Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:09, 11. 5. 2020.

| Politika

Tadić: Ideja bojkota se raspala

Autor:FonetIzvor:Fonet

U jubilarnom 100. izdanju emisije Kvaka 23 predsednik SDS i bivši predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da se ideja bojkota raspala, ali i da je pitanje da li Savez za Srbiju i dalje postoji. Njegov predlog "Liste za bojkot" bi značio nastavak bojkota institucija posle izbora, pojašnjava, jer Vučićeva diktatura zaslužuje takvu vrstu odgovora. Ipak, većina saboraca iz opozicije nije bila spremna ni da razmisli o tom predlogu.

Tadić je u intervjuu novinarke Danice Vučenić pojasnio da iza akcije Boška Obradovića koji je počeo i štrajk glađu ispred Skupštine, ne može da stane, jer se lider Dveri obraća svom dosta ekstremnom biračkom telu.

Iako smatra da njegova akcija nije razumljiva, kaže da je ona reakcija na sveopšti cirkus i ekstremizam koji Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka u Srbiji grade već osam godina. Upozorava da reagovanje ekstremizmom na ekstremizam dovodi do vrlo rizičnih okolnosti - koje mogu da rezultaraju konačnim i velikim sukobom unutar građanastva.

U društvima poput našeg, u kojem Vučić gradi primitivni kult ličnosti, ubrizgava laži svakog dana u javni život, širi agresiju na sve strane sa željom da postane istorijska ličnost, ne može uanpred da se pretpostavi na koji način će doći do eksplozije. Pogotovo se ne može unapred znati ko će preuzeti tu nekontrolisanu energiju stanovništva i energiju pobune koja može da se pojavi - predočio je Tadić.

Tadić je kao novi odgovor protiv Vučića predložio "Listu za bojkot", što je, kako kaže, rešenje koje "eventualno može sve da nas pomiri i održi zajedno na izbornoj listi", uprkos različitim ideološkim orijentacijama. Pojašnjava da bi to značilo nastavak bojkota institucija posle izbora, jer Vučićeva diktatura zaslužuje takvu vrstu odgovora. Ipak, većina saboraca iz opozicije nije bila spremna ni da razmisli o tom predlogu.

Kaže da mu je namera da ponudi kompromis da bi se čuvalo jedinstvo opozicije, održala ideja bojkota, ali i mobilisao onoj deo građanstva koji ne razume koncept bojkota, a koji je protiv Vučića.

Bojkot parlamenta je aktivna situacija, dok bojkot izbora, pošto se sve završi, znači da nemate više ništa da bojkotujete, jer niste u Skupštini. Tada preostaje jedino ulica za koju su potrebne mase građana, a ne par stotina ili hiljadu, koliko ih je izašlo na protest prvog dana posle ukidanja vanrednog stanja. Ljudi žele institucionalno, a ne vaninstitucionalno, prevazilaženje problema", obrazložio je Tadić, ali je ukazao i da "Vučić nikada neće mirno otići sa vlasti - pojašnjava.

Svestan zdravstvenih uslova koji nisu povoljni za izbore, Tadić je naglasio da bi građanima trebalo reći da opozicija, za razliku od Vučića, ne želi da ugrožava njihovo zdravlje, već da će kampanju voditi, pre svega, preko društvenih mreža i video linkova.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • detalj

    17:04 // 12. 5. 2020.

    Fino, aj sad idi kod Vucica na veceru.

  • Cekic

    21:50 // 11. 5. 2020.

    Srami se, Borise. Sram te bilo.

  • Ivan

    20:30 // 11. 5. 2020.

    Odavno je meni kristalno jasno da je jedino Boško Obradović normalan među vama.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: