Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:56, 27. 6. 2018.

| Politika

Niške Dveri: Izvršitelji će stvoriti armiju beskućnika

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
beskućnik
Dveri u kampanji protiv izvršitelja; Foto ilustracija: Flickr.com

Srbija treba da uvede Zakon o ličnom bankrotu kako bi pomogla prezaduženim građanima da zadrže minimum egzistencije, saopštavaju niške Dveri, a aktuelni propisi omogućavaju izvršiteljima da se, kako kažu Dveri, enormno bogate na nesreći osiromašenih ljudi.

Povodom poslednjeg iseljenja žene u Nišu, u režiji privatnih izvršitelja, Dveri upozoravaju da će primena postojećeg Zakona o izvršenju i obezbeđenju stvoriti, kako navode, armiju beskućnika i unesrećenih ljudi i porodica. Kao posebnu nepravednu Dveri vide sudbinu radnika propalih preduzeća kojima država duguje milione, a čije kuće i stanovi zbog neplaćenih računa javnih preduzeća mogu da postanu predmet izvršenja.

Najtragičnija izvršenja su ona na nepokretnostima, pri čemu su najnezaštićenija treća lica u izvršenju koja najčešće propuste da iskoriste pravo prigovora, kao i prigovor trećeg lica, iz člana 398. Zakona o izvršenju i obezbeđenju. Najteže situacije nastaju, što je bio slučaj i sa nesrećnom sugrađankom, kada dođe do zloupotrebe sredstva obezbeđenja iz člana 414. Zakona ili do iseljenja dolazi kada se realizuje založno pravo na nepokretnosti. Nakon popisivanja stvari jedini pravni put je parnica trećeg lica - objašnjavaju Dveri.

Rad javnih izvršitelja sada se nalazi pod kontrolom suda, međutim, Dveri navode da država namerava da novim zakonom omogući izvršteljima da samostalno odlučuju i da donose rešenja umesto suda.

Samo sistemska rešenja, poput Zakona o ličnom bankrotu , a koja postoje u svim zemljama u okruženju, koja će štititi poštene a finansijski upropašćene pojedince, i promena neoliberalnog humanističkim konceptom vladavine Srbijom mogu da spreče strahovite društvene sudare obogaćenih sa pojedincima koji su izgubili sve osim golog života - saopštavaju Dveri.

Niške Dveri nude sugrađanima besplatnu pravnu pomoć utorkom i četvrtkom od 12 do 14 sati u kancelariji na drugom spratu TC „Kalča“ lokal D/111/1.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pentraksil

    12:07 // 28. 6. 2018.

    Apelujem na Dveri i na Juzne Vesti da dobro ispitaju slucaj zene koja izbacena....Nije sve tako jednostavno kao sto se predstavlja. Dolazite u ironicnu situaciju gde u stvari branite one koje kritikujete.

  • Bata

    22:31 // 27. 6. 2018.

    Dobra inicijativa. U situaciji da je 20.000 mesečna plata većine u Nišu mnogi su zaduženi ili imaju dugovanja. Pomoć je pravni savet.

  • sale

    20:58 // 27. 6. 2018.

    Institucija izvrsitelja, kao i institucija notara, postoji svuda u civilizovanom svetu.

    Ovde nije problem u samom postojanju institucije, ovde je problem u, prvo, neobrazovanosti i lenjosti gradjana, a drugo, u nepostovanju zakona i institucija drzave od strane drzavnih organa!

    • Меда

      02:27 // 28. 6. 2018.

      Јеси у праву но ниси у потпуности у праву.
      Извршитељи максимално искориштавају нови(ји) непотпун закон док грађанима упознавање долази тек са личним искуством.
      Осим тога, закон је бескомпромисан и нуди пречицу до извршења радије него праведно решење. Нпр извршење би морало бити оглашено у локалним и свенародним медијима, процес покретања извршења најављен тренутним станарима и томе слично.

    • Petar

      09:15 // 28. 6. 2018.

      Tačno, samo što je ovo "drugo" - "prvo".. "lenjosti gradjana, a drugo, u nepostovanju zakona i institucija drzave od strane drzavnih organa!" Kada država postane pravno uređena, onda se i "zna mesto" sudskih izvršitelja..Ovako, država teško i neljudski improvizue i to na račun svojih gradjana!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: