Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:30, 27. 6. 2023.

| Politika

“Ostavka je moj lični čin moralnosti prema sebi” - bivša glavna urbanistkinja Niša demantuje Dveri

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
tanja obradović
Ističe da su sve izmene donete u skladu sa zakonom; ilustracija; foto: N. P.

Doskorašnja glavna gradska urbanistkinja Tanja Obradović kaže da su izjave narodne poslanice Dveri iz Niša Tamare Milenković Kerković u vezi sa urbanističkim planovima povredile njeno pravo na dostojanstvo i ugled i da sadrže niz netačnih informacija. Ističe da se zalagala za veće učešće javnosti u izradi planskih dokumenata i da su sve izmene donete u skladu sa zakonom, kao i da njena ostavka nema veze sa izjavama niških Dveri, navodi u odgovoru.

Obradović kaže da je njena ostavka “lični čin moralnosti prema samoj sebi” i da je dužnost glavnog urbaniste obavljala kao običan građanin i predstavnik struke.

Sada sa ove distance, osećam zadovoljstvo, što sam imala priliku da se zalažem za veće učešće javnosti u procesu izrade planskih dokumenata i za teme koje su od značaja za javni interes (javni prostori, zelenilo, urbana mobilnost, infrastruktura itd.) - navodi ona.

Dodaje da je izrada Trećih izmena generalnog urbanističkog plana, koje su donete 2021. godine, vođena u skladu sa zakonom i da je prvi put u Nišu uvedeno hijerarhijsko planiranje.

To znači da istim nisu definisana pravila građenja i time dato direktno pravo građenja (gde niži planski dokumenti samo prepisuju pravila). Samim tim je omogućena veća transparentnost i participativnost u daljim koracima razrade. Istim dokumentom je po prvi put data obaveza da niži planski dokumenti i razrade imaju obavezu izrade različitih analiza: imovinsko-pravne, ekonomske, saobraćajne, analizu kapaciteta objekata javne namene, obavezu izrade arhitektonskog koncepta kao i obavezujuću namenu (površine i objekti javne namene) itd - pojašnjava Obradović.

Ističe da sve to otežava posao budućim investitorima, ali i da pruža jasniju sliku. Kada je reč o zonama mešovite namene, koje su definisane trećim izmenama GUP-a, kaže da su one dale samo mogućnost, ne i pravo, za definisanje izgradnje visokih objekata. Pravo se određuje, kako navodi, tek nakon preispitivanja mogućnosti takve izgradnje.

Takve zone su GUP-om određene na više lokacija na kojima ima mnogo različitih vlasnika, tako da su tvrdnje i plasiranje informacija o izmenama za potrebe jednog preduzeća apsolutno netačne - poručuje nekadašnja glavna urbanistkinja.

Prema njenim rečima, za sve izmene planova generalne regulacije postoji izveštaj urbanističke inspekcije i tim izmenama nisu ukinute javne namene definisane prethodnim GUP-om.

Izmena, odnosno ukidanje A.1.5. namene kao javne površine (veći deo prostora na području lokacije “Stara Ciglana”) je izvršeno 2018. drugim izmenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana ("Sl.list Grada Niša", br.26/2018) - navodi Obradović.

Kaže da za izgradnju na toj lokaciji investitor ima dokumentaciju po planu generalne regulacije iz 2013. godine, koji je važio u vreme izdavanja.

Ne manje važno od samog demantovanja netačnih informacija jeste informisanje javnosti da većina onoga što se sada vidi u prostoru je proizvod planiranja, planskih dokumenata i donetih odluka od pre pet, deset pa i petnaest godina, dok je zanemarivanje sinhronizacije izgradnje i razvoja infrastrukture višedecenijski proces - zaključuje Obradović.

Poručuje i da njena ostavka nije reakcija na prozivke. Obradović je dostavila dokumentaciju kojom, kako kaže, dokazuje svoje navode.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Demant (preuzmi) - 495.35 KB
  2. Prilog 1 (preuzmi) - 30.66 KB
  3. Prilog 2 (preuzmi) - 283.58 KB
  4. Prilog 3 (preuzmi) - 270.78 KB
  5. Prilog 4 (preuzmi) - 131.39 KB
  6. Prilog 5 (preuzmi) - 397.54 KB
  7. Prilog 6 (preuzmi) - 227.24 KB
  8. Prilog 7 (preuzmi) - 227.24 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Naissus

    21:24 // 28. 6. 2023.

    I tako, kažem ja samom sebi u sebi ....

  • Tajanstveni Alan

    19:28 // 27. 6. 2023.

    Gospodjo, koga briga ko je u pravu ! Vi ste jedan(a) strucni i politicki marginalac ! Ne plasim se ja za Vas, sigurno necete ostati bez budzetske plate, koju omugucavaju poreski obveznici Nisa ! Ako ste toliko strucni, otvorite privatnu firmu, pa se bavite poslom, koji Vam je vokacija ! Ovako, radila, ne radila, svira Vam radio i platica,dobra,legne na vreme !

  • Poreski obveznik

    18:19 // 27. 6. 2023.

    ,,Ostavka - čin moralnosti prema sebi" ?! Može kad sama sebi daješ platu! Do tada, i moralna i krivična odgovornost prema poreskim obveznicima ako se potvrdi, pa onda sudsko procesuiranje za nenamensko trošenje sredstava građana i zloupotrebu službenog položaja, pa Požarevac ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: