Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:50, 11. 3. 2024.

| Politika

Novi DSS i "Niš, moj grad" strahuju od "beogradskog scenarija" na izborima i traže tačan broj prijavljenih Nišlija

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Novi DSS i "Niš, moj grad"
Od MUP-a tražiće tačan broj građana sa prebivalištem u Nišu; foto: Novi DSS

Kako se izborne neregularnosti na izborima u Beogradu ne bi ponovile u Nišu, koalicioni partneri Novi DSS i “Niš, moj grad” smatraju da bi tesno povezana, sinhronizovana i ukrupljena opozicija, zajedno sa udruženjima građana i sindikatima uspela da nijedna opozociona lista ne ostane ispod cenzusa nakon izbora u Nišu. Od MUP-a traže tačan broj prijavljenih građana sa prebivalištem u Nišu od kraja decembra 2022. godine, kao i novoprijavljene iz 2023. zaključno sa 8. martom ove godine.

Vanredni parlamentarni i beogradski izbori nisu bili slobodni i pošteni, smatraju iz Nove Demokratske stranke Srbije i koalicije “Niš, moj grad” i ističu da su na rezultate izbora u prevelikoj meri uticala vladajuća stranka, državne instuticije i organi vlasti.

Kako bi pobedili na lokalnim izborima u Nišu, smatraju da su potrebni bolji izborni uslovi, uključujući otvaranje Javnog servisa i medija koji se finansiraju iz budžeta Grada Niša.

Takođe, traže i kvalitetniji pristup biračkim spiskovima i kontroli na biračkim mestima.

Na sastanku se razgovaralo o problemima u ostvarivanju biračkog prava kao što su "kupovina glasova", manipulacija glasačkim listićima, obezbeđivanju pristupa biračkim mestima, te je donešen zaključak da se zahteva od Ministarstva unutrašnjih poslova Informacija od javnog značaja, tačan broj prijavljenih lica sa prebivalištem u Nišu na dan 31.12.2022. i novoprijavljenih na dan 17.12.2023. i 08.03.2024. sem novorođenčadi, uz podatak prethodnog prebivališta svih novoprijavljenih lica - navode ovi koalicioni partneri.

Poručuju da očekuju da će vlast nastaviti "prljavu" kampanju, ucenjivanja, zastrašivanja, podmićivanja birača, zbog čega je neophodno da opozicija obezbedi pouzdane kontrolore na biralištima.

Zadatak niške opozicije je da bude tesno povezana, sinhronizovana, formiranjem još šireg fronta protiv vlasti, odnosno novim ukrupnjavanjem u jednu ili dve kolone- uključivanjem ne samo partija, već i drugih organizacija, udruženja građana, sindikata, što podrazumeva da ni jedna opoziciona lista ne ostane ispod cenzusa - kažu iz Novog DSS-a i “Niš, moj grad”.

Podsetimo, koalicija “Niš, moj grad” i Novi DSS pozvali su nišku opoziciju da se zajednički dogovore “oko ključnih izbornih uslova” i zakazali sastanak, ali Đorđe Stanković iz Narodnog pokreta Srbije, koji je isto to uradio dve nedelje ranije, poručio im je da je okupljanje već počelo i naglasio da se sastanci već održavaju, ali i to da je spreman da razgovara o nosiocu liste, nakon što je Dragan Milić izrazio želju da na izborima nastupe samostalno.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ђура

    05:48 // 13. 3. 2024.

    Да ли је могуће да се излажу оволиком страху !
    Зашто нарушавају своје здравље ? Здравље пре свега ! Грађани хоће паметне, стручне и храбре

  • Pepe le tvor Niš

    21:36 // 12. 3. 2024.

    Ovim tekstom i besmislenim traženjem gluposti prestao je da postoji DSS jer su ovo zahtevi kupus opozicije koja je ovim uništila jednu stranku koja ima suprotne stavove od svih njih.

  • Mile

    07:58 // 12. 3. 2024.

    Kakav steta za DSS iskoristice ih Mikica i Cirko da prezive. Od onakvog DSS-a ostala Sladja fudbalerka i sin joj ovaj decko u plavom..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: