Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:07, 20. 2. 2024.

| Politika

Solidarnost: Premijerka bi morala da zna da radnici nisu robovi i da zaslužuju dostojanstvo i uvažavanje

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
Džonson
Premijerka kaže kontrole zbog bolovanja nisu pritisak na radnike; foto: JV

Fokusiranje isključivo na apsentizam, bez sagledavanja šire slike uslova rada i prava radnika, predstavlja neprofesionalan pristup problemu i unapred svrstavanje predstavnika vlasti na stranu poslodavaca, ističu iz političke platforme Solidarnost reagujući na izjavu premijerke Ane Brnabić o vanrednim kontrolama rada lekara u Nišu zbog otvaranja bolovanja radnicima u fabrikama.

Koordinator Solidarnosti u Nišu Miroslav Stojanović kaže da je neophodna ozbiljna analiza uslova rada u fabrikama kako bi se razumeli pravi uzroci problema, umesto pojednostavljivanja situacije na osnovu statistika o bolovanjima.

Ako postoje problemi, oni treba da se rešavaju kroz dijalog između radnika, poslodavaca i sindikata, uz poštovanje prava na štrajk i radničko organizovanje kroz sindikate - smatra Stojanović.

miroslav stojadinovic Stojadinović kaže da je neophodna ozbiljna analiza uslova rada u fabrikama; foto: SolidarnostI dok premijerka Brnabić kaže da kontrole nisu pritisak na radnike i da će povećan apsentizam, odnosno odsustvo sa posla zbog bolovanja, dovesti do toga da investitori odu, iz Solidarnosti kažu da je reč o pritisku na radnike i da se time dovode u pitanje osnovna radnička prava.

Radnici Leonija, Zumtobela, IMI i Johnson Electric nisu ni roba ni sredstvo za ostvarivanje profita, već su nosioci radnih prava koja su garantovana Međunarodnim konvencijama u oblasti rada, Ustavom Republike Srbije i Zakonom o radu - rekao je Stojanović.

Stojanović kaže i da bi vlast trebala da se zapita zbog čega radnici u Srbiji rade najduže u Evropi sa prosečnih 43,5 sati rada nedeljno i da se zapita kako je moguće da preko 300.000 radnika prima minimalnu zaradu koja je po svim parametrima nedovoljna za minimalnu potrošačku korpu.

Premijerka bi naposletku morala da zna da radnici nisu robovi, niti su niža klasa! Radnici zaslužuju dostojanstvo i uvažavanje a mi ćemo kao politička organizacija uvek iskazivati solidarnost sa njima - poručuju iz Solidarnosti.

Podsetimo, nakon što su se iz firmi poput Leoni, Zumtobel, IMI i Johnson Electric požalili premijerki Srbije da je porastao broj bolovanja i dostavili listu zdravstvenih ustanova iz kojih stiže najveći broj doznaka, Ministarstvo zdravlja je pokrenulo postupke kontrole u tim ustanovama.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Mijajlo

    12:03 // 22. 2. 2024.

    Pravi razlog za odlaske na bolovanje i pritisak koji radnici vrše na lekare je ovaj, primaoci minimalne zarade, u slučaju odlaska na bolovanje, neće primati cifru koja čini 65 procenata njihove plate već će im na tekući račun biti uplaćen ceo iznos.

  • Aittrikter

    19:13 // 21. 2. 2024.

    @SSS- ti si dokaz, da se u najveci sindikat uvuklo mnogo lihvara, koji su koristeci svoju funkciju se uclanili u sns, pa su sad obezbedjeni ! Nazalost, ne reaguje ni Vece SSS Nisa a ove u Beogradu, na celu sa Orbovicem ,jos manje je briga ,sto im takvi,kao ti, rastacu sindikat , jer im dozvoljavaju da promovisu najgoru socijalnu politiku, od 45- e, pa do danas !

  • Dragan

    20:07 // 20. 2. 2024.

    Na jugu motaju kablove,a u bG novac...rodjaci,nije fer,mora da se promeni,fikus i "SEF" da skoce u proslost...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: