Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:32, 24. 4. 2020.

| Politika

Održana sednica Skupštine u Dimitrovgradu, Opština se zadužuje 44,5 miliona

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Bugari koriste naziv Caribrod
Prva sednica u vanrednom stanju; foto: Lj. F.

Zbog manjka prihoda u budžetu usled vanrednog stanja, odbornici dimitrovgradske Skupštine na današnjoj sednici koja je održana u sali Centra za kulturu usvojili su odluku o uzimanju kredita od 44,5 miliona dinara.

Prva sednica lokalnog parlamenta od uvođenja vanrednog stanja održana je u pograničnom gradu, a poštujući mere bezbednosti, odbornici su sedeli u klupama Centra za kulturu, uz obaveznu dezinfekciju, nošenje maski i rukavica.

Na dnevnom redu bilo je 5 tačaka, a najznačajnije su bile one o rebalansu budžeta i kreditnom zaduživanju Opštine.

Iako je pribavljena dozvola da sednici prisustvuju četvorica odbornika starijih od 65 godina, oni, uz konsultaciju sa predsednikom Skupštine Zoranom Đurovim, nisu prisustvovali sednici, a ukupno je u sali Centra za kulturu bilo 19 od 29 odbornika, koliko broji dimitrovgradski parlament.

Na početku sednice predsednik Opštine Vladica Dimitrov upoznao je odbornike sa dosadašnjim koracima koje je Štab za vanredne situacije preduzeo u borbi protiv virusa korona, kao i sa planom daljih aktivnosti, koje, kako je rekao, zavise od mera koja budu na snazi u narednom periodu. centar za kulturu Sednica održana u sali Centra za kulturu; foto: Stefan Pavić/ Far

Ovo je antologijska sednica, nadam se da neće biti više ovakvih, mada može da se desi i da ovakvih sednica bude i u narednom periodu. Ono što je bitno je da se smanjuje se broj inficiranih, generalno kod nas nema novoobolelih od 19. marta - rekao je Dimitrov.

Od početka epidemije u Dimitrovgradu su zabeležena 2 slučaja zaraženih kovidom, od kojih je samo jedan građanin ove opštine koji je nakon lečenja u Kliničkom centru izlečen, dok je druga njegov kontakt koji je nakratko bio u Dimitrovgradu, a živi u Nišu.

Sa 18 glasova za, usvojen je izveštaj Štaba i plan aktivnosti, a odluku o rebalansku budžeta i zaduživanju opštine podržalo je 17 odbornika, dok dvoje nije glasalo.

Nije opština planirala zaduživanje za ovu godinu. Zadužujemo se da bismo pre svega završili neke investicije koje smo započeli, poput asfaltiranja ulica i trotoara u prigradskim naseljima i ugradnje video nadzora. Investicije smo podelili u nekoliko faza, deo je bio planiran iz budžeta, deo sa republičkog nivoa, prevashodno iz Kancelarije za javna ulaganja - rekao je predsednik Opštine.

Najveći prihod u budžetu Opštine ide od naplate komunalne usluge na graničnom prelazu - od naplate parking prostora kamionima koji prelaze granicu, a kako je smanjen tranzit kroz Srbiju, smanjena je i naplata te takse. dezinfekcija Odbornici dezinfikovali ruke pre ulaska u salu; foto: Stefan Pavić / Far

To je negde godišnje oko 400 miliona, polovina ide Komunalcu, polovina Opštini. Ta aktivnost je stala, pa opet krenula, sada je negde na 50 %. Porezi na zarade se odlažu, tako da ćemo i ovde imati smanjenje prihoda. Postoji opasnost da likvidnost budžeta bude problematična. Odrećićemo se određenih investicija, to ljudi treba da znaju - objašnjava Dimitrov.

Kako je on rekao, razgovarano je sa nekoliko banaka, a kredit će biti sa kamatom od 3,5 % na 18 mesecu otplate sa 6 meseci grejs perioda.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • JUŽNI VETAR

    15:46 // 24. 4. 2020.

    SAD MI TEK NIJE JASNO ZAŠTO SE U SERIJI " Južni vetar" GLAVNI BUGARSKI MAFIJAŠ ZOVE -DIMITAR-, A GLAVNI SRPSKI ZOVE -CAR-.
    Kad se na srpskom kaže Dimitar, a na bugarskom Car, što se lepo vidi na tabli opštine.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: