Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:58, 5. 9. 2019.

| Politika

Sednica Skupštine kratka, usvojen budući plan javnog prevoza

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
skupština
Tačke izglasane brzo; Foto. JV

Većina niških odbornika glasala je za projekat javno-privatnog partnertsva za gradski i prigradski prevoz. Sednica je trajala samo sat vremena, rasprave nije bilo, a opozicija je još jednom bojkotovala parlament. Vlast kaže da će se Nišlije voziti boljim i opremljenijim vozilima, a opozicija da će tender sigurno dobiti Niš ekspres i Miroslav Mišković.

Odavno sednica gradskog parlamenta nije trajala kraće, a gradonačelnik Darko Bulatović nijednom nije izašao za govornicu. Jedna od tačaka bila je i budući izgled javnog prevoza koji su odbornici Srpske napredne stranke i njihovi koalicioni partneri usvojili većinom glasova.

Direktor Direkcije za javni prevoz Milan Milić najavio je bolja vozila, wi-fi u autobusima, sistem za video-nadzor i glasovnu najavu stanica. milan milić Direktor kaže projekat dobar; Foto: JV

Broj vozila će biti povećan sa 115 na 121. Broj kilometara biće 400.000 godišnje, što je povečanje za 5%. Uslovi su stroži nego ranije. Samo za neuključivanje klime predviđene su kazne i do 100.000 dinara - navodi Milić.

Na pitanje o uvođenju validatora i da li će opstati kondukteri, direktor Milić nije bio najprecizniji.

Ostavljena je mogućnost za validaciju karata u toku trajanja ugovora. U tom slučaju bi kondukteri prešli u kontrolore. Ipak, potrebno je da grad ubira prihode - kaže direktor.

Miodrag Stanković iz Demokratske stranke zamerao je nedostatak javne rasprave za tender od 10,5 milijardi.

Imamo epidemiju javno-privatnih partnerstava. Sumnjamo da je tender namešten. Zašto je ugovor planiran na 7 godina? Gospodo, izgubićete vlast uskoro. Raskinućemo ugovore ako su štetni. Oni koji budu učestvovali u štetnim radnjama koje su oštetile naše sugrađane i budžet grada Niša, moraće da odgovaraju pred zakonom - kaže Stanković.

Dragoslav Ćirković iz grupe “Niš, moj grad” napominje da to što nije bilo javne rasprave pokazuje odnos vlasti prema tranparentnosti. U budućem tenderu postoje 2 paketa linija za 1 ili 2 prevoznika.

Ide se ka tome da bude 1 prevoznik. Tender je unapred dogovoren i lako izglasan, cilj je da Niš ekspres i Mišković obnove vozni park. Vlast želi da živi u tami, ta tama je izvorište iz koje se javljaju sumnjive stvari - navodi Ćirković.

Zašto nije bilo javne rasprave, direktor Direkcije Milić kaže da je pitanje za Skupštinu, a za dužinu ugovora od 7 godina da je uobičajena za javno-privatno partnerstvo.

Oni se potpisuju na 5 do 50 godina. 10 je bilo dugo, a 5 kratak period da bi se formirala auto-baza i da bi se vratila ulaganja, ovako ćemo privući više prevoznika - navodi Milić.

Inače, na sednici su usvojene i druge tačke - turistička boravišna taksa, izmene plana poslovanja Parking servisa i novi članovi pojedinih nadzornih odbora.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marija S.

    06:56 // 7. 9. 2019.

    Miliću ko ti je pisao govor???

  • BATA

    09:35 // 6. 9. 2019.

    Brzi su,nema kome da pricaju, izmedju sebe ne pricaju,nema koga da napadaju,dosadno im je smrtno.Svi imaju isti tekst pa im glupo da ga izmedju sebe pricaju.A i ne hvali im se bas veliki vodja,to je samo za javnost.Znaju oni kolika ponizenja trpe,a tek ce da trpe,zarad ponizenja koja po direktivi pokazuju.Istrajnost do kraja i bez izlaska na izbore.Ne slusati njihove price.

  • Djunta

    18:03 // 5. 9. 2019.

    Ma,bice svega u izobilju,al njeknje !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: