Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:37, 6. 3. 2018.

| Politika

Opozicija tvrdi da Beograd "ucenjuje" niški aerodrom, gradonačelnik negira

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
aerodrom
Hoće li neko zaustaviti razvoj aerodroma?; Foto: A. S.

Ministarstvo saobraćaja traži da Aerodrom “Konstantin Veliki” poveća takse za 100 odsto, kao i da se o svakoj novoj liniji iz Niša prvo traži odobrenje iz Beograda, tvrdi odbornik Branislav Jovanović. Ipak, gradonačelnik Darko Bulatović kaže da to nije tačno.

Kritikujući odluku Grada da Aerodromu kupi vozilo za odleđivanje aviona, vredno 32 miliona dinara, odbornik grupe “Niš, moj grad” Branislav Jovanović navodi da Republika ništa ne ulaže u niški Aerodrom, a da mu “određuje sudbinu”. Jovanović napominje da su se “crni oblaci nadvili nad niškim Aerodromom”, jer su saradnici ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović zahtevali povećanje cena taksi za avio-prevoznike na “Konstantinu Velikom”.

Došao je kraj niskim taksama, Beograd traži povećanje za 100 odsto, od 3 na 6 evra. Saradnici Zorane Mihajlović zahtevaju i da se za svaku novu liniju traži saglasnost od Ministarstva. Tvrde da parking, zakup i kargo ne mogu da ulaze u dobit, već samo putnička taksa. I da poslovanje aerodroma nije samoodrživo. Branićemo do kraja ovu politiku Aerodroma, da se putuje za 5 i 10 evra - rekao je Jovanović.

Skupština grada Vlast i opozicija oprečno o aerodromu; Foto: JV Iako je niska taksa jedan od razloga zašto su avio-kompanije i izabrale Niš, da Beograd traži dupliranje takse, pisali su i nacionalni mediji. Ipak, gradonačelnik Bulatović tvrdi da se to nije čulo na prethodna 2 sastanka u zadnjih mesec dana koje je imao sa ministarkom Mihajlović.

To nije tačno - kratak je bio Bulatović.

Gradonačelnik je naglasio i da država pomaže Aerodrom.

Bez pomoći države, niški Aerodrom ne bi bio to što jeste. Aerodrom će se razvijati onoliko koliko imamo potencijala. Ako imamo novca, razvijaćemo se više. Zahvaljujući podršci države imamo ovakav aerodrom. Kako će se dalje razvijati, zavisi i od tržišta - objašnjavao je Bulatović.

Međutim, u studiji održivosti i opravdanosti proširenja kapaciteta Aerodroma “Konstantin veliki”, koje je uradilo Ministarstvo saobraćaja, traži se preispitivanje cena. U dokumentu izrađenom početkom 2017, se traži da niški Aerodrom “pokaže da viša cena od predložene ne bi bila konkurentna”.

S druge strane, poslovanje JP Aerodrom Niš ekstremno niskim cenama podržava razvoj niskobudžetnog saobraćaja (niskobudžetnih kompanija), koji je prepoznat kao nelojalna konkurencija Er Srbije na linijama na kojima je ona već stabilizovala svoj rad - piše u dokumentu Ministarstva.

Isti zahtev za preispitivanjem cena, ministarka Mihajlović ponovila je i prilikom posete Nišu, početkom ove godine.

Podsetimo, početkom godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je kako je država dozvolila niškom Aerodromu da se razvija, što je ocenjeno kao "najgori vid centralizma". U kontekstu pregovora sa koncesijom za beogradski Aerodrom “Nikola Tesla”, Vučić je govorio i o ograničenju broja putnika. Međutim, direktor Regionalne razvojne agencije "Jug" Bojan Avramović, gostujući u emisiji Južnih vesti, naveo je da nema bojazni za niški aerodrom, ali i pravdao ovakve stavove tvrdnjom da su "Nišlije štetne po državu".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • pavle

    23:07 // 7. 3. 2018.

    ako ovo ucine , vucic pada u nisu a ko pukne u nisu puko je u srbiji . puko je sloba i otisao u istoriju , pukla je demokratska stranka i nestala je , ako ovo ucine i uniste niski aerodrom i turizam u nisu gradjani koji su vrlo samosvesni u ovom gradu na nisavi nece glasati za vucica.

  • Bruno

    19:18 // 7. 3. 2018.

    bg. je Balkanski Bankok, jer se hvale da imaju mnogo turista, i da je broj u porastu, a kome nije jasno po čemu je Bankok poznat žao mi je.

  • Naissus

    19:03 // 7. 3. 2018.

    Smrt fasizmu! Sloboda narodu!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: