Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:22, 17. 12. 2019.

| Politika

Niška opozicija bojkotuje sednice, ne i skupštinsku kasu

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
skupština grada
Skupština; Foto: JV

Pola godine većina niških opozicionih odbornika bojkotuje sednice gradskog parlamenta, ali ne i mesečne paušale koji su između 16.000 i 21.000 dinara, u zavisnosti od toga da li su odbornici ili šefovi grupa. Pored paušala pripadaju im i dnevnice po sednici, a sa njima različito raspolažu - jedni kažu da ih daju ugroženima, a drugi da štede, pa će da kupe novogodišnje paketiće deci.

Bojkot je postala najskuplja reč na srpskoj političkoj sceni, nekima donosi politički profit, nekima odnosi, ali na javnu nišku kasu ne utiče.

Sednice gradske skupštine od maja maseca, potpuno ili delimično, bojkotuje desetak odbornika Demokratske stranke, Niške inicijative i grupe “Niš, moj grad”. Neki se upišu na spisak u hodniku, ali ne uđu u salu, ili uđu pa izađu.

Na prozivke vladajućih naprednjaka i dela javnosti da uzimaju novac a ne rade, šef odborničke grupe Demokratske stranke Miodrag Stanković objašnjava da odbornički posao ne znači samo učestvovanje na sednicama.

Za razliku od odbornika SNS mi radimo u korist građana, imamo svakodnevne sastanke sa njima, inicijative. Najaktivniji smo bili, ali nikada ništa nije prihvaćeno, osim inicijative za spas Divljane. Pitanje je za naprednjake šta oni rade i zašto prime pare, ako samo dižu ruke - kaže Stanković.

Odbornici za svoj rad primaju mesečni paušal koji iznosi 30% od prosečne republičke neto zarade - oko 16.000 dinara, a šefovi i zamenici šefova odborničkih grupa 40% - oko 21.000 dinara. Pored toga, primaju i dnevnice po sednici koje iznose 5% republičkog proseka, što je nešto preko 2.500 dinara. Poslednji objavljeni podaci Republičkog zavoda za statistiku kažu da je neto prosek u Srbiji - 53.698 din.

Međutim, Stanković kaže da svoj paušal ne uzima za sebe, već ga daje za rad stranke. Za dnevnice kaže da ih daje u humanitarne svrhe - ugroženim pojedincima i organizacijama koje sakupljaju pomoć za siromašne.


Dnevnice za paketiće, upisivanje za opravdanja

Bojkot skupštine prekinuo je ove nedelje odbornik grupe “Niš, moj grad” Branislav Jovanović i vratio se u skupštinske klupe i za govornicu. O tome što nije bilo bojkota kase iako nisu dolazili na sednice, kaže da im paušal pripada samim izborom za odbornike, a za dnevnice ima novogodišnji plan.

Od ovih 5-6 sednica koje smo bojkotovali, podelićemo paketiće deci i to javno. Oni su već kupljeni - kaže Jovanović.

Podseća da nisu beogradska stranka i da se sami finansiraju.

Odbornici Niške inicijative uglavnom učestvuju na samom početku sednica, pa onda napuste salu. Na poslednjoj sednici razvili su transparent "Aco, Srbine" - ali ne Vučiću, nego uzbunjivaču iz Krušika Aleksandru Obradoviću.

Šef odborničke grupe NI Srđan Nonić na zamerke zašto opozicionari ne bojkotuju kasu, odgovara da je to crno-bela slika koju natura SNS. Objašnjava da učestvuju na sednicama na “svoj način” - predlažu proširenje dnevnog reda, javlaju se na početku sednice, a tu Nonić ubraja i pres-konferenciju u hodniku.

Dnevnice, kaže, više ne vraćaju.

Mi smo vraćali dnevnice na početku, međutim, videli smo da, u principu, ništa ne postižemo time. Naši odbornici su dužni da se upišu zato što moraju da imaju opravdanje za posao - kaže Nonić.

Niška inicijativa ima 4 odbornika, demokrate 3, kao i “Niš, moj grad”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pera

    08:45 // 18. 12. 2019.

    Te parazite iz skupštine grada Niša treba raspustiti i oterarati u Aleksinački rudik zajedno sa ovim prethodnim i svim preletačevićima koji nemaju obraz. Ima li neko ko sme ovo da uradi u ovom gradu?

  • Mara

    05:52 // 18. 12. 2019.

    Strašno.

    • AbeJasam

      08:09 // 18. 12. 2019.

      Šta je tačno strašno u ovoj pričici Maro? Objasni nam, molim te, kako si ti ovo shvatila? I jesi li, uopšte?

    • Pera

      11:16 // 18. 12. 2019.

      "Svaka čast."

  • Djunta

    18:02 // 17. 12. 2019.

    Od njih ne manja steta,vecu prave ovi sto dolaze,trose struju,prljaju salu i hol,lupetaju gluposti,dignu ruku i ajd kuci !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: