Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:26, 23. 6. 2020.

| Politika

Zvanični podaci GIK-a: Izlaznost u Nišu manja od 45%, Vučićeva lista 58%

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
izbori
Vučić pobedio u Nišu; foto: Matija Gačić

Na lokalne izbore u Nišu izašlo je 102. 332 birača, što predstavlja manje od republičkog proseka i iznosi 44.28% upisanih, pokazuju podaci Gradske izborne komisije. Najviše glasova, blizu 60.000, osvojila je lista pod imenom Aleksandra Vučića, a u gradski parlament ušle su još 4 liste.

U izbornoj noći nije bilo rezultata za Niš, čak ni konačne izlaznosti, a ona je ispod ne samo republičkog proseka, već i ispod 45 - 44.28%. Na 176 biračkih mesta, glasalo je 102.332 birača, a nevažećih listića bilo je 3.331, pokazuju podaci GIK-a.

Od važećih, na najviše listića zaokruženo je ime Aleksandra Vučića iz Beograda, pod čijim imenom su na lokalne izbore izašli niški naprednjaci. Vučićeva lista dobila je 59.583 glasa ili 58,23 %.

Drugoplasirani su socijalisti sa 8.603 glasa (8,41 %), a slede ih “Niš, moj grad” sa 4.973 (4,86 %) i SPAS sa 4.929 glasova (4,82 %).

Jedino su ove 4 grupacije i prešle cenzus od 3%, pa projekcija pokazuje da će od 61 odbornika SNS imati 47, SPS 6, Niš, moj grad 4, SPAS 3. U gradskom parlamentu 1 predstavnika imaće i Ruska stranka, jer njihova lista ne podleže cenzusu kao “manjinska”.

Sve ostale političke organizacije su ispod cenzusa, a najbliže ulasku bili su Suverenisti sa 2,73 %.

Rezultate po opštinama pogledajte ovde, a u prilogu na kraju teksta zapisnik Gradske izborne komisije sa rezultatima svih stranaka.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Zapisnik GIK-a (preuzmi) - 94.00 KB
Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Jelena Nikolić

    00:22 // 26. 6. 2020.

    Uz podatke koje smo dobili od GIK a proizilazi da je u Nišu za SNS glasali 25.78 upisanih birača. Izgleda da su sendviči tanki, a dostojanstvo i čestitost nekih sugrađana jeftini. Pa svaka vam čast! Oko 3/4 nas izgleda da i dalje verujemo sebi.

  • Objektivno

    10:44 // 24. 6. 2020.

    Gkedajuci rezultate izbora i izlaznost namece se jasan zakljucak da bi naprednjaci i da nije bilo bojkota pobedili u Nisu i u svim niskim optinama, osim Medijane i sa SPS imali komotnu vecinu odbornika. Jedino u Medijani bi naprednjaci sa SPSom imali priblizno isti broj glasaca kao citava opozicija i o vecini bi odlucivao jedan ili dva mandata.

  • Misko

    08:53 // 24. 6. 2020.

    Kada su izbori dobro organizovani nema potrebe da se izadje na iste. :)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: