Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:11, 10. 3. 2023.

| Politika

SSP Niš: Radnici nisu roblje, fabrike nisu logori

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
aster
Povodom smrti radnice reagovala i Stranka slobode i pravde; foto: Aster

Povodom vesti da je 39-godišnja žena umrla nakon infarkta koji je doživela na radnom mestu, narodna poslanica Jelena Milošević poručuje da radnici nisu roblje, a fabrike nisu koncentracioni logori. Ona kaže da su državi važniji investitori od građana, a investiroima profit od ljudskih života i ističe da investitori moraju da poštuju zakone.

Jelena Milošević "Državi važniji investitori od građana, a investiroima profit od ljudskih života"; foto: Stranka slobode i pravde Vest da je radnica turske kompanije Aster tekstil u Nišu A. I. preminula od posledica infarkta koji je doživela na radnom mestu uznemirila je javnost, kaže narodna poslanica Stranke slobode i pravde i predsednica gradskog odbora te stranke u Nišu, Jelena Milošević. Ono što je sporno, kako kaže Milošević, jeste da ženi nisu dozvolili da napusti radno mesto.

Dodatno je uznemiravajuće saznanje da se preminula žalila nadređenima, tražila da napusti radno mesto i javi se lekaru ali joj nadređeni nisu dozvolili da napusti radno mesto zbog manjka radnika. Nakon toga A.I. je kolabirala na radnom mestu, a nekoliko dana kasnije i preminula - kaže Milošević.

Ona podseća da to je to već drugi sličan smrtni slucaj u poslednje vreme.

Nažalost, ovo nije prva smrt u fabričkoj hali, nedavno je preminula još jedna žena u fabrici Leoni u Kraljevu. Sve češće isplivavaju užasna svedočenja zaposlenih u stranim fabrikama o uslovima koji više podsećaju na koncentracione logore nego na fabrike - ističe narodna poslanica.

Džinsi Leskovac Radnici leksovačkog leskovačkog "Džinsija" prošle nedelje obustavili rad; foto: M. M. Milošević kaže da mesecima unazad upozorava na loše uslove za rad u niškoj Juri, leskovačkom Džinsiju.

Tamo ih tretiraju kao robove, da im ne dozvoljavaju odlaske kod lekara, da im mere vreme odlaska u toalet, da rade i po 10 sati u halama bez klime i ventilacije. Država je ostala nema i sada su dve žene mrtve zbog toga - kaže ona.

Jelena Milošević traži od nadležnih da reaguju i ističe da investitori moraju da poštuju zakone.

Da li je moguće da je državi važniji investitor, a investitoru profit od ljudskih života?! Svi investitori su dobro došli u našu zemlju, ali moraju da poštuju zakone naše države. Radnici nisu roblje, fabrike nisu koncentracioni logori. Šta tačno treba da se desi pa da neko u Srbiji odreaguje?! Kao žena, narodna poslanica stojim na raspolaganju svim radnicima, da budem njihov glas u parlamentu i van njega, da se o njihovim problemima priča u javnosti i da zahtevam reakciju nadležnih - poručuje poslanica.

Podsetimo, A. I. je preminula u petak 3. marta od posledica akutnog infarkta, koji je doživela na radnom mestu, a prema saznanjima N1, nadređeni joj nisu dozvolili da napusti fabričku halu kako bi se javila lekaru. Iz niškog Kliničkog centra rekli su da je pacijentknja pri prijemu imala razarajuće bolove iza grudne kosti, a nakon svih preduzetih mera pacijentkinja je preminula.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mrk

    09:13 // 13. 3. 2023.

    Pa zašto neko ne ode ko vec treba? pa neka ispita navode u fabrici ili ce biti rekla kazala dajte zaštitite te radnike, da li imaju prava na bolovanje, da li smeju da izlaze u toku radnog vremena jer je vaspitačica zvala da dete ima temperaturu?, itd. Da li da dodje na posao pa kada završi tek onda da ide da zatvara bolovanje posle posla, ili da se preko vremeno mora radi i subote (pod moranje)

  • Реалност

    12:26 // 12. 3. 2023.

    Сви радници су истог тренутка требали да обуставе рад.Где је синдикат, да ли се неко пита како се понашају наши Срби шефчићи и менаџерчићи?

    • Tajanstveni Alan

      19:20 // 12. 3. 2023.

      Sve fabrike, koje je Vucic doveo, gde su radnici robovi, ne dozvoljavaju sindikalno organizovanje !
      A,sto se nisu radnici organizovali,odgovor je prost, ne smeju i gledaju samo sebe !

  • Сећам Се

    07:01 // 12. 3. 2023.

    Сећам се,фабрике нису биле затвори и логори док их нису приватизовали/преписали на своје име спонзори странке слободе и правде,страни инвеститори.

    • Zile Pile

      12:32 // 12. 3. 2023.

      Ne bas tako,vec je bio ds i danas im je jos bolji zakon po poslodavca dao srs/ds tj sns.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: