Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:47, 31. 10. 2019.

| Politika

Niška vlast i opozicija složni: Proverite nam imovinu

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
skupština grada
Svi kažu da se proveri; Foto: JV

Šta su funkcioneri imali na početku, a šta na kraju mandata - niške demokrate traže da se utvrdi za sve političare počev od 2000. godine. Odbornik Branislav Jovanović predlaže uporednu analizu trenutne imovine predstavnika vlasti i opozicije, a naprednjak i bivši gradonačelnik Zoran Perišić saglasan je sa predlogom.

Ispitivanje porekla imovine, večna tema srpske politike, dobila je i svoju nišku epizodu.

Iako u bojkotu, opozicija predlaže inicijative, a nova je da se dostave informacije o imovini funckionera Grada Niša, na početku i na kraju mandata počev od 2000. godine.

Lider niškog DS Miodrag Stanković navodi da je sumnja građana sve veća da su pojedini funkcioneri SNS u predhodnih 7 godina drastično uvećali svoju imovinsku kartu.

Zakonska i moralna obaveza funkcionera Grada Niša je da građanima učine dostupnim podatke o svom imovinskom stanju na početku i na kraju mandata. Ovom inicijativom tražimo da se omogući uvid u imovinsko stanje kako bivših tako i aktuelnih funkcionera, kako bi se omogućio uvid u moguću zloupotrebu javnih funkcija - kaže Stanković.

Ko šta ima - traži da se utvrdi i odbornik “Niš, moj grad” Branislav Jovanović, ali dodaje i novi predlog - uporedna analiza imovinskih karata čelnika vlasti i opozicije.

Hajde da uporedimo imovno stanje, 3-4 čelnika opozicije, 3-4 čelnika vlasti. Hajde da izađemo pred javnost, podnesite taj izveštaj. Da vidimo ko koliko ima...Od toga nema ništa - kaže Jovanović.

Međutim, predstavnik niške vlasti kaže da nema ništa protiv. Jedan od onih koji je bio na najvišoj funkciji u gradu i aktuelni šef odborničke grupe SNS Zoran Perišić saglasan je sa predlogom.

Apsolutno podržavam. Od početka bavljenja politikom da se prati, a i pre toga da bi se moglo uporediti. Podržavam takav predlog - imovinske karte. Uostalom, jedan takav zakon je u proceduri u Skupštini - kaže Perišić.

Zakon o poreklu imovine, inače obećanje je svake vlasti od demokratskih promena 2000, u proceduri je u Skupštini Srbije i očekuje se da bude usvojen krajem 2019. godine.

Iako su mnogi tražili da se ispitivanjem obuhvati period od 1990. do danas, to se neće desiti.

Kako prenosi Danas, poreklo imovine kontrolisaće se samo od 1. januara 2007. godine.

Zakonodavac objašnjava da je 2007. godina izabrana zbog toga što je tada uvedena elektronska evidencija koja omogućava proveru porekla imovine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bili

    10:48 // 1. 11. 2019.

    Mozda Topalovici znaju.

  • Срба

    18:31 // 31. 10. 2019.

    Наравно да се слажу да се проверава шта је на њихово име. Све пренето на жене, децу, свастике, шурњаје, девере, родитеље.....

  • Никола

    14:57 // 31. 10. 2019.

    Није него. Заједно крали, комисија у којој су они па проверавај.
    Сложни кад треба да заштите плен. Поштене вране

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: