Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:48, 23. 12. 2019.

| Politika

"Popravke izbornih uslova tehničke, Srbija u izbornoj i političkoj krizi"

Autor:FoNetIzvor:FoNet

"Daleko smo od slobodnih i fer izbora" - rekla je direktorka organizacije CRTA Vukosava Crnjanski u emisiji Kvaka 23 i ocenila da su popravke izbornih uslova, uz posredovanje evropskih parlamentaraca, tehničke prirode i da je Srbija u izbornoj i političkoj krizi.

Vlast je jedna od prepreka za promene, dodala je Crnjanski, ali smatra da razgovor u Parlamentu jeste važan korak, dok posredovanje evroparlamentaraca u pregovorima znači da nismo ostavljeni da probleme rešavamo sami.

Iako je samim činom ulaska u dijalog vlast na neki način učinila ustupak, ona ističe da je to istovremeno "očigledno i najviše što smo kao društvo uspeli da postignemo, kada su u pitanju izbori i razgovori o izborima".

Popravke izbornih uslova tehničke su prirode, ali je vlast priznala da postoji problem koji je internacionalizovan. Od nečega mora da se počne, kako bi se došlo do suštinskih promena. CRTA je izradila pravilnik i dala ideju kako da se ta oblast uredi, videćemo da li će nešto od toga biti prihvaćeno, ali u ovom trenutku imamo pogoršanje kada je reč o medijima i kada je reč o funkcionerskoj kampanji - napomenula je Crnjanski.

Ne slaže se da opozicija skoro da nema šanse na izborima pod ovakvim uslovima, jer smatra da ako nema medija do građana mora da se dođe direktnim kontaktom. Crnjanski kaže i da problem medija postoji dugo, da je veliki, ali da rešenje nije odustajanje od borbe.

Nadam se da će pod pritiskom građana, opozicije i EU, doći do nekog pomeranja u medijskoj sferi i da će doći do oslobađanja RTS, za početak - dodala je.

Prema njenim rečima, ova vlast će u jednom trenutku biti opozicija, ali napominje da je sada ona jedna od prepreka demokratskih promena i da smo u ozbiljnom problemu ukoliko misli da je nesmenjiva.

Dodatni problem je što su građani pasivni i što ne veruju institucijama. Umesto da učinimo zajedno dodatni pritisak na vlast da učini ovu zemlju demokratičnijom, mi sedimo skrštenih ruku - ukazala je Crnjanski.

Napominje da smo u političkoj krizi i da kao društvo koje nikada nije živelo demokratiju moramo da naučimo da je razgovor normalna stvar i da vlast i opozicija treba da sednu i razgovaraju. Mi se toga plašimo, ukala je, a vlast se dodatno plaši kritike i zato i odbija da se pojavi na bilo kojem mediju koji ih ne hvali.

Crnjanski trenutnu političku situaciju opisuje kao "nultu poziciju u kojoj je nezamislivo zamisliti promene koje bi bile postignute na izborima".

Ističe da moraju da se grade mehanizmi kako bi se došlo do demokratskog fundamenta koji predstvaljaju slobodni i fer izbori, nezavisne institucije i slobodni građani.

CRTA će imati posmatrače na predstojećim izborima, a ocenjuje da će oni morati da se održe, jer to nalažu pravni propisi, ali napominje da to što će OEBS imati i dugoročnu i kratkoročnu misiju govori koliko smo u ozbiljnoj krizi.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: