Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:06, 31. 1. 2024.

| Politika

PSG u Nišu: Građanke ne smeju da budu žrtve propalih tendera za HPV testove

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Trg kralja Milana Niš
Traže i povećanje gornje granice za besplatnu vakcinaciju protiv HPV-a; ilustracija; foto: JV / Tamara Radovanović

To što u Nišu nije moguće odraditi test na humani papiloma virus državno, već samo privatno, zato što Institut za javno zdravlje nema testove, iz Pokreta slobodnih građana vide kao zabrinjavajuće i kažu da žene ne smeju da budu žrtve propalih javnih nabavki i lošeg planiranja.

Iz PSG-a traže smatraju da je država odgovorna zbog neulaganja u zdravstveni sistem, kao i zbog lošeg menadžmenta u zdravstvu i nedovoljne promocije preventivnih pregleda.

PSG smatra da građanke Niša ne mogu biti žrtve propalih javnih nabavki i lošeg planiranja u Institutu za javno zdravlje i da se mora obratiti posebna pažnja na sav neophodan materijal kako se ova situacija više ne bi ponavljala - navode iz Pokreta.

Pozivaju državu da podigne broj godina za besplatnu vakcinaciju protiv HPV-a, koji je najčešći uzročnik raka grlića materice, sa 19 na 26.

Od raka grlića materice u Srbiji godišnje oboli oko 1.000 žena, a približno 500 izgubi bitku protiv njega. Ta statistika stavlja nas na treće mesto u Evropi po umiranju od te bolesti, koja se može sprečiti. Osnovni razlog tako loše statistike upravo je nedostatak prevencije u vidu vakcinacije, kao i kasnog javljanja obolelih kod lekara zbog lošeg stanja u zdravstvenom centru - kažu iz PSG-a.

Inače, nakon što se Južnim vestima javio čitalac žaleći se na to da njegova supruga ne može da odradi test u Higijenskom i da je upućuju da to uradi privatno za oko 7.000 dinara, iz IZJZ-a su potvrdili da nemaju testove, uz obrazloženje da su sve ponude na tenderu bile neprihvatljive. Kako su naveli, postupak nabavke će biti gotov do kraja februara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Šaljivdžija

    15:55 // 31. 1. 2024.

    Ja se ponadao dolazi Mbappe protiv Radničkog da igra pripreme...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: