Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:06, 17. 5. 2019.

| Politika

Opozicija protiv centralizacije zdravstva u Nišu

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
dom zdravlja
Ko će bolje upravljati - grad ili država?; foto: V. Keser

Povodom najavljenog prelaska 5 niških zdravstvenih ustanova u ruke države, Pokret slobodnih građana navodi da je u pitanju još jedan krupan korak ka potpunoj centralizaciji, a Demokratska stranka ceo slučaj naziva primerom apsolutizma i samovlašća i sumnja da se iz Beograda može voditi briga o potrebama pacijenata, sestara i lekara u Nišu.

Gradski odbor Pokreta slobodnih građana navodi da se od Nišlija očekuje da mirno predaju Dom zdravlja, Zavod za hitnu medicinsku pomoć, Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika, Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata i Zavod za plućne bolesti, na isti način kako je poklonjen Aerodrom – "radi usklađivanja sa zakonom".

PSG podseća lokalnu gradsku vlast i niške poslanike da se približava vreme novih izbora, kada će morati da se suoče sa posledicama svojih pogubnih odluka, diktiranih "odozgo" i "iz Beograda" i poziva "nadležne" da se napokon prihvate odgovornosti prema građanima Niša - navodi PSG.

Ovaj pokret pita vlast šta će sledeće pokloniti Beogradu u “cilju boljeg funkcionisanja”, posle zdravstva, aerodroma i prihoda od poreza koje je na lokalu ubirala elektrodistribucija Jugoistok.


DS: Centralizuje se vlast u liku jednog čoveka, pa i društvo

Niške demokrate tvrde da vlast koju predstavlja SNS usvaja autoritarnost kao model ponašanja i vladanja.

Prvo je centralizovana vlast u liku jednog čoveka, zatim institucije postaju zavisne i na kraju svedoci smo da se celo društvo centralizuje - kažu demokrate.

Da bi se ubuduće rešili problemi niškog zdravstva, prema demokratama, prepreka će biti administracija koja je centralizovana.

Posle EPS-a, Privredne komore, niškog aerodroma, došlo je na red i primarno zdravstvo. Koje su potrebe niških klinika, koji su gorući problemi kod istih, šta traže pacijenti, ima li dovoljno lekara i sestara? Kako će Beograd da zna, kad je daleko? - navode iz DS.

Zato demokrate traže da vlast prestane da centralizuje srpsko društvo jer centralizacija ne podržava demokratiju i slobodu govora.

Ovo su posledice politike gde nema dijaloga, gde nema slobode medija i gde jedan čovek smatra – država to sam ja - kažu demokrate.

Podsetimo, novim zakonom, sve ustanove primarne zdravstvene zaštite moraju da osnivačka prava sa lokalne samouprave prenesu na Republiku.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Rade

    18:35 // 17. 5. 2019.

    Da li Narodni poslanik DS dr Dušan Milisavljević stoji iza ove izjave DS o Niškom zdravstvu ? Kako je postao Direktor ORL a i pre toga ne meša se u svoj posao opozicionara....

  • Dragan,Niš

    18:31 // 17. 5. 2019.

    Pa ovi će sve da nam uzmu!

  • Mara

    14:28 // 17. 5. 2019.

    Bruka

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: