Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:34, 2. 7. 2020.

| Politika

Ponovljeni izbori na jugu - očekivano najviše glasova za SNS, iznenadio POKS

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
izbori
Slaba izlaznost na ponovljenim izborima; foto: Matija Gačić

Izlaznost na ponovljenim izborima na jugu Srbije je varirala od mesta do mesta, pa je tako u Nišu oko 13%, ali je zato u dimitrovgradskom selu Beleš izlaznost bila 58%. Najviše glasova kao i na redovnom glasanju dobio je SNS, drugi je SPS, a na mnogim biračkim mestima treća opcija građana bio je Pokret za obnovu kraljevine Srbije - POKS koji i pored toga, kako stoje stvari, neće ući u republički parlament.

Kakva je izlaznost i kako se glasalo na ponovljenim izborima u Nišu skoro je nemoguće saznati, jer je koordinator ponovljenih izbora Ljubiša Janić još jednom uputio na Republičku izbornu komisiju.

Ja sam koordinator Radnog tela RIK za grad Niš. Radno telo nije organ za sprovođenje izbora i isključivo obavljaju poslove predviđene Uputstvom za sprovođenje izbora. Informacija koju tražite nije u opisu poslova Radnog tela. Za sve informacije nadalje, obratite se RIK - napisao je Janić.

Međutim, u RIK-u se niko nije javljao na telefon na koji su novinare upućivali sa centrale, pa su rezultati ponovljenih izbora u Nišu došli od jednog od učesnika - Pokreta Dosta je bilo - Suverenisti.

Prema njihovoj evidenciji izlaznost na 8 biračkih mesta juče je bila oko 15%, a funkcioner Pokreta Dejan Sovrlić kaže da je više razloga za to.

Ove ponovljene izbore je obeležila veoma mala izlaznost. Čak i poslovično disciplinovani glasači SNS nisu izašli na glasanje. Kombinacija radnog dana, izuzetno visoke temperature i zastrašivanja stanovništva virusom danima unazad doprinela je takvom ishodu - zaključuje Sovrlić.

Preliminarni rezultati u Nišu su takvi da je ubedljivu najveću podršku dobio SNS, čak 72%, zatim sledi SPS sa 8,6%, pa POKS sa 4% i SPAS sa 3,2 procenata podrške. Suverenisti su opet bili blizi, ali cenzus nisu prešli ni na ponovljenom glasanju. Imali su podršku od 2,5% izašlih birača.

To sve navodi na zaključak da su i za SPAS i za POKS organizovani glasači iz vladajuće stranke, dok su ljudi koji zaista glasaju za njih iz nekog ubeđenja samo sporadični. Pokušalo se sa ubacivanjem POKS-a u Skupštinu, ali je plan propao i sastav Skupštine je i dalje veoma homogen i bez prave opozicije, tj. bez opozicije uopšte - kaže Sovrlić.

POKS je sinoć najavio ulazak u Skupštinu, ali i pored evidentne podrške, u ukupnom zbiru glasova i dalje neće prebaciti magičnih 3%.

Oni su bili treći i u Pirotu, gde su od izašlog 261 Piroćanca dobili 9 glasova, a najviše, čak 177 odneo je SNS. Izlaznost u Pirotu je bila 26%.

Dimitrovgrađani su glasali u većem broju na glasačkom mestu broj 11 u selu Beleš. Od 677 upisanih birača svoje građansko pravo ostvarilo je 395 građana, što je oko 58%.

Ubedljivu pobedu na ovom glasačkom mestu odnela je lista SNS sa 74% (293 glasa), dok su daleko iza njih SPS-JS sa 8,6% i SRS sa 4,8%.

Najmanje glasača bilo je na biračkom mestu u selu Vuči Del u Opštini Babušnica gde je pravo glasa imalo 59 građana. Na biračko mesto izašao je 31 birač, a 30 je glasalo za SNS listu. Jedan glas osvojio je SPS.

Ukupna izlaznost u Jablaničkom okrugu na ponovljenim izborima bila je 61,57% i to je sve od dostupnih informacija iz ovog kraja.


Vranje i Prokuplje za SNS

Na ponovljenim izborima u Vranju, na devet biračkih mesta glasalo je 2.576 birača, od upisanih 6.290, odnosno 40,95%.

Za naprednjake je glasalo 70,19% građana (1.808), na drugom mestu je lista SPS-JS sa 603 glasa ili 23, 41%.

Ostale liste su ispod cenzusa.

Na ponovljenom glasanju na izbornom mestu 90 u prokupačkom selu Balinovac, od 143 upisanih birača, za SNS je glasalo 78, SPS je dobio 3 glasa i jedan listić je bio nevažeći.

Podsetimo, izbori za republički parlament ponovljeni su na 243 mesta, a na jugu Srbije se glasalo na 61 biračkom mestu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Lijana Mormont

    10:00 // 6. 7. 2020.

    Medveđe ostrvo ne priznaje nijednog Karađorđevića za kralja!

  • direktno iz Vojnegovac

    02:53 // 3. 7. 2020.

    dugo nije bio kod kuće pretvorili običaje u partijske parole.. dok nam krkobabic savetuje da na imanjima sadimo cveće. pa osiromašeni uranijum.

  • direktno iz Vojnegovac

    02:51 // 3. 7. 2020.

    poks nije prošao jer organizuju mrsne obroke u prostorijama za vreme posta, jer osim onog " sa verom u boga za kralja i td" poks kao i kralj koji dugo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: