Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:22, 30. 5. 2022.

| Politika

U Leskovcu gradski prevoz ne postoji, opozicija želi da on bude besplatan

Autor:Marko MitićIzvor:Južne vesti
20220530_133919
Besplatnim gradskim prevozom ruše vlast; foto: M. M.

Gradski prevoz poskupeće u Nišu i Pirotu, ali se u Leskovcu to neće desiti pošto autobuske linije koje povezuju gradske delove i naselja ne postoje. Da je Leskovčanima gradski prevoz neophodan kažu iz Grupe građane ”Za Leskovac zajedno” odakle ističu i da će njihov prvi cilj u borbi za lokalnu vlast biti uvođenje besplatnog javnog prevoza za sve građane.

Iako će lokalni izbori u Leskovcu biti održani tek 2024. godine, iz trenutno jedine opozicione opcije u Skupštini kažu da su odredili 10 prioriteta koji će biti neophodni kako bi smenili aktuelnu vlast.

Predsednik Grupe građana ”Za Leskovac zajedno” Nenad Zdravković kaže da će prva stavka koju će pokušati da promene jeste uvođenje redovnog gradskog prevoza i povratak 9 gradskih linija koje su funkcionisale u prošlosti, kao i da bi Leskovac bio prvi grad u Srbiji sa potpuno besplatnim javnim prevozom.

S obzirom na to da imamo najniže plate u Srbiji, da nam je vazduh jedan od najzagađenijih smatramo da bi uvođenje besplatnog gradskog prevoz značilo svim građanima.To znači i da bi mnogi ljudi išli tim prevozom, a ne svojim automobilom, gužve bi bile manje, više mesta za parkiranja. Bili bi prvi sa potpuno besplatnim prevozom, što bi doprinelo i nečemu pozitivnom pošto smo proteklih 15 godina bili u negativnom medijskom miljeu. Mi bi bili grad koji bi bio proaktivan sa nekim modernim savremenim rešenjima - rekao je Zdravković.

20220530_132527 Opozicija krenula sa pripremama za lokalne izbore 2024. godine; foto: M. M.On dodaje i da će na svim skupštinskim zasedanjima do kraja mandata insistirati da se tačka besplatnog gradskog prevoza uvrsti u skupštinsku raspravu, kao i da bi se kasnije razmišljalo i o besplatnom međugradskom prevozu.

Podseća i na to kako je gradski prevoz u Leskovcu funkcionisao ranije, te da sada Leskovčani moraju i da pešače po nekoliko kilometara ili da plaćaju taksi kako bi stigli iz jednog u drugi deo grada.

Ranije smo gradskim prevozom mogli da idemo i na utakmice i izložbe, da iz naselja Dubočica stignemo do Radničkog, a sada to više ne možemo. Decu moramo da vozimo do hale, starije do Bolnice, ako nema ko da ih odveze, onda moraju da plate taksi - kaže Zdravković.

Budući narodni poslanik Nebojša Cakić ističe i da bi koalicija okupljena oko Grupe građana ”Za Leskovac zajedno” rešila i prevoz auto-prevoznika koji bi od Grada i države dobijali subvencije, ali i ukinuli mogućnost da auto-prevoznici sami povećavaju cene karata bez ikakve dozvole lokalne samouprave, kao što je prošle godine učinjeno sa prigradskim prevozom.

Sada auto-prevoznici rade posao na način na koji oni žele, pre 5, 6 meseci smo bili svedoci kad je prevoz enormno povećan, voze autobuse koji nisu propisani. Cena nije odobrena, a na poslednjoj sednici Skupštine su i ti auto-prevoznici koji vrše prevoz davali svoje izveštaje u kojima nije pisalo ništa - rekao je Cakić.

Podsetimo, Odbornička grupa ”Za Leskovac zajedno” je još krajem 2021. godine krenula u sklapanje koalicije za rušenje lokalne vlasti, a do sada su sporazumi potpisani sa ”Pokretom za Leskovac” koji je nastao nakon što je kompletno rukovodstvo Dveri podnelo ostavku, Udruženje Lokalna akciona grupa, koje je oformio doskorašnji predsednik Gradskog odbora DS Ivan Stojanović, ali i pojedini članovi i odbornik Jedinstvene Srbije.

”Za Leskovac” je na parlamentarnim i predsednilkim izborima 3. aprila podržala koaliciju Moramo, a na 13. mestu liste za narodne poslanike nalazio se Nebojša Cakić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gaga

    21:23 // 1. 6. 2022.

    TRI linije zavrsavaju problem gradskog prevoza na uzem podrucje Leskovca;dve dijagonalne I jedna kruzna.Sa postojecim prgr.pr.resen problem.

  • 33333

    16:36 // 31. 5. 2022.

    Naslov me zbunjuje, ako ne postoji normalno da se ne plaća !?!?!?!?

  • Бојан Ранђеловић

    20:39 // 30. 5. 2022.

    У Лесковцу још увек без основаног јавног градског превоза- опозиција да га има и да буде бесплатан.

    Опозиција у Лесковцу тражи оснивање бесплатног градског превоза.

    Лесковачка опозиција у борби за бесплатни јавни превоз.

    Лесковац треба бесплатан јавни превоз, тврде опозиционе партије у граду

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: