Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:18, 30. 10. 2019.

| Politika

Posle bojkota opozicije hodnik postao paralelna niška Skupština

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
prazna skupština
Lepše je u hodniku, intimnije; Foto: M.Z/JV

Kada je niška opozicija napustila skupštinu pre pola godine, očekivalo se da će se politička utakmica preseliti na ulice. Ipak, borba se prelila na hodnik. Maratonske konferencije za medije, verbalni obračuni između odbornika vlasti i opozicije, performansi sa toalet-papirom, ali i javni pritisak na koalicione partnere - sve je to deo niške političke hodničke parlamentarne (ne)kulture.

Nekada su sednice parlamenta trajale i do ponoći, a najviše vremena za govornicom trošio je gradonačelnik Darko Bulatović. Jučerašnja je trajala 2 sata, gradonačelnik nije govorio, a opozicija je nastavila bojkot. I dok su odbornici vlasti u skupštinskoj sali donosili odluke, istovremeno su ispred nje opozicionari kritikovali i pokretali inicijative.

nonic Odbornik Nonić sa rolnama toaleta na očima ukazuje na medijski mrak; foto: printscreen FB Niška inicijativaSrđan Nonić iz Niške inicijative sačekivao je odbornike i funkcionere SNS sa kamerom, rolnama toalet papira na očima i starim pitanjem o medijskom mraku i finansiranju medija. Neki iz vlasti su odgovarali smehom, a neki su zaobišli ovaj performans i ušli u Skupštinu na druga vrata, kao Darko Bulatović i Rade Rajković.

Jedan od onih koji se raspravljao sa Nonićem je naprednjak i vlasnik Radija Bum Nikola Panić, pa su galamili obojica.

Uđi unutra pa kaži šta imaš, šta praviš cirkus. Koliko si puta bio sa svojim sportskim klubom na svim tim medijima koje sada vređaš - poručio je Panić.

Napravite razliku između sportskog i političkog delovanja, vi ste sve politizovali - odgovarao je Nonić.


Hodnička demokratija drugi deo

Dok je opozicija učestvovala na sednicama, odbornik Bane Jovanović bio je najaktivniji. Sada u bojkotu, u hodniku drži najduže konferencije za medije. U svom stilu, uz isečke iz novina i u jednom dahu, 25 minuta govorio je o odgovornosti gradonačelnika Bulatovića za stanje u Nišu, rafalno je kritikovao rebalans budžeta, rad javnih preduzeća i njihove minuse, izbor direktora, KLERP, transfere novca Opštinama i medijsku sliku. bane jovanović Bane Jovanović u svom stilu; Foto: JV

Tražio je i besplatnu užinu za decu.

Jovanovićevu kanonadu prekinuo je odbornik iz redova naprednjaka Nikola Ilić koji je rekao da ovaj opozicionar nije ni bio na sednici Komisije za decu i porodicu da suoče mišljenja.

Jovanović je ova dobacivanja i repliciranja nazvao provokacijom.

Poznat kao oštar politički borac sa retorikom na ivici političke korektnosti, stekao se utisak da Jovanovićev način borbe ne ide uz bojkot parlamenta i izbora i da ga guši. Ipak, nije hteo preciznije da o tome.

Pustite vi ta pitanja. Ako izlazim na izbore ili prekidam bojkot, prvo ću stranku svoju da obavestim - naveo je Jovanović.


A onda Kurti, Kosovo, Dragiša Cvetković i niški Rusi

Poslednji za hodničku govornicu stao je šef Ruske stranke Miroslav Moca Milosavljević, inače odbornik iz grupe SNS.

Poznat po parlamentarnim govorima van teme i sada je prošetao srpskom istorijom 20. veka. moca milosavljević Moca Milosavljević o svemu pomalo; Foto: JV

Kritikovao je svoje koalicione partnere SPS zašto su podržali davanje ulice Dragiši Cvetković u Nišu, čemu se Milosavljević i ranije suprostavljao.

Njihov lider Ivica Dačić kritikovao je kad je ukinuta presuda Dragiši Cvetkoviću. Ne verujem da ne kontroliše stranku u Nišu. Neka budu na istoj antifašističkoj liniji kao njihove centrale, a ja kao koalicioni partner faktički vršim pritisak da se to desi - kaže Milosavljević.

A o bojkotu opozicije kaže - to je akt kriminalizacije, time se pokazuje da skupština nije reprezentativna i u Srbiji nema demokratije.

Sada imamo dve paralelne skupštine, jedna ovde(hodnik), jedna tamo. Treba da se napravi paralela sa Kosovom. Ovaj Kurti koji će da izbaci Srbe, treba da se kaže - loše je dole, nema demokratije, ali ni u Srbiji nije mnogo bolje - ukazuje Milosavljević.

Podsetimo, juče su izglasane 34 tačke dnevnog reda, među kojima je jedna od značajnijih bila novi izbor direktora 3 javna preduzeća.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Za KLerp je upravu

    13:09 // 31. 10. 2019.

    što se tiče kritike za KLERP a Bane je upravu neznam čemu oni služe sem da se slikaju da imaju najvece plate i najveci broj rukovodioca spram broja zapošljenih ,da dovode iz radnog odnosa nekog zarad svoje lične koristi po principu tata od glavnog iz Klera na privatnom fakultetu ima kolegu koji doveo svastiku iz radnog odnosa na rukovodece mesto ja tebi ti meni.od njih BRE nikakva korist.

  • Mara

    17:06 // 30. 10. 2019.

    Jel to zbog rolerasa Nonica

  • Bca

    15:48 // 30. 10. 2019.

    Sve razumem ali toalet papire kao znak medijskog mraka???podrska svima iz opozicije

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: