Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:58, 26. 4. 2024.

| Politika

Predstavljena opoziciona lista "Biramo Niš", kandidat za gradonačelnika Đorđe Stanković

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Biramo Niš
Predstavili deo liste i kandidata za gradonačelnika; foto: JV / Tamara Radovanović

Deo niške opozicije izaći će na lokalne izbore sa listom “Biramo Niš”, a kandidat za gradonačelnika biće Đorđe Stanković iz Narodnog pokreta Srbije. Koaliciju čine i Demokratska stranka, Zeleno-levi front, Pokret slobodnih građana i Tamara Milenković Kerković, Slaviša Dinić i Miloš Bošković koji su predstavljeni kao pojedinci. Iz te koalicije kažu da imaju podršku dela opozicije koji ne izlazi na izbore.

Stanković, inače master inženjer arhitekture, prvi je zvanično predstavljen kandidat za gradonačelnika Niša. Kaže da će među onima na vrhu liste biti upravo Milenković Kerković, Dinić, Bošković, kao i Ana Eraković (NPS), Rastislav Dinić (ZLF), Aleksandar Živadinović (NPS), Ljuba Kostić, Srbobran Branković (DS), Ivan Jovanović (PSG) i Jelica Stošić.

biramo niš 2 foto: JV / Tamara Radovanović“Biramo Niš” planira da preda listu za sve gradske opštine i za sam grad Niš. Stanković kaže da imaju podršku i od dela opozicije koji neće izaći na predstojeće lokalne izbore.

Žao nam je što neke stranke nisu želele da izađu, ali se nadamo da to neće biti prepreka našoj pobedi. Imamo podršku tih stranaka, sa tim ljudima smo prijatelji i oni neće opstruisati našu borbu u ovom ciklusu, što je jako kolegijalno s njihove strane. Od konkurenata očekujemo fer i pozitivnu kampanju. Jasno je kao dan da se svi ovde borimo protiv SNS i da sa njima nećemo sarađivati - navodi potpredsednik NPS.

Pet puta više parking mesta, 13 novih parkova, manje saobraćaja i više linijskog prevoza, investiciona zona, pešačka zona od Dušanove do Tvrđave, asfalt i ambulanta u svakom selu, brže rešavanje komunalnih problema i efikasnija Gradska uprava - neki su od prioriteta koalicije koje Stanković izdvaja.

Želim da moja deca Iskra i Konstantin vole ovaj grad i da ostanu da žive u njemu. Rođen sam na Paliluli, sada živim u Medijani. Možda pri rođenju nismo mogli da biramo grad, ali sam presrećan što je moja sudbina odredila da se baš u Nišu rodim. Volim svaki njegov deo, ali mi je žao ako ne ispunjava svoj pun potencijal, a siguran sam da može da ispuni mnogo više, da bude bliže Sofiji, Beču i Ljubljani - poručuje Stanković.

Potpredsednica Dveri Tamara Milenković Kerković predstavljena je kao pojedinac na listi i kao profesorka Ekonomskog fakulteta.

Kaže da su osnovni “segmenti” za koje će se boriti mladi, porodica, socijalna pravda, očuvanje urbanog identiteta i Niš kao zeleni grad.

Poslednje lokalne izbore imali smo 2016. Izbore 2020. ne računam za izbore jer su doveli do ovoga što sada imamo, do urušavanja grada. Nemamo prava da Niš prepustimo ovom režimu još četiri godine - navodi ona.

Kao prioritete izdvaja i dostojanstvene uslove za porodilje, poništavanje pojedinih urbanističkih planova, zelenilo i nove parkove, zalaganje za povratak mladih u Niš i za to da mladi ne idu iz Niša, izgradnju studentskih domova, univerzitetskog kampusa i investicionog parka.

Biram pravo da mladi u Nišu mogu da ostvare pravo na svoj prvi stan na osnovu najma koji će grad ponuditi u svojim nekretninama koje se ne mogu prodavati, a u kojima će mladi moći da žive po subvencionisanim cenama - ističe Milenković Kerković.

biramo niš 3 foto: JV / Tamara RadovanovićUrolog specijalista Srbobran Branković iz Demokratske stranke navodi da će se zalagati za efikasnije zdravstvo u Nišu, da ono bude dostupnije svim građanima, da Niš dobije gradsku bolnicu i da se povrati “osećaj stida”.

Slaviša Dinić ne pominje stranku Zajedno, već se predstavlja kao pojedinac na listi i kao master inženjer menadžmenta u agrobiznisu. Tvrdi da imaju plan i strategiju da razviju poljoprivredu kroz poreske olakšice, subvencije i infrastrukturu.

Sedma sam generacija svoje porodice u ovom gradu. I po poslu i po obrazovanju, smatram da sam među merodavnim ljudima u ovom gradu koji mogu da govore o poljoprivredi i selu. Ta oblast nam je devastirana. Mladi odlaze sa sela u zemlje EU da voze kamione jer se ovde ne isplati proizvodnja hrane. Jedemo pasulj iz Azerbejdžana, luk iz Kine, pijemo mleko iz Poljske, uvozimo meso iz EU - kaže Dinić.

Ivan Jovanović iz Pokreta slobodnih građana, inače građevinski inženjer, kaže da će se boriti za transparentnost, demokratičnost i decentralizaciju.

Ostaće zapamćeno kao tekovina da je 2024. u Nišu opozicija donela odluku da se bori. Naš prioritet je da to ne dozvolimo budućim generacijama - ističe on.

Profesorka filozofije Jelica Stošić kaže da će njeno zalaganje u sklopu opozicionog delovanja ići u smeru kvalitetnijeg obrazovanja, da će se boriti za besplatne udžbenike, za zdrave obroke u školama, za to da prosvetni radnici budu birani po kvalifikacijama, a ne po političkoj pripadnosti i da imaju ugovore za stalno, kao i za to da u blizini škola ne budu kladionice.

Iz koalicije “Biramo Niš” navode da su spremni za postizbornu saradnju sa drugim opozicionim strankama i koalicijama u Nišu koje neće sarađivati sa naprednjacima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aleksandra

    12:44 // 28. 4. 2024.

    Ovi ljudi su već pobednici, jer ulaze u borbu protiv stranke koja ne preza ni od čega da bi ostala na vlasti!

  • Bane

    08:19 // 28. 4. 2024.

    Tebe sigurno nećemo da biramo!

  • Mile Original

    22:28 // 27. 4. 2024.

    Cestitam SNS-u na pobedi u Nisu 2.juna. Imajte me u vidu, prvi sam cestitao. A ova ekipa, sta reci. Samo jos fale Zavetnici na slici pored Kerkovicke.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: