Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:10, 21. 7. 2022.

| Politika

Odlazak bivšeg premijera i gradonačelnika Niša u političku penziju

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti, NIN
zoran živković
Povlači se iz politike; foto: JV

Bivši gradonačelnik Niša, nekadašnji premijer i osnivač Nove stranke Zoran Živković odlučio je da se definitivno i potpuno povuče iz političkog života, kao i da formalno istupi iz stranke koju je sam osnovao, a u čije ideje, ciljeve, vođstvo i aktiviste, kako kaže, i dalje veruje.

U autorskom tekstu za novi broj nedeljnika NIN, Živković piše da bi i svi političari koji su svoju aktivnost započeli u prvoj polovini poslednje decenije prošlog veka trebalo odmah da odustanu od daljeg direktnog političkog delovanja.

"Dakle, da svi daju ostavke na stranačke i državne funkcije i da istupe iz članstva stranaka čiji su članovi", obrazložio je nekadašni gradonačelnik Niša u svom tekstu.

Ovo se odnosi i na mene. Za pametne - dosta, dovoljno je trajalo. 30 godina permanente političke aktivnosti u nezrelom, neartikulisnom, po pravilu primitivnom nekonzistentom političkom ambijentu donosi i adekvatne posledice. Ti akteri bivaju omraženi, prezreni, neinteresantni i štetni za ideje, programe i planove koje njihove političke organizacije predstavljaju i pokušavaju da na izborima za njih pridobijaju glasove građana, one glasove koje politička mafija već nije pokrala illi kupila - napisao je Živković.

On je naglasio da to važi za sve pomenute aktere, političare veterane. Ukazao je da oni nisu svi isti, razlike među njima su dramatične, a njihove osobine ponekad su potpuno drugačije.

Neki su svojim primitivizmom, ludilom i kriminalom zaslužili odvratne etikete koje su im okačene, ali ima i onih koji su oklevetani i permanentno vređani isklučivo zbog toga što su svoju dužnost obavljali zakonito i revnosno pa su ih, baš zbog toga, prvonavedeni kroz svoje zagađene, trgovačke medije kompromitovali najgore - piše nekadašnji premijer.

On je pozvao "današnjeg srpskog vrhovnog tiranina" da napusti politiku i prepusti se istoriji, ali i nadležnim pravnim i medicinskim institucijama pravu i nespornu ocenu njegove istorijske uloge.

To važi i za sve one koje je imenovao i postavljao, sa kojima je pravio vladajuće diktatorske koalicije, ali i one sa kojima je imao tajne postizborne razgovore i đavolske dogovore, a predstavljali su se liderima opozicije - napisao je Živković.

U tekstu se osvrnuo i na početak svoje političke karijere, navodeći da je najpre postao sponzor tada novoosnovane Demokratske stranke, a da se učlanio nakon par godina. Godinama je bio najbliži saradnik ubijenog premijera Zorana Đinđića i deo teksta odnosi se i na njihov odnos.

Nakon par godina, ulažući u tu borbu svoju energiju, kapital i bezbednost sebe i svoje porodice, postajem, njegovim izborom, i formalno i suštinski saradnik najvećeg političara moderne Srbije - dr Zorana Đinđića. Niko osim mene nikada nije bio njegov zamenik, a ja sam uveren da tim izborom nije pogrešio i da sam to poverenje i čast potpuno zaslužio - piše nekadašnji gradonačelnik Niša.

Nakon ubistva Đinđića, 12. marta, 2003. godine, postao je premijer, a u tekstu pominje i taj deo i akciju "Sablja" koju je vodio. Iz politike je izašao prvo 2004. godine nakon što je Boris Tadić preuzeo DS, a posle izbora Dragana Đilasa za predsednika demokrata, napustio je tu stranku i ubrzo je formirao i svoju Novu stranku.

Ko želi dobro Srbiji, ko priželjkuje, ali i radi da se njena bolja budućnost ostvari što pre, razumeće ove moje reči i podržače svojim primerom ovu moju ideju. Oni drugi će u meni uvek imati žestokog protivnika - zaključio je Živković.

Više o njegovm političkom životu, pročitajte u rubrici "Ko je ko".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dimke

    14:52 // 25. 7. 2022.

    Ne razumem potrebu ovolikog broja ljudi da baci kamen na svog sugrađanina koji je na političkoj lestvici ove zemlje dogurao najdalje još od Dragiše Cvetkovića! Nije bio idealan, pravio je greške, ali ovom gradu i ljudima u njemu nije naneo nikakvu štetu. Naprotiv, mnogima je pomogao.
    Ne ubrajam sebe u njegove prijatelje, ali tužno je da gomile laži o njemu niko od "prijatelja" ne demantuje.

    • Nedimko

      20:27 // 26. 7. 2022.

      Što bi bratko Bugarin rekao: "Bratko sam li si ga sklepa"? Mislim na ovaj srceparajući komentar!

  • Zdenko

    15:07 // 23. 7. 2022.

    Zoki je za svog mandata Premijera, posle ubistva DJindjica, imao 7 otvorenih krivicnih dela. Posle funkcije Premijera, bio je Ministar Mupa.Vojsku nije sluzio; kupio posle gimnazije Bora Stankovic diplomicu neke vise u BG-u itd. Covek je teska mutljavina, pa zato ima i privatni avion i deo Fruskogorskih vinograda i svoju vinariju. Govorio Nislijama da ne placaju struju, a on otisao i platio.

    • Zoran Živković

      08:12 // 24. 7. 2022.

      Pre mesta premjera sam bio minitar MUP. Nikada nisam učinio krivično delo. Vojsku nisam služio zbog teške povrede noge, zgazio me auto na pešačkom prelazu, sa trajnim posledicama. Višu ekonomsku školu u Beogradu diplomirao 21.juna 1983.godine. Nemam avion, nemam vinograd i vinariju. Govorio sam Nišlijama da ne plaćaju taksu za RTS, a ne struju. Niko nije zbog toga imao nikakve probleme.

    • Jovan

      17:47 // 15. 9. 2022.

      Ne treba blatiti dotičnog. Bio je među izdajnicima 2000 u kontra revoluciji i pomogao da Srbija postane SAD protektorat. To se plaćalo.

  • Milanm977

    12:01 // 23. 7. 2022.

    Uvek je imao jasna načela, krađi, laži, varaj i ako te osumnjiče plači i vadi se na politički progon, razočaranje Nišlija...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: