Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:44, 26. 3. 2024.

| Politika

Rečnik Sotirovski koji "ne priliči gradonačelnici" - opoziciji uvrede, a građanima poruka "država je SNS"

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
dragana sotirovski
Predizborna obračunavanja preko društvenih mreža; ilustracija; foto: JV / Tamara Radovanović

Nakon što je rekla da Niš ne treba da bude “opoziciono ostrvo” u kome SNS nema vlast, gradonačelnica Dragana Sotirovski nastavila je raspravu sa opozicijom preko društvenih mreža, gde je poslanika Đorđa Stankovića prozvala rečima: “nasilnička vrana” i “zalizani, nadobudni mamin sin”. Novinarka Tamara Skrozza i docent na Filozofskom fakultetu Dušan Aleksić smatraju da takav rečnik ne priliči njenoj funkciji, dok politikolog Dejan Bursać kaže da su izjave Sotirovski o “opozicionom ostrvu” signaliziranje građanima kako da se ponašaju.

Iako je i dalje gradonačelnica svim građanima, Sotirovski je tu funkciju uklonila sa zvaničnih stranica na društvenim mrežama i umesto svoje postavila fotografiju predsednika Srbije i doskorašnjeg predsednika Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića.

Sve češće je SNS tema njenih objava, iako je Južnim vestima ranije rekla da tokom radnog vremena ne želi da govori o stranci kojoj pripada i da se bavi stranačkim aktivnostima.

Na red je došao narodni poslanik i potpredsednik Narodnog pokreta Srbije iz Niša Đorđe Stanković.

Kad lopov Đorđe Stanković, koji krade WC papir iz skupštinskog toaleta čak i posle našeg TV duela u kome je prošao kao ’bos po trnju’, nastavi da iznosi laži o meni na kojima gradi sebi političku karijeru, onda je krajnje vreme da ga još jednom podsetim da mu je porodica (čitaj: majka) od 2019. do danas iz budžeta Grada Niša uzela više od milion i po evra za usluge privatnih vrtića, ličnih pratilaca i personalnih asistenata - navela je ona.

To je, kaže, “isti onaj Đorđe koji je otrčao onomad u Strazbur da poljubi skute strancima i optuži svoju zemlju i legitimno izabranog predsednika da je SNS pokrala izbore”.

Zalizani, nadobudni mamin sine, ponudi program Nišlijama, položi vence stradalim nevinim žrtvama NATO agresije, raskini ugovore sa Gradom kojim se finansira porodica Stanković, ne budi licemer! Ne zaboravi da Nišlije nisu šaka zobi da ih pozoba svaka vrana poput tebe koja se klanja tuđincu i priželjkuje ga na kućnom pragu! Nišlije se neće vraćati u vreme žutih koji su uništili grad. Poštovani sugrađani, idemo do pobede da dokažemo snagu SNS-a u Nišu, pokažemo da nasilničkim vranama ne damo grad i da za takve na političkoj sceni u gradu nema mesta - poručuje gradonačelnica.


"Neprimeren rečnik gradonačelnice"

Tamara Skrozza Skrozza kaže da je rečnik neprimeren; foto: Medija centar BeogradTakav rečnik u javnom prostoru bio bi neprimeren za bilo koga, a naročito je neprimeren ako je reč o gradonačelnici, koja je izabrana glasovima odbornika i koja je javna ličnost, smatra novinarka Tamara Skrozza.

Mislim da je problem sa Draganom Sotirovski od kada je stupila na funkciju to što je ili zaboravila da je bila novinarka ili je sve ono što je znala zloupotrebila i stavila u službu vlasti. Ona je jedan od najgorih primera gradonačelnika uopšte u Srbiji kada je reč o odnosu sa medijima. To što je ona tokom svoje gradonačelničke karijere radila, imam utisak da nije radio niko, govorim o odnosu prema medijima - navodi Skrozza.


"Sotirovski nikada nije bila gradonačelnica svih građana"

Da takav rečnik ne priliči gradonačelnici veruje i docent na Departmanu za komunikologiju i novinarstvo na Filozofskom fakultetu u Nišu Dušan Aleksić.

Takav rečnik je apsolutno neprimeren, ali, nažalost, ne i iznenađujući kada je gradonačelnica Sotirovski u pitanju. Ona nikada nije bila gradonačelnik svih građana, već vojnik partije i diskurs zasnovan na degradaciji i targetiranju neistomišljenika bez ikakve sankcije odavno je usvojila i legitimizovala - ističe on.

Dušan Aleksić Aleksić smatra da je Sotirovski izjednačila SNS i državu; foto: JVIzjavom da u Nišu ne treba da pobedi opozicija na predstojećim lokalnim izborima da Niš ne bi bio opozicija državi, već da treba da pobedi SNS, Sotirovski je izjednačila sistem sa političkom partijom i to je opasno po demokratsko društvo, smatra Aleksić.

Takva izjava je apsolutno neprimerena za nekoga ko se finansira od poreza koji plaćaju svi građani i predstavlja još jedan dokaz da je sistem podređen interesno orijentisanim pojedincima po principu sve može i ništa ne može u zavisnosti od toga ko si i da li bespogovorno podržavaš tu malu interesnu grupu. A takav sistem nikada ne može da bude ni demokratski, niti funkcionalan - zaključuje on.


"Koncept nacionalne vlasti i u razvijenijim demokratijama, ali se ne koristi preteći kao kod nas"

Dejan Bursac "Signaliziranje građanima kako treba da se ponašaju"; Foto: privatna arhivaPolitikolog Dejan Bursać kaže da to signaliziranje građanima kako treba da se ponašaju čak i nije neobična praksa i da koncept centralne, nacionalne vlasti postoji i u mnogo razvijenijim državama, ali da se tamo “ne koristi toliko preteći kao kod nas”.

Postoji koncept u političkim naukama koji se zove pork barrel, odnosno bure sa svinjetinom u rogobatnom srpskom prevodu. Nacionalne vlasti u mnogim državama, pa čak i u razvijenim demokratijama, vole da distribuiraju novac tamo gde imaju svoje ljude na lokalu. Pitanje je koliko bi zaista štete bilo kada Niš ne bi bio u saglasju sa republičkom vlašću. U drugim zemljama su prilično bolje regulisani javni prihodi i onda ne pate mnogo lokalne samouprave koje izaberu nekog drugog na izborima. Morali bismo da sačekamo da vidimo kako bi bilo kod nas, jer smo imali malo takvih situacija u ovih 12 godina - navodi Bursać.

Inače, Sotirovski je najavila i selidbu iz Niša ako gradonačelnik bude Đorđe Stanković ili ako na toj funkciji bude poslanica Stranke slobode i pravde Jelena Milošević.

Milošević je takođe, pre tri godine, bila predmet Fejsbuk statusa sadašnje gradonačelnice, koja je tada iskoristila reči "propale Đilasove kafedžike", "supruge od kojih su muževi na vreme pobegli" i "ljudske olupine".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gile

    13:19 // 27. 3. 2024.

    Bog opet kaznjava ovaj grad, Opasno smo se ogresili i 2000 doveli Zute, glasajuci protiv Mileta, sad cemo neizbezno opet napraviti gresku, jer ovo sto nam opozicija nudi je vec vidjeno, ala Zoki, Aca i kompanija, a ova sto je na vlasti, treba debelo, da odgovara, Sta sad? Nislije pamet u glavu

    • Dragan

      14:05 // 27. 3. 2024.

      Ma da,ogrešili se o Mileta,kao bilo super sa njim.Svi su isti prijatelju moj,ako ikada doživimo da imamo normalne ljude na vlasti biće to presedan.

  • Poaro

    11:55 // 27. 3. 2024.

    " Znam da znas. Sapic ! "

  • Vera

    11:15 // 27. 3. 2024.

    Ne branim gradonacelnicu ali branim njenu "slobodu govora" koja ni priblizno ne ugrozava "slobodu" nase hejterske opozicije generalno pa i niske. Vidi ti njih, kako su se uvredili, jadnicici!?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: