Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:15, 12. 4. 2024.

| Politika

Sotirovski pred izbore ima novi adut - “Šiptare”

Autor:Milan ZirojevićIzvor:Južne vesti
Dragana Sotirovski
Naprednjaci se grupišu; foto: Jelena Mišić

Dok se gradonačelnik prestonice Aleksandar Šapić u kampanji za beogradske izbore bori sa Josipom Brozom Titom i Kućom cveća, gradonačelnica Niša izvlači "novi-stari adut" i upozorava Nišlije da su na 85 kilometara od “Šiptara” i da opozicija ne treba da dođe na vlast.

Dok ćuti i ćutala je o Vučićevim ustupcima režimu u Prištini i Zapadu, za opoziciju kaže da žele da dovedu strance u Niš i da “budemo kolonija”.

Analitičari su upozoravali da Aleksandar Šapić beogradske izbore sa gradsko-komunalnog koloseka skreće na "identitetska pitanja" kako bi propagandnom tehnikom straha obezbedio glasove, a sličan put traži i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski koja ulog podiže na geopolitičku i eshatološku ravan, pa buduće izbore vidi kao izbor između “dobrog i lošeg”.

Svoja geopolitička smatranja kod Jovice Milanovića Joce Ekospida na TV Belami pravda time da je imala geopolitiku na fakultetu.

U Beogradu se brani Srbija. Drugog juna se bira između dobrog i lošeg. Između pozicije SNS i Srbije na svetskoj političkoj mapi i onoga što može da se desi ako opozicija dođe na vlast. Zašto vam to govorim, govorim vam kao neko ko je na fakultetu imao geopolitiku i koji i te kako može stvari da sagledava iz jednog drugog ugla, ne samo kao neko ko živi u Nišu. Nama su Šiptari na 85 kilometara od Niša, o tome treba da razmišljamo - kaže Sotirovski.

Kaže da je namera ljudi podržanih od zapadnih sila da "ono što su nam uradili 1999. bombama, sada urade na drugačiji način".

Ako imate političare, čak i iz ovoga grada koji su, nažalost, kažem, poslanici danas, da odu u beli svet i mole strance da dođu da uvedu nekakav red u Srbiju, šta vi da očekujete od takvog čoveka sutra da vam bude gradonačelnik. Je l' to znači da gradonačelnik sutradan treba da pozove nekog iz Zapadne Evrope da ovde uvodi red, da mi budemo nečija kolonija? Šta to znači? Ja stalno govorim da je to sramota za svakoga od nas - rekla je Sotirovski.

Za opoziciju kaže da nema viziju, da je njima vizija da dođu stranci - "da mi budemo kolonija".


Kontekst i paralele: Izjave Sotirovski i Vučićeva dela

Ovakve izjave Sotirovski dolaze samo dan nakon što je SNS i predsednica Skupštine Ana Brnabić pozvala ambasadora SAD Kristofera Hila na dijalog o fer izbornim uslovima, što je presedan u parlamentarnoj istoriji.

Ovakve izjave dolaze i dva dana nakon što je predsednik Srbije bio u poseti predsedniku Francuske Makronu i kupovao "NATO avione" nekom vrstom pogodbe.

Vučić je ranije upravljanje aerodromom "Nikola Tesla" dao strancima, Francuzima upravo, jer kaže "da mi ne umemo da upravljamo". Isti argument koristio je i u drugim prilikama kada stranci treba da ubiru profit u Srbiji.

Ovakve izjave Sotirovski dolaze i nekoliko nedelja nakon najave da će bombardovanjem uništeni Generalštab dati strancima, Amerikancima, da grade hotel.

Izjave Sotirovski o bombardovanju dolaze i desetak godina nakon što je SNS blisko sarađivao sa perjanicama NATO agresije na Srbiju - Tonijem Blerom koji je bio savetnik SNS vlasti i Gerhardom Šrederom koji je bio “dragi gost” na SNS konvenciji.

Izjave o Kosovu gradonačelnice Sotirovski dolaze i posle 11 godina pregovaranja Vučića i raznih tačija, haradinaja i kurtija u briselima i ohridima posle kojih je Vučić ukinuo institucije Srbije na Kosovu i serijom pisanih i usmenih ustupaka priznao različite atribute samoproglađene nezavisnosti Kosova. Zauzvrat nije dobio ni jednu jedinu stvar koju je tražio - Zajednicu srpskih opština.

Ogranak SNS na Kosovu (Srpska lista) bio je u raznim vladama u Prištini sa tačijima, haradinajima, kurtijima.

Inače, izraz “šiptar”, iako ima istorijsko-jezičko utemeljenje, danas albanska nacionalna manjina i zajednica smatra pogrdnim, a koristi se ponekad uvredljivo i za Srbe poreklom sa Kosova, što je autor ovog teksta čuo od raznih Nišlija i naprednjaka, a to je u stvari - “srpska sramota za svakog od nas”, a ne politički pluralizam i princip smenjivosti vlasti, ma koja ona bila.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ludilo vlasti

    11:02 // 15. 4. 2024.

    Svaka primitivna antinarodna vlast vlada širenjem panike od izmišljenog neprijatelja. O geopolitici ona sirota ne zna ništa. Ovakvo su vladali Hitler, Staljin. Kobajagi gradonačelnica pojma nema da je širenje panike krivično delo. Nego, zinuo pametniji deo tela za srebrnjake.

  • Miki

    10:40 // 15. 4. 2024.

    Ni to joj neće pomogne ubedljivo najlošiji gradonačelnik Ženski Šojić

  • Guska

    18:28 // 14. 4. 2024.

    Sad je uhvatila maha sa svoim ličnim prokektima i sad joj niko ništa ne može.

    • Marija S

      17:37 // 15. 4. 2024.

      Liče mi na IVICU I MARICU.

    • Cile Mile

      20:14 // 15. 4. 2024.

      Koliko stanova i Toyota taxija ima? +Gljivica?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: