Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:00, 13. 10. 2023.

| Politika

Plan za Niš SSP-a: Izgradnja opšte bolnice, obilaznica, više vrtića i besplatni udžbenici

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti
IMG_20231013_123132
Predstavili program razvoja Grada Niša; foto: JV/Tamara Todorović

Gradski odbor Stranke slobode i pravde predstavio je svoj program za razvoj Grada Niša u naredne četiri godine, pa ukoliko steknu poverenje građana, poručuju da će prvo krenuti sa izradom novog urbanističnog plana, izgradnjom Opšte bolnice, vrtića u tri niške opštine, uvođenjem porodičnog lekara, aktiviranjem prstena oko grada, razvojem zdravstvenog turizma, ali i obezbeđivanjem besplatnih udžbenika uz povećanu bezbednost u školama.

Upravo povećanje bezbednosti u školama, u ime gradskog odbora SSP-a, kao ključnu aktivnost izdvojio je profesor Dejan Blagojević. On je pored toga istakao jačanje stručnih službi i nastavnog kadra u školama, ali i rešavanje problema besplatnih udžbenika.

Problem besplatnih udžbenika nama je nametnuo Beograd i mi smatramo da naša deca zaslužuju sve ono što zaslužuju beogradska deca. Ako nismo u stanju da obezbedimo besplatne udžbenike barem do četvrtog razreda, pali smo na ispitu solidarnosti pred našim sugrađanima - rekao je Blagojević.

On se dotakao i manjka vrtića u Nišu, posebno u Opštini Pantelej gde je bi, prema planu, radili na izgradji vrtića koji bi trebalo da dobiju i Pantelej i Crveni Krst.

Najbolja situacija je, kako smatraju, u IT industriji koju će dodatno podržati, a niške škole opremiti računarskim učionicama.

Postavićemo uslov da svi budući investitori koji hoće da razvijaju svoj posao i biznis i stiču profit u Nišu, biće u obavezi da otvore barem po jedan trening centar u nekoj od srednje stručnih škola iz oblasti njihovog delovanja. Ono što muči naše firme jeste nelojalna konkurencija sa firmama sa strane. Smatramo da niške firme treba da dobiju određeni prioritet - objašnjava Blagojević.

Kao jedan od odgovora na energetsku krizu u svom programu nude obavezu pokrivanja krovova javnih ustanova solarnim elektranama, a sredstva za to, kažu, moguće je obezbediti preko brojnih EU fondova.

Takođe ono što je jako bitno jeste gasifikacija, znam kako teče proces gasifikacije, smatramo da nije dovoljno brzo i adekvatno, prema tome izmenom urbanističkog plana, regulisanjem i postizanjem određenih uslova, problem gasifikacije mora da se reši za četiri godine - ističe on.

Govoreći o saobraćaju u gradu, ističe da je neophodno smanjenje gužvi aktiviranjem prstena auto-puta oko Niša, ali i podsticanje alternativnih vidova saobraćaja kako bi ljudi manje koristili svoje automobile.

To će se odnositi na obezbeđivanje podsticajnih srdstava da građani ne koriste svoja privatna vozila da bi došli na posao. Smatramo da Grad može da subvencioniše sve zaposlene u lokalnoj samoupravi, a posle i privatne firme, da se iznosi mesečne naknade za saobraćaj dupliraju - predlaže Blagojević.

Smatraju i da je neophodno premeštanje kvantaške pijace uz auto-put ili blizu pruga, kako bi se proizvodi lakše distribuirali.

O stanju zdravstva u Nišu ispred stranke, govorio je profesor Aleksandar Dimić, koji smatra da Nišlije zaslužuju bolju, efikacniju i bržu zdravstvenu zaštutu. Kao agument za ovu tvrdnju navodi to što Nišlije i za rutinske operacije, poput operacije kuka, čekaju od 6 meseci do godinu dana.

Razlog je što Niš nema Opštu bolnicu koju predviđaju u svom planu i smtraju da je njena izgradnja hitna i neophodna.

Kada govorimo o primarnoj zdravstvnoj zaštiti to je takozvana institucija porodičnog lekara, treba da se vrati lekar koji poznaje svaku osobu u jednoj ulici i on vodi računa o tom regionu. To se zove kapitacija i to je pokazalo pozitivne rezultate u mnogim zemljama - rekao je Dimić.

Kao još jedno rešenje nude uključenje privatne prakse u zdravstvenu zaštitu, tako da građani mogu da obavljaju preglede u privatnim klinikama, što bi kasnije bilo fakturisano Fondu.

Profesor zaključuje da je Niš zbog dobrog položaja relativno blizu i beogradskog aerodroma, što otvara mogućnost razvoja zdravstvenog turizma, te bi putnicima iz Beograda trebalo oko tri sata da se smeste ili oko pola sata ukoliko sleću u Niš. Ipak, to, kako smatraju, iziskuje i uređenje Niške banje, odnosno smeštajnih kapaciteta i velnes centara.

Najavili su da će u narednih deset dana publikovati onlajn anketu u kojoj bi građani mogli da ukažu na probleme u lokalnoj samoupravi, a na koje žele da se fokusiraju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Steva n

    08:24 // 15. 10. 2023.

    Mislim da ssp gubi poverenje od sastaka Đilas-vučić.

  • Jovana

    13:34 // 14. 10. 2023.

    A o kulturi i medijima - po običaju ništa. Paradoksalno ali istinito - jedina stranka koja ima nekakav plan za kulturu i medije je SNS. Gospođe Boz ali je tako.

  • Smuk II

    12:22 // 14. 10. 2023.

    Za sve one koji su protiv bilo kakve opozicije , čestitam/o/ , "pjesmom" "Čobane , vrati se , ovce tvoje ne mogu bez tebe" od Ramba Amadeusa !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: