Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:57, 2. 6. 2018.

| Politika

Za gradsku vlast centralizacija Srbije dobro rešenje i za Aerodrom i za Niš

Autor:Milan ZirojevićIzvor:Južne vesti
jovanović-banđur-debata
Kome smeta (de)centralizacija?; Foto: JV

Nišu i Nišlijama se mnogo više para vrati iz republičkog budžeta nego što oni kroz poreze uplate u zajedničku kasu, tvrdi zamenik gradonačelnika Miloš Banđur, a odluku o poklanjanju Aerodroma "Konstantin Veliki" državi pravda time da Grad nema novca da ga razvija. Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju navodi da je cilj centralne vlasti da uništi niški aerodrom.

Posle mnogo peripetija, održan je duel predstavnika Inicijative “Ne damo niški aerodrom” i čelnika Grada na temu poklanjanja aerodroma, ali bez prvog čoveka Niša Darka Bulatovića. Na "crtu" Jovanoviću iz NKD, inače, jednom od lidera Inicijative, iz koje su i tražili duel, izašao je u emisiji "Između redova" Bulatovićev zamenik - Banđur.

Jovanović iz Inicijative naglasio je da je prelazak aerodroma u ruke države štetan i za njegov razvoj i za grad. Kao ilustraciju neefikasnog modela “da Beograd donosi odluku o svemu” naveo je da je samo saglasnost za produžetak ugovora za 35 radnika aerodroma putovala 17 dana iz Beograda za Niš.

Zamislite da nam iz Beograda upravljaju aerodromom gde svakodnevno morate brzo donositi odluke. Svi centralizovani modeli su loši za upravljanje aerodromom. Beogradski ekonomski lobiji imaju veliki interes u tome, pogledajte šta se dešava sa Srbija-šume, sa Srbija vode, sa EPS koji nam je centralizacijom oduzeo bukvalno milijarde - rekao je Jovanović.

VAK-5660 Mladen Jovanović; "Republika nije niški aerodrom prepoznala ni u jednom jedinom dokumentu"; foto: Vanja Keser

Drugi čovek Grada Banđur navodi da država ne uzima Nišu aerodrom, već samo “preuzima teret razvojnih obaveza”. Iako su stručnjaci ranije tvrdili da nije tačno da su niškoj vazdušnoj luci potrebna hitna višemilionska ulaganja države ili će propasti, Banđur ponavlja da je potrebno uložiti 14 miliona evra u aerodrom.

Prema srednjoročnom planu razvoja aerodroma do 2021. treba samo uložiti 8,5 miliona evra. Mi te pare nemamo. Tu je nastao problem. Ovaj aerodrom u Nišu po sadašnjim komercijalnim uslovima bez milion putnika ne može da bude rentabilan. Taksa od 3 evra nigde ne postoji - kaže Banđur.

Zamenik gradonačelnika navodi i da je Grad do sada izdvajao 92 miliona dinara godišnje za Aerodrom "Konstantin Veliki". Ta cifra predstavlja oko 1 % niškog budžeta, pa je Jovanović kritikovao gradsku vlast kojoj je aerodrom teret, a ne "Gorica i drugi niški gubitaši".

Jovanović kao poseban problem navodi netransparentnost odluke Gradskog veća o poklanjanju aerodroma državi.

Vi ste zarobili ovu državu. Tako što se okupite u ministarstvu vas 7 i dogovorite se da date niški aerodrom bez da ste pitali i jednog čoveka, tako vodite računa o interesu niškog aerodroma. Darko obećava ministarki Mihajlović - za 5 dana ću ja da vam završim posao. Republika nije niški aerodrom prepoznala ni u jednom jedinom dokumentu. Cilj republičke vlasti je da uništi niški aerodrom - tvrdi Jovanović.

Ipak, Banđur odgovara da u Ministarstvu sede najbolji stručnjaci koji znaju šta je najbolje za niški aerodrom, a odluku Gradskog veća opisuje samo kao preporuku.

O tome će odlučiti odbornici Skupštine grada - rekao je Banđur.

Ipak datuma sednice gradskog parlamenta i dalje nema, a Banđur je naveo da će skupština biti zakazana "kad odu gosti sa gradske slave".

Podsetimo, Inicijativa je najpre pozvala poverenika SNS u Nišu Zvezdana Milovanovića na sučeljavanje, a on je zatim rekao da nikakav poziv nije dobio. Zatim je Inicijativa uputila i zvaničan poziv na sučeljavanje vrhu niške vlasti i SNS - Bulatoviću, Milovanoviću, Zoranu Perišiću i Radetu Rajkoviću, ali su na kraju dobili Banđura. Gradonačelnik Bulatović nije želeo u duel, jer, kako su preneli iz njegovog Kabineta - "nema šta da doda na temu aerodroma".


Centralizacija dobra za Niš?

Iako kaže da razume stav pojedinih građana da Niš nazaduje i da je “ponižavan od centralnih organa”, Banđur navodi da Srbija istorijski ima loša iskustva sa decentralizacijom i kroz centralizaciju vidi rešenje za problem nerazvijenosti juga Srbije.

Bez jake Srbije, bez jake države, bez jake centralne vlasti, nema ni jakog Niša. Govorite o regionalnim razlikama, pa upravo jaka centralna vlast mora da bude u funkciji smanjenja regionalnih razlika u razvijenosti - kaže Banđur.

Banđur Miloš Banđur: "Bez jake Srbije, bez jake države, bez jake centralne vlasti, nema ni jakog Niša"; foto: JV

Navodi i da stavovi nekih građana oko problematike aerodroma imaju lokalšovinistički prizvuk, a da je on pre svega državljanin Srbije, Srbin, građanin Srbije, i tek onda Nišlija. Tvrdi da Niš i Nišlije dobiju više nego što daju u budžet Srbije, a da je “mantra da nam Beograd uzima sve”.

Ako bismo se rukovodili principom da svakom gradu i svakoj opštini ostane ono što smo zaradili, mi smo tu gotovi. Zašto? Zato što iz republičkog budžeta kroz plate, penzije i mnoge druge stvari koje se finansiraju u gradu stigne mnogo više novca nego što sa ove teritorije uđe u republički budžet. Čitavo školstvo, univerzitet, čitavo zdravstvo, 14 milijardi je trošak zdravstva grada Niša koji finansira Republika - objašnjava Banđur.

Međutim, Jovanović uzvraća da su to netačni podaci i da se dolaskom na vlast Srpske napredne stranke, kojoj Banđur pripada, regionalne razlike ne smanjuju, čak naprotiv.

Regionalne razlike rastu iz godine i godinu, uključijuci i 2018, taj trend se ne zaustavlja, politike koje se vode, vode se u interesu, nažalost, glavnog grada - kaže Jovanović.

Prema istraživanjima na koje se poziva Jovanović, čak i uz povećanje nataliteta, jug Srbije izgubiće do 2041. godine i pola miliona stanovnika usled migracija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • BATA

    08:10 // 4. 6. 2018.

    Nista gore od partijskih poslusnika.Znamo kako su sinovi NOB-a prodavali svoje najmilije zarad priklanjanju vodji.Danas se poklanja narodna imovina kojekavim belosvetskim da bi se priklonilo vodji,pokazati lojalnost jednom mozgu bez pogovora.Ko zna, mozda ce vodja cuti pa nagraditi moja dva prsta,zabole me za obican narod.A i mozak mi ne treba dok imamo jedan veliki koji misli za sve.Car je go!

  • Rodjen u Nišu

    23:56 // 3. 6. 2018.

    Bandjur nije ovo sam mogao da smisli i bude ovako "potkovan". Spremio se...unapred...
    Bravo za mentora koji ga je uputio da ovlada znanjem o aerodromu.

    Niš je ❤️ Srbije

    • Mima

      10:00 // 4. 6. 2018.

      Komentari koji govore samo o tome gde je Bandjur rodjen je poraz vašoj širini, ljudskosti i obrazovanju. Stidite se ako vam je jedini argument u odgovoru Bandjuru mesto rodjenja. Vi "rodjene Nišlije" koji istupate s ovakvim komentarima u cilju omalovažavanja govorite o sebi,ne o stavovima o aerodromu. No, zaista ne znam kako vam prolaze komentari ovakve sadržine puni MRŽNJE. RRA već mora reagov

  • Stanko

    22:00 // 3. 6. 2018.

    Da Vucic promeni plocu (kao sto je menjao politicka ubedjenja)I kaze da aerodrom ostane Nisu,ovaj Bandjur bi bio najgrlatiji da je to ispravno.Toliko o doslednosti doticnog.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: