Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:26, 18. 12. 2019.

| Politika

Niški DS podnosi inicijativu za smanjenje štetnih gasova

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
Miodrag Stankovic
Mere slede u inicijativi; foto: Demokratska stranka

Zbog visoke zagađenosti vazduha u Nišu ugroženo je zdravlje građana, smatra šef niških demokrata Miodrag Stanković i poziva gradsku vlast da izađe sa rešenjima. Najavljuje i svoju odborničku inicijativu koja će sadržati mere kojima se može smanjiti zagađenje.

Radna grupa koja koju je Grad formirao treba da izradi Plan kvaliteta vazduha, pa predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Miodrag Stanković čeka njihova rešenja i pita šta je Štab za vanredne situacije uradio.

Najveći zagađivači vazduha su ugalj i drva. Do situacije da imamo visok stepen zagađenja vazduha smo došli nemarnom politikom Gradskog rukovodstva kao i rukovodstva Gradske toplane. Zbog visoke cene daljinskog grejanja se sve više građana isključuje sa mreže i prelazi na isplatljiviji vid grejanja a samim tim se povećava zagađenje vazduha- rekao je Stanković.

Zato prvi čovek niških demokrata procenjuje da je ugroženo zdravlje građana Niša, posebno hroničnih srčanih bolesnika, asmatičara i dece, a da će se štetne posledice tek osetiti u budućnosti.

Stanković je i predsednik skupštinske komisije za zaštitu životne sredine, čiju je sednicu povodom zagađenja zakazao za ponedeljak, a o efekti rada ove komisije nisu poznati.

Šef niških demokrata kaže da se zagađenje može smanjiti administativnim merama, ali ne navodi kojim. Mere koje će predložiti u inicijativi uputiće i Skupštini grada i Gradskom veću. Jedna od mogućnosti je nemački model.

Jedna visoko razvijena Nemačka, uvela je 2 dana besplatan autobuski prevoz u toku radne nedelje kako bi građani manje vozili automobile. Moguće je za neko vreme zabraniti korišćenje onih vrsta goriva koje najviše zagađuje vazduh - naveo je Stanković.

Zato od Gradskog veća traži da stalno izveštava građane o (ne)kvalitetu vazduha, kao i da što pre predloži mere i rokove za suzbijanje ove pojave.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Filip

    13:22 // 20. 12. 2019.

    Od ove vlasti nema nista, pokrenite narod Stankovicu pa da je menjamo.

    • Srdjan

      13:25 // 20. 12. 2019.

      Ako cekate da on pokrene nikad se pokrenuti nece

  • Zoran

    10:13 // 20. 12. 2019.

    Kada se sklone sa vlasti napredni, vazduh ce biti mnogo zdraviji.

  • Bor Boranin

    14:53 // 19. 12. 2019.

    Najzagađeniji grad u Srbiji je Bor i to 24 sati dnevno, a pogotovu noći, kada se dim ne vidi, al' oseća. Za vreme posete predsednika Ziđina ΛV je samo hvalio kineze, kao pravi domaćin, a to što se borani truju nije ni pomenuo, nisu platili ekološku taksu. Nažalost borana, udela u njihovom trovanju ima i ΛV preko svog šlihtera i klimoglavca Spaskovskog. Njihove promašaje, dok kinezi ne rekonstruišu

    • Bor Boranin

      20:21 // 19. 12. 2019.

      NASTAVAK:

      topionicu bakra, boranima nema spasa. Ako "vazduh" u Srbiji ubija 6000 građana, koliko li taj "vazduh" ubija borana? Prema tome, za nemilosrdnog trovanja borana, najveći krivac je grobar RTB Bor i borske privrede Spaskovski uz zdušnu podršku vlasti države, a sada oni neznaju šta se dešava u Boru?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: