Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:29, 25. 10. 2019.

| Politika

Niška opozicija ni reči o napadnutom kolegi odborniku, ali zato kritikuje “kružni prsten”

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
opozicija
Opozicija nekada ujedinjena, a danas bez solidarnosti kad im napadaju kolegu; Ilustracija; foto: JV/V. M. arhiva

Većina niških medija ćuti o incidentu u kojem je načelnik Gradske uprave Ljubiša Janić, kako se vidi na snimku, nasrnuo na odbornika Niške inicijative Srđana Nonića. Ćute oni, ćuti vlast, ali ćuti i opozicija koja je juče medije obavestila o infrastrukturnim problemima u gradu i lošem stanju u komunalnom sektoru. U NKD-u kažu da partijama fali jasna politika protiv nasilja koje se sve više legitimizuje i normalizuje.

Umesto zajedničke konferencije za medije i traženja odgovornosti za to što se jedan javni funkcioner usudio da digne ruku na odbornika niškog parlamenta, deo opozicije u Nišu oglasio se pojedinačnim saopštenjima.

Međutim, u njima nema ni reči o incidentu.

Miodrag Stanković, lider Demokratske stranke, po ko zna koji put, kritikuje izgradnju obilaznice oko Niša i Južnog bulevara koji bi trebalo da bude deo "kružnog prstena" oko Niša.

Osnovni preduslov da bi se realizovala ova zamisao je izmeštanje pruge iz centra grada. Po nekom planu je da se počne sa tim projektom 2021. godine. Da li to neko pokušava opet da obmanjuje građane i koje je to po redu predizborno obećanje ove vlasti? – izjavio je Stanković.

opozicija Važnije infrastrukturne stvari; foto: JVSa druge strane, odbornici koalicije “Niš, moj grad” Branislav Jovanović i Dragoslav Ćirković zatražili su dopunu dnevnog reda sednice Skupštine Grada koja je zakazana za sledeći četvrtak i to zahtevom za utvrđivanje odgovornosti gradonačelnika Niša Darka Bulatovića.

Sudeći po obrazloženjima, odgovornost ne traže zbog najsvežijeg incidenta, već smatraju da je gradonačelnik odgovoran za gubitke javnih preduzeća, izgradnju naplatnih rampi, (ne)zapošljavanje u privatnim fabrikama stranh investitora.

Odgovoran je, kako kažu, i za zloupotrebu novinara koji rade u njegovom kabinetu, zloupotrebu dece koja su posetila Gradsku kuću, ali i slabu izgradnju komunalne infrastrukture.

Za vreme osmogodišnje vlasti u Nišu nije urađen nijedan nov objekat komunalne infrastrukture, niti je završen. Ništa nije urađeno od novih infrastrukturnih objekata u oblasti kulture, obrazovanja i sporta, nijedno novo obdanište ni škola nisu urađeni što se nikada nije desilo u Nišu za poslednjih pedeset godina - potpisuju Jovanović i Ćirković.

Niko od njih nije nijednom rečju pomenuo jučerašnji incident. To i ne treba da čudi u Jovanovićevom slučaju, jer je on na “ratnoj nozi” sa odbornikom Nonićem, a Janić je svojevremeno bio jedan od njegovih najbližih stranačkih i partijskih saradnika.

Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD) kaže da je suštinski problem svih političkih partija što u političkim programima nemaju jasno naznačenu borbu protiv nasilja i program za borbu protiv nasilja.

Mi do sada nismo imali predloge politika u kojima su jasno artikulisani po ovom pitanju. Reakcije partija se pretvaraju isključivo u građenje ličnih odnosa ili međusobnu svađu. U ovom slučaju imamo nezavisnu odborničku grupu koja nije simpatična ni opoziciji, pa zato nećemo ni da reagujemo. A problem je nedostatak jasnih vrednosti i stavova - kaže Jovanović.

To sve pokazuje, naglašava Jovanović, koliko je potonula politička scena u Srbiji.


Legitimizacija i normalizacija nasilja još veći problemi

Vrata sale skupštine Jovanović kaže da nema politike o borbi protiv nasilja; Foto: Vanja KeserJovanović kaže da je vrlo važno podsetiti se i odakle je krenula priča, a to je činjenica da se Janić ne odaziva na pozive medija.

Na pitanja ne odgovara, a nije smenjen to znači da je instruisan od ove vlasti i da je politika ove vlasti i SNS odbijanje razgovora sa građanima i sa novinarima. Ako i posle ovog nasilja ostane načelnik to će značiti da je vlast prešla na sledeći korak, a to je legitimisanje nasilja i da je to zapravo deo zvanične politike vlasti. I to je zabrinjavajuće - zaključuje Jovanović.

Zabrinjavajuće je, kaže Jovanović, i to što javnost ne reaguje i što je došlo do normalizacije nasilja.

Kao da to više nije vest iako je to vrlo zabrinjavajuće dešavanje - kaže Jovanović.

Podsetimo, načelnik niške Gradske uprave Ljubiša Janić nasrnuo je i izbio telefon iz ruku odbornika Srđana Nonića koji ga je sačekao na parkingu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • idi begaj

    14:37 // 25. 10. 2019.

    Pa ovo li je opozicija svi nafatirani i uhlebljeni uz trenutnu vlast! Jedan u Direkciji drugi u EPS treci u vodovodu svi sa jaki platama a glume opoziciju.Ajde bezi price za decu

    • Ana

      08:00 // 26. 10. 2019.

      Pa Jovana iz javnog preduzeca pokusava da brani ne odbranljivog i gresnog Baneta.Zasto Bane ne podnosi Novu ili Nonica.Pa 100 puta ih prodao.Rezimski.

  • Jovana 69

    13:43 // 25. 10. 2019.

    Taj doticni gospodin na rokerima Srdjan Nonic ,glumi paparaco lov ,presrece i iritira ljude svesno izazivajuci incident ,jer boljih argumenata nema i neke prave ideje kojim ce se biriti protiv ove vladajuce diktature ,zasto bi se ljudi iz opozicije bavili time ,verujem da se stide sto je ovakav diletant uopste prisutan na politickoj sceni .

    • Catch me

      13:58 // 25. 10. 2019.

      On se bar nešto trudi da radi, ružno je što ga nazivaš diletantom a još ružnije što se objavljuje ovakav komentar. Svi se znamo u ovom gradu dobro...

    • Deki

      18:33 // 25. 10. 2019.

      Mikice ti li si?

    • Dr. Slavica

      21:14 // 25. 10. 2019.

      Jovana vidis koliko vas ima 169. Vama je veca kost u grlu Nova stranka i Nonic nego SNS.Narod vas je prepiznao kso laznu opoziciju( preletaci) .Bruke.

  • Anais Nin

    13:29 // 25. 10. 2019.

    Verovatno zato sto se radi o nasilju koje nije dovoljno dobro snimljeno. Ne mogu glavni opozicionari grada koji da skacu u vatru zbog jednog slomljenog telefona. Neka se tuzi on pa neka mu plate ako je zaista napadnut.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: