Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:44, 18. 1. 2020.

| Politika

Niške demokrate protiv zagađenog vazduha: Hitne mere ili protest

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
vazduh zagađen smog foto vanja Keser2
Vazduh u Nišu već dugo nezdrav; foto: Vanja Keser

Besplatni javni prevoz u periodima velikog zagađenja, podsticanje Nišlija manjim cenama da se priključe na Gradsku toplanu, a za one koji to ne mogu subvencije za ekološko grejanje - neki su od predloga niškog odbora Demokratske stranke kako bi se smanjilo zagađenje vazduha. Predsednik demokrata Miodrag Stanković kaže da su o ovome predali odborničku inicijativu Skupštini Grada, uz napomenu da će, ukoliko se odbornici ogluše o zahteve, organizovati protest.

Goruća tema u gotovo svim većim gradovima Srbije ovih dana je veliko zagađenje vazduha koji je i danas u Nišu ocenjen kao "nezdrav".

I dok nadležni kontinuirano ponavljaju da nema mesta panici, te da je ovo uobičajena situacija za zimu, konkretne mere Skupštini je predložio odbornik Stanković. On kaže da je predao inicijativu za usvajanje plana i preduzimanje mera zaštite vazduha u Nišu, mada je sam predsednik skupštinske Komisije za zaštitu životne sredine.

Uvođenjem dva dana besplatnog javnog prevoza u Nišu, posebno u vreme visoke zagađenosti vazduha, vozači privatnih automobila bi se podstakli da koriste vozila javnog prevoza, čime bi se smanjio saobraćaj vozila koja značajno ugrožavaju vazduh - rekao je Stanković.

miodrag stankovic ds Hitne mere ili protest; foto: DSOn je već podneo inicijativu da se poništi tender za gradski prevoz i da se traže autobusi koji manje zagađuju. Međutim, kako navodi, odgovora još nema.

Sem prevoza, Stanković se obrušio i na grejanje, koje stručnjaci označavaju kao jedan od najvećih zagađivača. Mada su u Radnoj grupi najavili da pripremaju projekat za subvencije građanima, kako bi prešli na kvalitetnije grejanje, Stanković zahteva hitnija rešenja.

Jedna od novih mera koju predlažem je hitno gašenje kotlarnica svih javnih ustanova koje kao energent koriste ugalj i mazut i njihovo prebacivanje na kotlarnice koje koriste gas. Imajući u vidu da JP Gradska toplana Niš koristi i mazut kao energent, kao i da se veliki broj firmi i ustanova u gradu greju na drva i ugalj, neophodno je gašenje, odnosno prebacivanje kotlarnica koje koriste ekološki nezdrav energent na gas, koji mnogo manje zagađuje vazduh - navodi Stanković.

vazduh zagađen smog foto Vanja Keser Ili usvajanje mera ili protest; foto: Vanja Keser

Prvi čovek niških demokrata zahteva i sistem za informisanje građana o zagađenju, kao i izradu Plana zaštite od aerozagađenja, za koje kaže da ga Grad nije doneo iako je bio obavezan. On bi omogućio da eksperti naprave i proslede Skupštini plan zaštite sa hitnim, srednjoročnim i dugoročnim merama.

Ukoliko se njegovi predlozi ne usvoje i primene, Stanković upozorava da će pozvati građane na protest ispred Skupštine naredne subote, kojim bi pokazali da žele da dišu čist vazduh, "koji nije zagađan zbog, kako predsednik Srbije kaže, visokog standarda".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mita

    06:16 // 21. 1. 2020.

    A da lepo, Mikice, izađeš pred javnost i priznaš da si lažni opozicionar?

  • Stevan Tasic

    00:00 // 20. 1. 2020.

    Svuda u svetu u razvijenim drzavama se ljudi greju na gas koji je jeftiniji i ekološki ne zagadjuje. Naravno priključak je jeftiniji i ako oni imaju veci standard plata.
    Samo se kod nas mora legalizovati kuca, stan, plac da bi se priključio na gas moraš imati jos 1000evra za priključak, plus moraš čekati red da dodju pregledaju instalacije da bi zvanično otvorili ventil

    • Menađer Švrćko

      08:29 // 20. 1. 2020.

      Da ali nigde u svetu nema da odeš više puta u Švedsku i Škotsku o trošku građana pod nazovi nekim projektom za energetsku efikasnost Nišlija i da se vratiš bez konkretne realizacije tog istog projekta i da posle potražuješ isplatu dnevnica za nešto što nije realizovano i da sačekaš narednu političku garnituru i da postaneš menađer za tu istu efikasnost a građani do guše u problemima sa grejanjem.

  • Igor Petrović

    19:47 // 19. 1. 2020.

    Grad da subvencioniše kupovinu bicikla!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: