Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:53, 31. 10. 2019.

| Politika

Niška opozicija o izborima - jedni za bojkot, drugi podsećaju da je i Miloševićev pad počeo na lokalu

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
opozicija okrugli sto
Bojkot ili ne?; Foto: JV

“Koja je svrha učešća na izborima ako vam ne daju pobedite” - tako odluku o bojkotu izbora pravdaju predstavnici niškog Saveza za Srbiju. S druge strane, predstavnici Nove stranke kažu da vlast SNS ima odlike terorista, a da se teroristi ne bojkotuju već se protiv njih bori. Na okruglom stolu niške opozicije bez jedinstvenog stava o bojkotu izbora - jedni tvrdo "za", drugi čekaju raspisivanje.

Niški opozicionari saglasni su da nema demokratskih uslova ni za lokalne ni za republičke izbore, ali nisu saglasni oko metoda borbe protiv vlasti SNS. Savez za Srbiju je za bojkot, dok konačnu odluku nisu doneli Pokret slobodnih građana, Nova stranka i Niška inicijativa.

Za istim stolom danas su seli niški opozicionari - Dragan Stojadinović iz Narodne stranke, Miodrag Stanković iz Demokratske stranke, Ivana Petković iz Socijaldemokratske stranke, Stefan Mitrović iz Dosta je bilo, Predrag Jovović iz Pokreta slobodnih građana, Ivan Jovanović iz Nove stranke i Srđan Nonić iz Niške inicijative i razmenili argumente o svrsi bojkota.


Argumenti "za"

Stojadinović kaže da je režim SNS progresivno-represivan, a da su mediji kontaminirani. dragan stojadinović Kategorično za bojkot: Foto: MiRC

Možemo mi da uđemo u Skupštinu, ali to neće promeniti kvalitet života građana Niša. Nije moguće pobediti pod ovakvim uslovima. Koji je cilj izlaska na izbore, ako ne možemo da osvojimo vlast? - poručio je Stojadinović.

Na pitanje dela opozicione javnosti - šta dan posle bojkota, Stojadinović je uzvratio kontra-pitanjem: šta donosi izlazak i sam dao odgovor.

Donosi apsolutnu izvesnost apsolutne vlasti Aleksandra Vučića i to sa punim legitimitetom - ukazuje Stojadinović.

Njegov kolega iz Saveza za Srbiju Miodrag Stanković (DS) potvrđuje čvrst stav o bojkotu uz opasku da to ne znači odustajanje od borbe i da će “slobodu morati da osvoje”.

Srbija nema izbore jer je Aleksandar Vučić ukrao istinu. Građani sada ne znaju šta i koga biraju. Ne znaju šta je ideja opozicije, a opozicija se satanizuje - tvrdi Stanković.

Stefan Mitrović iz Dosta je bilo je za bojkot uz ocenu da nije stvar samo u medijskoj zastupljenosti, a “da ima nešto i u crnim džipovima”.


Argumenti "protiv" - između terorizma i Medijane

Potpredsednik Nove stranke Ivan Jovanović pročitao je definiciju terorizma i rušenje u Savamali uporedio upravo sa terorizmom.

Da li se teroristi bojkotuju ili se protiv njih bori. Mediji su pod okupacijom. Da li se okupatori bojkotuju ili se protiv njih bori - pitao je Jovanović.

ivan jovanović nova Nova stranka za borbu; Foto: JVOdluku o bojkotu naziva popularnom, ali sumnja u njenu svrhu - motivaciju za građane i borbu protiv režima vidi u malim pobedama. A za tu malu pobedu opozicije, s kojom bi počelo rušenje vlasti, predlaže teren Opštine Medijana.

Svi zajedno možemo da pobedimo u Medijani. Najgušće je naseljena i najlakše je delovati politički. Zato bi fokus trebalo biti na Medijani - navodi Jovanović.

Jedini predstavnik političke organizacije koja nema centralu u Beogradu bio je Srđan Nonić iz Niške inicijative. On je podsetio da je pad Miloševića krenuo iz Niša.

Zašto Vučić ne bi pao na Medijani? - pitao je Nonić.


Neke odluke na čekanju i taktika neotkrivanja karata

Nonić naglašava da mu se mnoge stvari ne sviđaju oko bojkota, a da priznaje jedino aktivan bojkot. Objašnjava i da će njegova politička organizacija odlučiti kad se izbori raspišu uz objašnjenje - “zašto bismo neprijateljima otkrivali karte”.

I Nova stranka najavljuje konačnu odluku tek kad se izbori raspišu.

Ivana Petković iz Socijaldemokratske stranke kaže da sada ne postoje uslovi za izbore i da je bojkot iznuđen. Za lokalne izbore navodi da definitivan stav nije donesen.

Na niškom okruglom stolu kao i u celokupnoj opozicionoj javnosti, najviše se osluškivao stav Pokreta slobodnih građana o bojkotu.

predrag jovović PSG vaga: Foto: JVPoverenik PSG za Niš Predrag Jovović kaže da uslovi u Srbiji nisu normalni, ali da odluku još nisu doneli. Navodi da će se do kraja boriti za bolje izborne uslove, ali da nisu optimisti. Dijalog vlasti i opozicije na beogradskom FPN i pregovore uz prisustvo EU vidi kao male pobede. Zahtevi su im - oslobađanje medija, jednaka zastupljenost u informativi RTS, promene u REM-u i prestanak zloupotreba javnih resursa i pritiska na ljude u javnim preduzećima. Ako se ne ispune - idu u bojkot.

Čekamo odluku centrale, pa ćemo doneti i odluku na lokalu - kaže Jovović.

Po mišljenju Jovovića, PSG ne bi trebalo da odluči o bojkotu pre Nove godine.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • krojf

    17:13 // 6. 11. 2019.

    Ni jedinstveni ne možete uzdrmati bilo koga-u opkladu . Zašto vam to nije jasno napokon,vi živite u vašem svetu. Nama treba nove ideje,energije, šanse

  • dušan ilić

    15:53 // 6. 11. 2019.

    Samo bojkot!!! Pa jeste li bili u skupštini i osim incidentne situacije niste mogli delovati.Vučić je na sopstveni predlog zakona,sa onim inbecilnim obraćanjima njegovih poslanika ponizio srbiju i obesmislio skupštinu kao meto parlamentarizma.Blokadama svake vrste treba ga zaustaviti i njegovim evropskim sagovornicima pokazati iatinu o njemu.Neka cilj bude dostojanstven život u slobodi.

  • Milutin M.

    17:01 // 1. 11. 2019.

    Ogradite se javno od Banane i postoji verovatnoća da ćete nešto napraviti. Ovako biće potpuni fijasko. Ne znam da li neće ili ne mogu da to shvate!?

    • Nemanja P.

      08:28 // 2. 11. 2019.

      Bez Baneta kao 2000 g. bez SPO a. Pobeda nam je na dohvatu.Neophodan je otklon od Baneta ako u opste mislimo da na izborima oteramo SNS.Ivan, Nonic ..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: