Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:52, 21. 9. 2022.

| Politika

Novi Etički kodeks treba da "nauči" funkcionere kako da se ponašaju, u Nišu još na čekanju

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
kodeks
Regionalni skup o Etičkom kodeksu funkcionera lokalne samouprave; foto: T. T.

Kakvo treba da bude ponašanje lokalnih funkcionera i službeno i privatno, koja načela treba da poštuju i kako da budu odgovorni građanima, koji su ih i izabrali, sve su ovo pitanja koja su precizirana u novom Etičkom kodeksu funkcionera lokalne samouprave, a koji je predstavljen na regionalnom skupu u niškoj Skupštini. Do sada je ovaj model Kodeksa usvojilo samo 28 lokalnih samouprava, na jugu među prvima Medveđa, a u Nišu će se uskoro naći pred odbornicima.

Stalna konferencija gradova i opština usvojila je Etički kodeks funkcionera lokalne samouprave krajem 2019. godine, a zbog korone njegovo usvajanje je počelo kasnije. U Srbiji je, kako su naveli iz SKGO-a, ovaj dokument usvojilo 28 lokalnih samouprava, a među prvima na jugu je bila Medveđa. kodeksss Za lokalne funkcionere će biti organizovana obuka na temu Etičkog kodeksa; foto: T. T.

Kodeks je deklarativnog karaktera, a ne normativnog, što znači da ne postoji zakonska obaveza da ga lokalne samouprave donesu. Ono što znači Hipokratova zakletva za zdravstvene radnike kažu da znači Etički kodeks za funkcionere.

Važnost Etičkog kodeksa je upravo u tome da funkcioneri prepoznaju na koji način treba da se odnose i prema svojoj dužnosti, službi i kako da se ponašaju prema drugim ljudima bilo da je reč o građanima, drugim funkcionerima, u odnosu prema službenicima - istakao je jedan od autora Vodiča za primenu ovog kodeksa Novak Gajić.

Lokalni funkcioneri će novembra imati obuke na temu Etičkog kodeksa. Procedura je da Skupština Grada ili Opština najpre usvoje određene akte, a prvi je odluka o usvajanju tok kodeksa, a onda se preko konkursa biraju članovi Saveta ili komisije koja će pratiti da li se funkcioneri pridržavaju načela.

Suština saveta je da nema kažnjavanja. Kaznu za takvo ponašanje treba da daju birači, suština saveta je da pomognu funkcionerima da kroz preporuke, pa čak i kada budu istaknuti loši primeri, da oni ne budu samo istaknuti, nego da se da taj predlog na koji način nešto može da se ispravi i unapredi u budućnosti - ističe Gajić.

kodekss Niš tek treba da usvoji novi model Kodeksa; foto: T. T. U Nišu je 2008. godine usvojen Etički kodeks ponašanja funkcionera koji je i dalje na snazi, a predsednik Skupštine Boban Džunić je istakao da će doneti i odluku o novom unapređenom modelu kodeksa.

Skupština grada Niša će biti posvećena primeni načela Etičkog kodeksa funkcionera - poručio je Džunić.

Vodič za primenu ovog kodeksa se sastoji od 12 načela, a on je dostupan na zvaničnom sajtu SKGO.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miloš

    20:57 // 22. 9. 2022.

    Ono kada si odrasla osoba, funkcioner, a i dalje ti treba kurs lepog i zdravorazumnog ponašanja...

  • sarkazam

    07:29 // 22. 9. 2022.

    "Suština saveta je da nema kažnjavanja. Kaznu za takvo ponašanje treba da daju birači"
    kaznite vi njih odmah, birači brzo zaboravljaju

  • Zoran Krstić

    20:45 // 21. 9. 2022.

    E jadni mi kad treba funkcionirama vodič za lepo ponašanje

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: