Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:24, 5. 3. 2018.

| Politika

SPS: Da se naloži ekshumacija tela i utvrdi istina o događajima u "Gorici"

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Novo groblje
Rankvoić traži od nadležnih da utvrde pravu istinu u "Gorici"; Foto: JKP Gorica Niš

Povodom različitih događaja koji se poslednjih meseci odigravaju u Javnom komunalnom preduzeću "Gorica", između menadžmenta i dela radnika koji su štrajkovali, što je rezultiralo i otpuštanjem sindikalca i uzbunjivača Radeta Rašovića, prvi čovek SPS-a Žarko Ranković tražio je od nadležnih da utvrde šta je istina.

S obzirom na to da prema koalicionom dogovoru Gorica pripada socijalistima, prvi čovek niškog SPS-a Žarko Ranković progovorio je o problemima u tom preduzeću. Priče o tome da li je u preduzeću bilo finansijskih mahinacija, da li su mrtvi sahranjivani uvijeni u ćebad, kao i da li je kapela u Kliničkom centru sanitarno ispravna, treba da utvrde tužilaštva i policija i to, kako kaže Ranković, ekshumacijom. Žarko Ranković socijalisti MUP i Tužilaštvo da ispitaju navode radnika "Gorice"; Foto: JV/V. Milić

Jedna je stvar kada vi formirate komisiju od radnika ili ovog i onog. Policija i Tužilaštvo su tu, izvedu se dokazi. Ako se kaže da je neko sahranjen na neadekvatan način, umotan na ćebe, kako će se utvrditi istina? Tako što će tužilac naložiti ekshumaciju leša. Utvrdi se da je taj sahranjen na neadekvatan način i odgovaraće menadžment i onaj ko je organizovao sahranu na takav način. Ukoliko nije tačno odgovaraće onaj koji je izneo neistinu - kaže Ranković.

Ovo su sve nepravilnosti na koje su ukazivali Rade Rašović i član Radne grupe Zoran Jovanović, protiv kojih je, kaže Ranković, menadžment Gorice pokrenuo krivične prijave zbog svega što su govorili u medijima.

Osim toga, Rašović je i otpušten, a kako je ovaj sindikalac sam kazao, to što je ostao bez posla je rezultat odmazde rukovodstva na čije je nezakonite radnje ukazivao.

Od menadžmenta Gorice sam dobio dokument u kome stoji da su 21. februara podneli krivičnu prijavu protiv iznošenja neistina, izazivanja panike i uznemiravanja javnosti. Uvereni su da su informacije koje su se mogle videti u medijima ne odgovaraju istini i zato su uputili Tužilaštvu zahtev da se utvrdi činjenično stanje i krivičnu prijavu za iznošenje neistina - dodaje Ranković.

On je dodao da će, kada se utvrdi istina, odgovorni biti sankcionisani i tvrdi da niko neće biti zaštićen - čak ni njihovi kadrovi.


Ranković: Lično sam protiv otpuštanja sindikalca

Komentarišući to što je Rade Rašović otpušten iz Gorice, uprkos tome što je sindikalac i uzbunjivač, kao i tome što nikakav postupak nije pokrenut ranije kako bi se utvrdila istina, prvi čovek niških socijalista kaže da je njegov stav da vođa sindikata u preduzeću nije trebalo da dobije otkaz.

Ako je trebalo dati otkaz, onda je trebalo nakon utvrđivanja činjeničnog stanja od strane relevantnih državnih institucija. Ja sam lično protiv davanja otkaza sindikalnom funkcioneru. Ako se ogrešio o zakon i iznosio niz neistina koje su dovele do uznemiravanja javnosti, narušavanja ugleda menadžmenta, narušavanja ugleda javnog komunalnog preduzeća i na kraju Grada, onda postoje određene sankcije - smatra Ranković.

SPS Socijalisti kažu da niko neće biti zaštićen; Foto: JV/V. Milić Podsetimo, brojni finansijski problemi u Gorici traju već godinama, a ona bi uskoro trebalo po drugi put u poslednjih nekoliko godina da bude restrukturirana i to tako što će joj u nadležnosti ostati samo sahranjivanje. Deo radnika ponovo prelazi u Medianu, koja će održavati zelenilo na grobljima. Pre tri godine je takođe deo radnika Gorice prešao u Medianu i Parking servis, a ova preduzeća preuzela su zelenilo, javnu rasvetu i signalizaciju.

Na sutrašnjoj Skupštini odbornici će doneti konačnu odluku o prelasku ovih nadležnosti u druga preduzeća, kao i 19 radnika Gorice. Rade Rašović, vođa sindikata je u međuvremenu otpušten, nakon što je javno govorio o nezakonitostima u preduzeću.

Prema rečima socijalista, Grad je formirao još jednu komisiju koja ispituje rad Gorice, iako se ovakva praksa dosada nije pokazala efikasnom.

Izveštaji radne grupe koja je bila sačinjena od radnika, među kojima su bili i Rašović, a i Jovanović protiv kojih je menadžment podneo krivične prijave, kako je ranije rečeno iz gradske vlasti, prosleđen je policiji, ali do sada nikakve reakcije na ovaj dokument nije bilo. U toj kontroli oni su ukazali na razne nezakonitosti prilikom sahranjivanja, a u izveštaju je učestvovala u budžetska inspekcija.

Od tada su radnici ukazivali i na to da je rukovodstvo sebi neosnovano povećalo plate, zatim da je neadekvatno sahranjivano, a radnicima su kasnile plate zbog čega su bili u štrajku mesecima prošle, ali i 2016. godine.

Inače, na čelu Gorice su tradicionalno socijalisti, a trenutno je direktor Igor V. Novaković.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Мома

    12:11 // 7. 3. 2018.

    Igor Novaković, da li je to onaj što su ga hapsili? Ako je taj mi stvarno (ne)živimo u smešnoj državi, odnosno država ne postoji, ovo je organizacija kriminalaca i prevaranata!

  • bidza

    16:27 // 5. 3. 2018.

    Ostavite mrtve na miru

  • Socijalista

    15:09 // 5. 3. 2018.

    Treba ispitati aktuelnog i direktora pre njega..... da da.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: