lošijim zdravstvenim stanjem i da postoji opasnost da će nekom pozliti usled velike toplote u halama.

Država Srbija je dala subvencije za svako radno mesto, Ministarstvo rada je u obavezi da vodi računa o položaju radnika i njihovom statusu u odnosima sa stranim partnerima i investitorima. Odgovornost Grada je u tome da je ustupio zemljište i omogućio povoljne uslove kompanijama da rade - priča Stanković.

Poziva se na Zakon o radu i na to što on propisuje da svaki zaposleni ima pravo na bezbednost i zaštitu života i zdravlja na radu, te da je poslodavac dužan da to obezbedi.

Stanković smatra da Grad Niš treba da preuzme ulogu posrednika i da Juri postavi uslov - da obezbedi osnovne uslove za rad.

Posebno se obraćam sindikatima i apelujem da otvoreno i beskompromisno stanu ispred radnika i ukažu na način kako da odbrane njihova radnička prava i zaštite ljude od trenutne situacije, gde radnici nemaju pravo na normalne uslove za rad - poručuje Stanković.

I sindikalni aktivista Rade Rašović upozorava da radnici Jure rade u jako nepovoljnim uslovima i veruje da je razlog to što nedostaje aktivizam predstavnika sindikata u toj firmi.

Zaposleni u Juri se sada osećaju nezaštićeno i usamljeno. Osnivanjem sindikata koji će iskreno zastupati interese radnika, to bi se to promenilo - ističe Rašović.

I Rašović poziva nadležne u državi i Gradu da preduzmu mere kako bi omogućili bolje uslove za rad zaposlenima u Juri.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Rob na liniji za montažu kablova

    04:07 // 26. 7. 2023.

    Korejci gledaju da na sve moguće načine uštede.Ne daju nam više klompe,prsluci stari ofucani radimo u nenormalnoj vrućini sa mokrim majicama i razboljevamo se.Najgori su poslodavci Azijati nemaju humanost a i ratovali su takodjer je u hali vrlo često zagušljiv nemamo kiseonika i usporimo se a onda nas lideri opominju a nekoga i kazne ako mu se to ponovi.Takodje nam se deru tim lideri ako je spor:(

  • Srba

    14:29 // 24. 7. 2023.

    To je vama vaša sekta dala.
    Pa uživajte, učlanjujte se, došli ste sa vaših zdravih njiva u “grad” da budete “gradjani”, jedite sendviče, idite na mitinge, padajte u nesvest od vrućine. Sve u rok službe!

  • Nesa

    14:36 // 23. 7. 2023.

    Bananin bivsi sef dinkic ih je doveo ovde sa subvencijom od 7000 evra po radnom mestu a ovaj sad dosao da protestvuje, hahaha.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: