Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:35, 3. 12. 2018.

| Politika

Tribina o Ustavu i evropskoj i srpskoj krizi demokratije večeras u Nišu

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
regionalni centar
Regionalni centar domaćin razgovora; Foto: JV, arhivska fotografija

Kako se demokratske snage i civilno društvo mogu suprostaviti zloupotrebama Ustava i sistematskom kršenju demokratije i osnovnih sloboda, kako kažu organizatori, jedna je od tema skupa koji će se održati večeras u Nišu od 19 sati.

Razgovor pod nazivom “Konstitucionalizam i ustavni dizajn u demokratskoj RECESIJI” održava se u Regionalnom centru za obrazovanje kod parka Svetog Save, a učestvuju Đorđe Pavićević i Nebojša Vladisavljević iz Udruženja za političke nauke Srbije i Rastislav Dinić, nezavisni istraživač iz Niša.

Stare demokratije u Zapadnoj Evropi i nove demokratije Južne Evrope suočile su se sa usponom populizma, koji podriva konstitucionalizam, kako navode organizatori, a postkomunističke demokratije i sa autoritarnom manipulacijom.

U ekstremnim slučajevima, na primer u nekim balkanskim državama, nove demokratije se pretvaraju u mešovite režime u kojima su izbori i dalje takmičarski, ali ne i slobodni i pošteni, a nedemokratske vlasti sistematski krše slobode govora, štampe, okupljanja i udruživanja - navode organizatori.

Ustav je bio ključno oruđe promocije demokratije, kažu organizatori, a nedemokratske vođe ga sada zloupotrebljavaju da konsoliduju svoju vlast i da oslabe opoziciju, podrivajući usput konstitucionalizam i demokratiju.

Primeri su nedavne institucionalne promene u Mađarskoj i Poljskoj, od reformi pravosuđa do izbornih sistema, i predloga za institucionalne promene u drugim postkomunističkim zemljama, kao što su Srbija, Hrvatska i druge balkanske države. Štaviše, nedemokratske vlasti sistematski krše postojeće procedure i slobode i zloupotrebljavaju neformalne institucije za jačanje svoje moći i slabljenje demokratske opozicije - objašnjavaju organizatori.

Koje strategije su na raspolaganju lokalnim demokratskim snagama u trenutku kada međunarodni činioci koji su raniji podržavali demokratizaciju, kako kažu organizatori, danas vide nedemokratske vlasti u postokomunističkim državama kao "faktor stabilnosti“, pokušaće da odgovore učesnici tribine.

Skup organizuje Udruženje za političke nauke Srbije.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Bruno

    21:29 // 7. 12. 2018.

    Demokratija, šta to beše? Prvo nazovi predsednik, jer je vođa sekte, ne poštuje ustav, pa onda i drugi, njegovi sledbenici.

  • Petar Trifunov

    09:33 // 5. 12. 2018.

    Чиста иронија и сарказам. О каквој демократији причате у држави где се батинају политички противници!? Направите трибину о политичком насиљу владајуће напрдњачке партије! Демократија је овде одавно сахрањена.

  • San Marino

    09:03 // 4. 12. 2018.

    Jel istrazili kako su bas ovi danas na vlasti iz SNS-e rusili Milosevica gurali zemlju u rat da dodje danasnja "demokratija" i najvece ponizenje naroda ikada.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: