Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:29, 21. 9. 2020.

| Politika

Sve manje SPS i SNS koalicija na jugu - socijalisti gube funkcije i pozicije

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
sps5 foto A.S

"Mi stojimo postojano" - bio je jedan od slogana pred junske izbore, ali rezultati su takvi da se postojanost socijalista poljuljala u mnogim mestima na jugu Srbije. SPS i SNS su na jugu, u prošlom mandatu, sarađavili u skoro svim gradovima i opštinama, što sada nije slučaj. Socijalisti masovno gube pozicije u preduzećima, ustanovama, odborima, ali i u ministarstvima. Prvi čovek socijalista na jugu Novica Tončev je bez komentara, kaže - do sednice Glavnog odbora partije.

Pojedini mediji dešavanja u odnosima socijalista i naprednjaka vide kao poruku za lidera stranke Ivicu Dačića i onoga što ga čeka u novoj Vladi Srbije koja nije fromirana ni 3 meseca od izbora.

Ipak, dešavanja su donekle i u skladu sa izbornim rezultatima, jer su socijalisti na junskim izborima ostvarili lošiji rezultat nego na ranijim. Tako su u Nišu pali ispod 10% podrške birača i imaju svega 6 odbornika naspram naprednjačkih 47.

JKP Gorica koju godinama po koalicionim sporazumima vode kadrovi SPS-a već je ostala bez direktora nakon ostavke Dragane Stevanović. Direktorka Narodnog univerziteta Marija Ranđelović (SPS) postala je članica Veća, pa je i to mesto upražnjeno, a spekuliše se da će SPS ostati i bez fotelja u Niškom kulturnom centru i NišStanu.

Žarko Ranković socijalisti Rankovi (desno) o kadrovima tek posle koalicionog sporazuma; Foto: JV/V. Milić Pre nekoliko godina ostali su i bez najviše funkcije načelnika Nišavskog okruga kada je Aleksandra Cvetkovića (SPS) zamenila Dragana Sotirovski (SNS).

Načelni dogovor između socijalista i naprednjaka u Nišu je postignut i odbornici Dačićeve stranke već su podržali predloge SNS-a u gradskoj i opštinskim skupštinama gde su i dobili neke funkcije u izvršnoj vlasti. Međutim, kako kaže lider SPS-a u Nišu Žarko Ranković, koalicioni sporazum još nije postgnut, pa o kadriranju ne želi da govori.

Pričaćemo o tome kada potpišemo koalicioni sporazum i kada se dogovorimo - rekao je Ranković.

Zvezdan Milovanović Milovanović kaže da su rezultati takvi da će biti manje funkcija za SPS; foto: JV/A.S.Lider niških naprednjaka Zvezdan Milovanović potvrđuje da zvaničnog dokumenta nema, ali da ima dogovora. Dodaje i da je tačno da će socijalisti imati manje rukovodećih pozicija nego ranije shodno izbornim rezultatima.

Dogovorili smo saradnju za naredni period lokalne vlasti u Nišu. U svakom slučaju socijalisti će imati manje nego što su imali u prošlom sazivu - rekao je Milovanović.


Poljuljani odnosi na jugu

Poslednja dešavanja u Lebanu dobro su uzdrmala odnose između socijalista i naprednjaka. Tamo su na sednici u petak smenjeni skoro svi direktori sa članskom kartom SPS-a, a “pročišćeni” su i upravni i nadzorni odbori.

Promene je izglasala većina okupljena oko Srpske napredne stranke, a prvi čovek socijalista u Lebanu Dragan Jović kaže da su smene neadekvatne i nezakonite.

Imamo situaciju da su ljudi smenjivani bez osnovanih razloga. Članovi odbora birani su na 4 godine, a smenjeni su u toku mandata politički i bez osnova. Kadar koji je došao ne ispunjava uslove, jer je sa višom školom ili u biblioteci sa mašinskom školom. Mislim da je to čista politika - kaže Jović.

Dodaje da je lebanski SPS ostvario jedan od najbolja 3 rezultata socijalista u Srbiji. Imaju 9 odbornika i drugi su, odmah iza SNS koji ima 13. Jović kaže da oni nisu pregovarali sa preostale dve grupe građana koje su takođe ušle u lokalni parlament za formiranje vlasti bez naprednjaka.

SPS je bio dosledan vrhu partije i predsedniku Ivici Dačiću, sledio uputstva i nikakvih kontakata i pregovora nije bilo - zaključuje Jović.

Smenjivani su prethodnih meseci i direktori škola u Surdulici, svi postavljeni ranijih godina iz SPS-a. Na njihova mesta su došli oni koje podržava SNS, iako je u Surdulici vlast formirao SPS na čelu sa Novicom Tončevim, glavnim čovekom socijalista za jug Srbije.

SPS je izgubio i jednog državnog sekretara u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja odakle je pre desetak dana razrešen socijalista Zoran Antić, bivši gradonačelnik Vranja.

SPS Surdulica Tončev čeka sednicu Glavnog odbora; foto: Privatna arhivaO svim ovim dešavanjima Tončev još ne želi da priča.

Do sednice Glavnog odbora partije neću da dajem izjave za medije o ovoj temi - rekao je Tončev.

Ne stoje sjajno socijalisti ni u Vranju, gde takođe još nisu zvanično deo vlasti iako je ovo dugo bio “crveni” grad.

U Pirotskom okrugu su rezultati takvi da u svim opštinama i gradu Pirotu imaju jednocifren broj mandata u parlamentima, a u vlasti su samo u Pirotu i Dimitrovgradu.

Opozicija su i u Prokuplju, Žitorađi i Blacu, dok su u Topličkom okrugu saradnici SNS-a samo u Kuršumliji, iako su u prethodnom mandatu bili deo vladajuće većine u svim mestima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vatro Marx

    21:25 // 1. 11. 2020.

    Drug Dacic je vise brinuo o svojoj
    ministarskoj stolicu negó o SPS. Treba
    jedna dobra metal i ocistiti u SPS, i
    postaviti mlade dinamicn puni energine, koji stvarno stalo im je
    i hice da ostvsre ideje socijalizma.

  • Posmatrac

    07:55 // 22. 9. 2020.

    Nece biti smenjeni samo kadrovi SPS-a, smenice sve i dovesti svoje ljude, zato se borila da bi svoje udomila. Najveci uspesi u radu bice smene, a sve ostalo ce otati isto

  • Cole

    22:10 // 21. 9. 2020.

    Zapitajte se koji današnji političar ili rukovodioc, bez obzira na trenutni dres nije bio u sps-u.Dan danas idu kod čika Mileta po pamet.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: