Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:26, 25. 5. 2021.

| Politika

Odbornik Stanković traži izmene pravila oko upisa u vrtić i da subvencije ne idu direktno roditeljima

Autor:U. K.Izvor:Južne vesti
vrtic
Traži izmene jer veruje da će tako da pomogne roditeljima; foto: A. K.

Da Grad Niš uplaćuje subvencije direktno privatnim vrtićima kao što je bilo i pre, a ne roditeljima, kao i da se ukine lista čekanja od 6 meseci za upis dece u vrtić i da u obdanište mogu da se upišu i deca mlada od 1 godine - inicijativa je koju je nadležnima podneo odbornik koalicije “Niš, moj grad” Miodrag Stanković.

Odluka da umesto privatnim vrtićima novac Grad uplaćuje direktno na račune roditelja koji će biraju vrtić i pravdaju taj trošak, doneta je početkom ove godine. Kako je tada obrazložila gradonačelnica Niša Dragan Sotirovski, na taj način funkcioniše sistem i u Beogradu, jer je otvaranje privatnih vrtića postao unosan biznis.

Ipak, odbornik Stanković kaže da je odmah ukazivao da ova odluka neće biti povoljna za roditelje, a sada mu sem ističe, roditelji javljaju sa molbama da se nešto promeni.

mikica Podneo odborničku inicijativu; foto: JV/U. K.Napominje da je Grad dva puta potpisivao ugovore, a da će 1. juna biti potpisani novi ugovori.

Roditelji su u obavezi, kada žele da upišu dete u vrtić, da uplate celokupnu sumu novca za boravak dece. Nakon toga, do petog u mesecu vrtići su u obavezi da dostave Gradu sve te papire koji su neophodni da bi Grad refundirao roditeljima, a tek onda Grad refundira roditeljima trošak. Praksa je pokazala da je Grad kasnio sa uplatom dela troškova privatnim vrtićima i po dva meseca, što znači da bi roditelji već morali da plate drugu ratu za dete, a da još uvek nisu dobili povraćaj novca za prethodni mesec. To znači da roditelj mora unapred da obezbedi plaćanje - objašnjava Stanković.

Drugi zahtev u njegovoj inicijativi je da se omogući upis dece mlađe od godinu dana u privatne vrtiće. Po njegovim rečima, privatni vrtići u Nišu imaju potencijala i mogućnosti da tu odluku sprovedu.

Smatram da je razlog za tako nešto jer roditelji nekad mogu da dobiju iznenada posao pa nema razloga da čekaju do godinu dana već mogu da upišu dete u vrtić i da krenu da rade – rekao je Stanković.

Ukoliko ova inicijativa naiđe na odobrenje Skupštine Grada Niša, administracija za upis dece u privatne vrtiće će biti daleko jednostavnija, a roditelji će dobiti pomoć kakvu očekuju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mima bulevarka

    16:36 // 26. 5. 2021.

    Stankoviću, prvo treba da znaš da za upis mlađih od godinu vrtić mora da obezbedi posebne uslove.U privatnim vrtićima primaju sve uzraste zbog para, a kvalitet je na najnižem nivou.Treba da obiđu privatne vrtiće pre nego im daju pare.Ja sam dete ispisala i upisala u pčelicu.Neuporedivo je i zato prvo inspekcije da dozvole rad privatnicima a onda da im grad da pare.Drugi put se prvo informiši!

    • Aleksa

      01:24 // 27. 5. 2021.

      Ne lupaj gluposti, majke ti! Meni najmlađe dete ide u privatni vrtić. Od samog početka. Da je bilo subvencija kada su starija deca bila u vrtiću, onu jamu od Pčelice moja deca ne bi videla.

  • Toša

    12:16 // 26. 5. 2021.

    Za ovu naprednu vlast je važna dobra priča, i to je to. Ovde su u pitanju deca i svaka politika treba da bude servis njima i njihovim roditeljima. U Hrvatskoj mnogi gradovi i ostrva imaju besplatne vrtiće, odnosno sve troškove pokrivaju opštine. Ovde za decu i roditelje naprednjaci imaju staru bajku i novu kampanju.

  • Odlican Stankovic

    11:41 // 26. 5. 2021.

    Ja cu uvek podrzati sve sto se tice nase dece. Ne mogu da razumem one koji to ne prihvataju. Pa deca su nasa buducnost.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: