Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:45, 26. 8. 2018.

| Politika

Savez za Srbiju na lokalu otvoren i za one koji nemaju dogovor na državnom nivou

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Lutovac Miodrag Stankovic
Demokratska stranka je održala Gradski odbor u centru Niša; foto: Gradski odbor Demokratske stranke Niš

Koalicija koju će činiti opozicione stranke, a o kojoj se planovi uveliko prave - Savez za Srbiju, postojaće i na lokalu, rekao je u Nišu predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, gde će imati čak i “širi format”. To znači da će Savezu tu moći da se priključe i stranke, pokreti, nevladine organizacije i pojedinci koji nemaju dogovor na republičkom nivou.

Suština Saveza je, objašnjava Lutovac, što su svi njegovi budući članovi spremni da svoje različitosti ostave po strani, ujedine se oko važnih životnih ciljeva i budu alternativa aktuelnom političkom režimu.

Savez još nije zvanično formiran, kako na republičkom nivou, tako i na lokalu, ali postoje brojne najave da će se to dogoditi. Tako je čak i Pokret slobodnih građana, koji nije u ovoj "priči” na nivou Srbije, dobio saglasnost da se udružuje u Nišu, nedavno je rekao lider ovog pokreta Saša Janković, a sada je o tome govorio i Lutovac.

U lokalnim sredinama Savez će moći da ima i širi format. To znači da će moći da mu se priključe i stranke koje nemaju dogovor na republičkom nivou. Stranke, pokreti, nevladine organizacije i pojedinci koji smatraju da je neophodno u pojedinim lokalnim sredinama da nastupaju zajedno, kako bi rešavali neke probleme ili kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo - priča Lutovac.

Iako je pre 7 godina Nišlijama obećano da će biti bolje, dobili su upravo suprotno, smatra predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Nišu Miodrag Stanković, ima sve manje radnih mesta, dok su manje plate i penzije.

Iz budžeta grada jasno možemo da vidimo da su sve stavke, u kojima se vidi aktivnost lokalne samouprave, svedene na minimum. Tačnije rezultati rada aktuelne gradske vlasti su nula. Sve stavke koje se odnose na poreze, takse, kazne i penale su tri do četiri puta veće u odnosu na period kada je Demokratska stranka bila na vlasti - rekao je Stanković.

U okviru 30 tačaka Saveza za Srbiju nekoliko je posvećeno i Kosovu, osvrnuo se Lutovac u Nišu i na ovu “goruću” temu, a prva stvar je uvažiti Ustav i Međunarodno pravo. Da bi se odnosi sa Prištinom normalizovali, smatra Lutovac, moraju se prvo normalizovati odnosi u Srbiji, a to ne može da se postigne u nedemokratskom režimu.

Da imamo normalnu, demokratsku vlast, koja ima slobodne medije, gde su svi u mogućnosti da iskažu svoje političke stavove i da građani na osnovu punih informacija, debate i sučeljavanja mišljenja mogu da donesu pravu odluku. Raspisivanje referenduma u uslovima nepostojanja slobodnih medija, slobodne države je samo sredstvo u rukama autokrate - rekao je Lutovac.

Inače, Lutovac je u Nišu razgovarao sa članovima Demokratske stranke i građanima o tome zašto je Savez nužnost u ovom trenutku, a kako je prekao lider ove partije u Nišu Miodrag Stanković, održani su i sastanci sa predsednicima opštinskih i gradskih odbora iz okruga.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tivat

    14:58 // 27. 8. 2018.

    Ma koliko ovom propalom gradu trebaju promene,Vase poletaracke ideje su smesne,vec vidjene i osudjene na propast!
    Vladace ovi lihvari,pored vas takvih i nas zatucanih jos dugo!

  • Bato

    08:03 // 27. 8. 2018.

    Za vas ni vasi ukucani nece vise da glasaju.

  • Acac

    01:24 // 27. 8. 2018.

    Ma super, dok si reko Savez uvali se Banana, Cirko i ostali bivsi koji su i doveli sadasnje... u tzv siri savez. Znate kad ce da vas glasaju ljudi NIKAD

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: