Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:35, 6. 5. 2020.

| Politika

U Narodnoj stranci veruju da se mere popuštaju zbog izbora, premijerka kaže da su ispunjeni svi uslovi

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
maska
Popuštanje mera i ukidanje vanrednog stanja ne znači i bacanje maske; Foto: Vanja Keser

Iz niškog odbora Narodne stranke kažu da je primetan veliki broj ljudi u kafićima, kao i nenošenje maski i rukavica po NIšu, a za to krive državu jer je, tvrde, popustila mere zbog izbora. Sa druge strane, premijerka Ana Brnabić kaže da je i mišljenje struke bilo da je vreme da se ukine vanredno stanje uz poštovanje zaštitnih mera.

Građani svoj odnos prema stvarima koje ne poznaju, uključujuci pandemiju, zaključuju u Narodnoj, stvaraju na osnovu reakcije države.

Zato i za pune kafiće krivca vide u državi.

Kada je država tvrdila da je korona najsmešniji virus u istoriji čovecanstva, građani ga nisu shvatali ozbiljno. Nisu bili oprezni, što je doprinelo dodatnom širenju pandemije. Kada je država propisala ozbiljne preventivne mere, građani su virus shvatili ozbiljnije, što je doprinelo prevenciji širenja virusa. Ali, od kako je režim ukinuo mnoge restriktivne mere i otvorio kafice, građani se više ne osećaju ugroženo. Najzad, niko nije toliko neodgovoran da nastavi izborni proces u okolnostima ozbiljne pandemije. Zašto bi građani bili na oprezu? - pišu iz niškog odbora stranke.

Zaključuju da su građani navedeni da veruju da je opasnost prošla kako bi izbori, koji su najavljeni za 21. jun, bili održani.

Iste one izbore zbog kojih je svojevremeno tvrdio da je korona najsmešniji virus na svetu. Neodgovorno je nastavljati izborni proces sada, kada je broj zaraženih i preminulih, na dnevnom nivou, jos uvek veliki - piše u saopštenju Narodne koje je potpisao Dragan Stojadinović.

Premijerka Ana Brnabić, koja je danas u Skupštini obrazlagala predlog za ukiadnje vanrednog stanja, rekla je da su ispunjeni svi uslovi, kao i da je već sedam dana broj zaraženih ispod 5%.

Od nas je odgovorno da predložimo ukidanje. Mislim da je to najodgovornije ponašanje prema građanima Srbije. Važno da vanredno stanje ne ostaje na snazi ni dan duže nego što je potrebno. Da se građani vraćaju normalnom životu. Život i rad uz mere socijalne distance, prevenciju, maske i pojačanu higijenu. Potrebno je tako do pronalaska vakcine za kovid 19. Da iskoristimo šansu koja se donekle nama pruža - rekla je između ostalog Brnabićeva.

Dodala je i da je ispunjeno i 6 uslova Svetske zdravstvene organizcije, pa je zbog toga moguće ukinuti i vanredno stanje.

Podsetimo, dok je epidemija harala Kinom i Italijom neke od preporuka Kriznog štaba bile su da se putuje u Milano i popije čašica rakije, ali kako je situacija postajala ozbiljnija, tako su i u Srbiji uvođene vanredno stanje i restriktivne mere.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miro Đ

    08:03 // 7. 5. 2020.

    Do juče ste kukali zašto se ne ukidaju mere zabrane kretanja, a kada je ukinuto vanredno stanje to osuđujete.

    • Nishlija

      10:23 // 7. 5. 2020.

      Do juce smo znali da treba ostavljati obucu ispred vrata, nositi maske i rukavice,... a od danas znamo da se virus prenosi AKO SI 15 min u blizini zarazene osobe???!!! Jel se predvidja da ce se toliko najvise cekati u redu za glasanje pa se menjaju informacije o prenosenju virusa??

    • Ouzo

      19:09 // 7. 5. 2020.

      Tvoje botovsko ime je bezvredno,izmisljeno ! Takav nislija ne postoji !

  • Nikola

    23:00 // 6. 5. 2020.

    Ma ko ke Narodna stranka? Narodnu stranku treba da predstavlja narod a ne uglađena gospoda koja bi da krade malo.

  • Ivan Simonet

    22:30 // 6. 5. 2020.

    Moramo se jos uvek pridrzavati mera zastite,da bih sprecili dalje sirenje ovog virusa....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: