Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Politika

Niški DS napušta prostorije kod Kalče, demantuju da su izbačeni

Iako su neki nacionalni mediji preneli da Demokratsku stranku izbacuju iz prostorija u tri najveća grada u Srbiji, iz niškog povereništva ove stranke kažu da to nije istina. Niške demokrate kažu da sami napuštaju prostorije, da nisu više zakupci te kuće u Alekse Nenadovića i da će nove naći kad popusti epidemija.

(15) detaljnije
U toku razgovora o razgraničenja sa Kosovom, tribina o srpsko-albanskim odnosima u Pirotu

Neizvestan datum pregovora o ulasku bujanovačkih naprednjaka u lokalnu vlast

Iako je lider bujanovačkih naprednjaka Nenad Mitrović najavio da bi pregovori o ulasku Srpske napredne stranke u opštinsku vlast trebalo da se realizuju tokom ove nedelje, iz kabineta predsednika Opštine kažu da susret nije u planu. Prema rečima Mitrovića, inicijator razgovora bio je novi predsednik Opštine i lider Demokratske partije Nagip Arifi, rekavši da u koalicionom sporazumu albanskih partija postoji klauzula o ulasku srpskih partija u vlast.

(1) detaljnije
korona

Toplički centar traži od Vlade detaljne informacije o izgradnji kovid bolnica

Vlada Srbije pred građane treba da izađe sa tačnim podacima o izgradnji kovid bolnica u Srbiji, ističu iz Topličkog centra za demokratiju koji upravo te podatke i traži i poziva Vladu da bude “hrabra i snažna, kao što je odgovorna i brižna”.

(1) detaljnije
Radanska ulica

Niš kao Šojićeve predizborne “magareće livade” - građani kažu obećanja, ludom radovanja

Pola veka stanovnici Radanske ulice čekaju asfalt, a ponadali su se da će ga dobiti juna ove godine jer su im obećali gradski i opštinski čelnici, što se, ipak, još nije desilo. Predsednik Opštine Pantelej Bratimir Vasiljević kaže da su pare za ulice potrošene i da će Radanska biti asfaltirana kad se formira nova gradska vlast i kad se uradi rebalans budžeta. Slično su prošli i stanovnici naselja 9. maj sa imaginarnim vrtićem.

(13) detaljnije
 • vida ognjanović dragoslav šumarac

  Vida Ognjenović i Šumarac: Nismo pučisti u DS, treba nam reset stranke

  Najveću žrtvu svoje odluke o bojkotu izbora podnela je Demokratska stranka jer je izgubila poslanike i izvor finansiranja, navodi potpredsednik ove partije Dragoslav Šumarac. Književnica Vida Ognjenović vodi struju koja traži direktan izbor novog predsednika stranke i objašnjava da je DS-u potrebno resetovanje, a opoziciji mobilizacija svih demokratskih snaga.

  (7) detaljnije
 • dom kulture

  Prokupački naprednjaci mogu sami da formiraju vlast, socijalisti čekaju poziv

  Konstitutivna sednica na kojoj će se verifikovani mandati odbornika, ali i izabrati novi predsednik parlamenta i njegovog zamenika, kao i funkcioneri koji će u naredne 4 godine činiti gradsku vlast u Prokuplju, zakazana je za 17. avgust. Za sada, jedina nedoumica je hoće li Srpska napredna stranka, koja je osvojila 41 mandat, kao i do ovih izbora napraviti koaliciju sa socijalistima koji će u novom sazivu imati 6 odbornika.

  (4) detaljnije
 • ssp ilustracija

  SSP: Ministarstvo da smeni direktora Bolnice u Leskovcu

  Zbog toga što je prvostepenom presudom pred Višim sudom u Nišu osuđen na 5 meseci zatvora i godinu dana zabrane rada u struci i vršenja dužnosti direktora zbog nameštanja tendera za usluge održavanja higijene u Opštoj bolnici u Leskovcu, iz leskovačkog odbora Stranke slobode i pravde pozivaju ministra Zlatibora Lončara da smeni direktora Nebojšu Dimitrijevića.

  (1) detaljnije
 • Vranje pokret Ujedinjenje

  Bivši sekretar Nove Srbije osnovao novi pokret, izabrani poverenici za Vranje i još 3 opštine u okrugu

  Doskorašnji sekretar Nove Srbije, a sada jedan od osnivača Narodnog pokreta Ujedinjenje, beogradski advokat Peđa Milosavljević formirao je Narodni pokret Ujedinjenje u Vranju, Surdulici, Trgovištu i Bosilegradu. Cilj je, kaže, očuvanje države, smena neoliberalne vlasti , sprečavanje odliva stanovništva u druge zemlje i ostvarenje ideja francuske buržoaske revolucije.

  detaljnije
 • Milija Miletić

  Jug dobio više poslanika u Narodnoj skupštini, ali Niš manje - male šanse da južnjaci dobiju ministarsku fotelju

  Poslanici su položili zakletvu i time je konstituisana nova-stara Narodna skupština, ponovo sa Srpskom naprednom strankom u glavnoj ulozi. Dobra vest za građane juga Srbije je što će imati više poslanika nego ranije, njih 27 u novom sazivu, kaže Milan Babić iz Proaktiva i platforme Moj poslanik, ali će Niš imati manje i to samo 7 predstavnika. Biće i novih lica u skupštinskim klupama, ali pod istom naprednjačkom zastavom. Iako bi poslanici sa juga voleli ministarsku fotelju, Babić kaže da su za to šanse veoma male.

  (39) detaljnije
 • narodna stranka leskovac

  Narodna stranka: Cvetanović da razreši direktora Bolnice svih dužnosti i funkcija

  Da više ništa ne može da ih iznenadi u Srbiji, pa ni vest da je direktor leskovačke Bolnice Nebojša Dimitrijević osuđen zbog nameštanja tendera, smatraju u lokalnom odboru Narodne stranke. Od gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića traže da Dimitrijevića razreši svih političkih i javnih dužnosti.

  (8) detaljnije
 • milovanovic

  Milovanović: Anketu je trebalo prekinuti ranije

  Lider niških naprednjaka Zvezdan Milovanović javio se nakon objavljivanja teksta o rezultatima ankete koja je proglašena nevažećom, a u kojoj je na kraju imao najviše glasova. Tvrdi da nije učestvovao u nameštanju rezultata, a za ishod krivi Južne vesti.

  (22) detaljnije
 • kvaka 23

  Vladisavljević: Odugovlačenjem sa formiranjem Vlade skreće se pažnja sa problema

  Da se produženim raspravama o formiranju Vlade skreće pažnja sa ozbiljnih problema sa kojima se Srbija susreće, pre svega kada je reč o epidemiji koju autoritarni milje vidi kao medijski, a ne medicinski problem, smatra profesor Fakulteta političkih nauka Nebojša Vladisavljević. On je u intervjuu za Fonet rekao da formiranje vlasti za većinu građana nije bitno pitanje, jer se ništa bitno neće promeniti.

  (6) detaljnije
 • sns izbori kolaz

  Funkcionerima SNS se ne sviđa anketa "Južnih vesti", ali podelili rezultate kada vode

  Dok čitaoci "Južnih vesti" u anketi glasaju šta misle ko će između tri nezvanična kandidata SNS-a zaista i postati gradonačelnik Niša, njih dvoje - Dragana Sotirovski i Zvezdan Milovanović, svako na svom Fejsbuk profilu, kritikovali su anketu, namere Južnih vesti , ali su oboje objavili sliku rezultata u trenutku kada baš oni imaju prednost. Na Fejsbuk profilu Sotirovske, koja anketu naziva razonodom, slika je kada ona ima najviše glasova, dok je Milovanović, koji je naziva podmetačinom, takođe uhvatio baš trenutak kada je on u vođstvu.

  (41) detaljnije
 • sns izbori

  Više od mesec dana od izbora Grad Niš i dalje bez nove vlasti, uz nagađanja o budućem gradonačelniku [anketa]

  I pored glatke većine SNS-a, nova vlast u Nišu još nije formirana. Izbori su održani 21. juna, iako su od organizacija koje su pratile ocenjeni kao jedni od najneregularnijih, ubedljivu pobedu odnela je Srpska napredna stranka koja će imati 47 odbornika u niškom parlamentu. Konstitutivna sednica zakazana je za dva meseca od izbora - 20. avgust, a o imenu gradonačelnika još ne govore ni u SNS.

  (91) detaljnije
 • bujanovac foto Sasa Djordjevic

  Formirana vlast u Bujanovcu, bez učešća srpskih partija

  I pored pregovora između Srba i Albanaca u Bujanovcu o formiranju vladajuće većine, partije Albanaca su na konstitutivnoj sednici Skupštine formirale samostalno većinu. Za predsednika Opštine izabran je Nagip Arifi, a predstavnici Srba su u znak protesta napustili sednicu. Arifi kaže da će srpskim strankama biti ponuđene neke funkcije i da postoji mogućnost proširenja koalicije, dok bivši predsednik Opštine Šaip Kamberi kaže da problem nije u Bujanovcu, nego u Beogradu koji je blokirao dijalog o integraciji Albanaca.

  (5) detaljnije