Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:30, 10. 1. 2023.

| Politika

Sotirovski 2022. sumirala kao uspešnu, a 2023. najavljuje kao "godinu borbe"

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Dragana Sotirovski
Kaže da je 2022. bila izazovna; foto: JV / Tamara Radovanović

Dok su građani Niša u novogodišnjoj anketi Južnih vesti rad gradonačelnice i njenog tima ocenjivali najviše "trojkom", ona je istom ocenom vrednovala rad gradskih uprava u Nišu. Početak izgradnje akva-parka i Male scene Narodnog pozorišta, park kod Delte, podzemna garaža, “Auto-put mira”, reciklažno dvorište i dogradnja Aerodroma - gradske su i republičke investicije u 2022. koje izdvaja gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski u sumiranju protekle godine.

Niš centar "Uspeli smo da nadmašimo sami sebe"; foto: Vanja KeserPosledice rata u Ukrajini i energetske krize osetile su se i u Nišu, ističe Sotirovski, pa zaključuje da nije bilo lako voditi grad, ali da nije bilo ni mnogo teško, već izazovno.

Uspeli smo da nadmašimo sami sebe jer smo u 2022. jurili one rezultate u budžetu koje smo ostvarili u 2021 - poručuje gradonačelnica.

Kaže da je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje manje od 20.000 nezaposlenih, dok je zaposlenih 89.000.

Od investicija započetih ili završenih u 2022, koje su finansirane iz gradskog budžeta, izdvaja akva-park, nastavak Bulevara svetog Pantelejmona, kao i konačno otvaranje arheološkog nalazišta Medijana.

Započeli smo i završili u istoj godini školu u Leskoviku, završili dva važna vrtića u Brzom Brodu i naselju 9. maj, rekonstruisali dva niška parka i posle 32 godine napravili novi, nastavili sa subvencijama u oblasti energetske efikasnosti i otvorili Beogradsku kapiju - navodi Sotirovski.

akva park niš Počeli radovi na izgradnji akva-parka; ilsutracija; foto: T. R.Pohvalila se i prvom podzemnom garažom, rešavanjem problema sa vodom u niškim selima, kanalizacijom u Popovcu, početkom izgradnje Male scene Narodnog pozorišta, proširenjem Centra “Mara”, prihvatilištem za odrasle, Jedinstvenim upravnim mestom i hramom Svetog Vasilija Ostroškog.

Rekonstruisali smo domove kulture, ambulante i trafo-stanice. Za starije od 75 godina obezbedili smo besplatan gradski prevoz. Izgradili smo nekoliko novih sportskih terena, a rekonstruisali više starih. Uredili Višegrad stenu na poletištu za paraglajdere i otvorili prvo reciklažno dvorište u Gabrovcu, što je prvi korak ka otvaranju novih reciklažnih dvorišta u Nišu - poručuje Sotirovski.

Od državnih projekata nabraja obnovu pruge od Niša do Brestovca, koja još traje, početak izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda, početak dogradnje aerodroma i “Auto-puta mira”, nove avionske linije, kao i to što su Vojsci predata 152 stana u Novom Nišu.

Izlobirali smo da Niška Banja konačno dobije izlaz sa Koridora 10. On je završen i očekujemo ministra da dođe u Niš i da konačno i taj izlaz otvorimo - kaže gradonačelnica.

bratimljenje Pohvalila se i brojnim bratimljenjima; foto: JV / Tamara TodorovićNabrojila je i nekoliko nagrada koje je Niš dobio - za unapređenje pristupa uslugama gradskih uprava, za promociju turizma, za unapređenje socijalnog uključivanja i druge.

Ističe i da je 16 stranih ambasadora prošlo kroz Gradsku kuću, kao i da se Niš pobratimio sa brojnim gradovima.

Vraćen je, kaže, jedan od pet kredita, vredan 286 miliona dinara, pa je Niš trenutno duguje 500 miliona dinara.

U svakom trenutku u 2022. imali smo na računu Grada između 800 miliona i 1,5 milijardi dinara. Završili smo godinu sa 94,08% ostvarenja prihoda i 91,68% ostvarenja rashoda - navodi Sotirovski.


“Trojka” za rad gradskih uprava

Gradska uprava Gradonačelnica kaže da su neke uprave "glomazne"; foto: JVDragana Sotirovski kaže da nema pravu sliku o gradskim upravama jer nema direktan kontakt sa zaposlenima, već komunicira sa načelnicima i njihovim zamenicima. Ipak, smatra da je “trojka” prava ocena od 1 do 5.

Bilo je praznih hodova. Rekla bih da možda ljudi koji rade u Gradskoj upravi nisu navikli ni na tempo koji imamo poslednje dve godine, ni na način rada - pojašnjava gradonačelnica.

Napominje da je to prosečna ocena, ali da bi pojedinačne ocene uprava bile drugačije. Smatra da su neke od njih “glomazne” i da ih je možda trebalo podeliti drugačije kada je Niš umesto jedne dobio njih šest.

Inače, u novogodišnjoj anketi Južnih vesti građani su ocenjivali rad gradonačelnice i njenog tima i "trojka" je bila najviša ocena.

Za 2023. godinu kaže da će to biti “godina borbe” i najavljuje borbu za to da penzioneri dostojanstveno žive u starosti, da dobijaju subvencije i olakšice, kao i borbu za zelenilo, ulice, vodosnabdevanje i gasni sistem.

To će biti borba za svako radno mesto, za svaku fabriku, investitora, domaćeg ili stranog, koji želi da dođe u Niš, za svako dete koje treba da se rodi jer nas je 10.000 manje nego 2011, kada je rađen pretposlednji popis - navodi ona.

Obećava, kaže, da će u 2023. godini gradske uprave moći da oceni “četvorkom”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Joca

    15:18 // 12. 1. 2023.

    Ne znam da li da joj verujem.

  • Gaga

    16:15 // 11. 1. 2023.

    Mnogo toga je uradjeno...ima i "gafova"...sve,u svemu i nije tako lose,kao sto dezurni maliciozni kritizeri hoce da predstave.Bravo za Draganu!

    • Milja

      22:28 // 11. 1. 2023.

      Gde zivis ti? Verovatno u Draganinom gradu ali iz njenih izjava!!!

  • Ljuba

    13:32 // 11. 1. 2023.

    Njoj lično je bila vrlo uspešna, Nišlijama nije.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: