Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Politika

"EU spora u odobravanju novca, Srbija u realizaciji projekata"

Standardi i vrednosti Evropske unije kroz zakonodavstvo u najvećem obimu, čak 70%, biće primenjeni kroz lokalnu samoupravu, naveli su predstavnici EU na sednici Zajedničkog konsultativnog odbora Komiteta regiona EU-Srbija koji je održan u Nišu. Pored zakona tema je bio i novac - kako da EU pojednostavi procedure za fondove, a kako srpske opštine i gradovi da ga korisnije potroše.

(3) detaljnije
SNS zastave foto Aleksandar Kostic jUZNE VESTI

SNS Niš: Laž o zabrani tribine, nek Savez za Srbiju pokaže ugovor

Povodom “zakazivanja” pa “otkazivanja” tribine Saveza za Srbiju u sali niškog Simfonijskog orkestra, Gradski odbor Srpske napredne stranke poziva predstavnike ovog opozicionog saveza da javnosti pokažu zahtev koji su navodno uputili Simfonijskom za salu, odnosno ponudu za zaključenje ugovora o zakupu sale.

(6) detaljnije
branislav jovanović

Bane Jovanović o neženjama u Rusiji: Još jedno besmisleno putovanje o trošku Nišlija

Nakon pisanja "Južnih vesti" o neženjama iz javnog sektora koji su o trošku građana putovali u ruski grad Belgorod u potrazi za srodnom dušom, oglasio se odbornik niškog Parlamenta Branislav Jovanović, koji je kritikovao ovakvo provodadžisanje uz opasku da je “frapiran”.

(12) detaljnije
savez za srbiju osnivanje

Savez za Srbiju formiran i u Nišu

Zbog ogromnih razmera krize i straha koji vlada, kako kažu niški opozicionari, premošćene su ideološke i političke razlike i Savez za Srbiju formiran je i u Nišu. Ova grupacija broji zasad 5 stranaka i organizacija, a navode da žele da zaustave “politiku ponižavanja”, da smene sistem, a ne samo gradsku vlast.

(8) detaljnije
 • savez za srbiju lideri

  Niška tribina Saveza za Srbiju ipak na ulici

  Umesto zakazane pa otkazane tribine Saveza za Srbiju u sali niškog Simfonijskog orkestra, predstavnici ovog novog opozicionog bloka odlučili su se da skup održe na ulici. Plato ispred Tržnog centra “Kalča” u petak od 16:30 vreme je i mesto gde će nacionalni i lokalni lideri razgovarati sa građanima, a zatim krenuti i u šetnju gradom.

  (20) detaljnije
 • markisic

  Saša Markišić ponovo na čelu Opštinske uprave u Medijani

  Za novog vršioca dužnosti načelnika Gradske opštine Medijana postavljen je Saša Markišić umesto Bojana Ilića, koji je podneo ostavku. Markišić je već bio na ovoj funkciji do 2017, a sada ima tromesečni mandat, kako piše u obrazloženju odluke, dok se ne sprovede javni konkurs.

  (1) detaljnije
 • simfonijski

  SNS Niš: Savez za Srbiju vređa ustanovu kulture

  Kako navode niški naprednjaci, predstavnici novog opozicionog bloka Savez za Srbiju podmeću neistine tvrdnjama da su zakazali tribinu u sali Niškog simfonijskog orkestra, koja im je navodno zabranjena, i time vređaju ovu gradsku ustanovu kulture i njenog direktora.

  (12) detaljnije
 • simfonijski

  Savezu za Srbiju ne daju salu niškog Simfonijskog za održavanje tribine

  Gde će, kada i kako biti održana niška tribina Saveza za Srbiju, novog opozicionog bloka, nije poznato ni dva dana pre najavljenog skupa, jer iz Simfonijskog orkestra, gde je trebalo da se održi, kažu da je sala zauzeta u tom terminu i da nisu ni znali da je plan da političari gostuju u ovom gradskom prostoru. Ipak, organizatori tvrde da je sve rezervisano još prošle nedelje i da je to pritisak i strah da se nova politička opcija predstavi Nišlijama.

  (18) detaljnije
 • Goran Ljubić Međarac

  Predsednik Opštine Doljevac podneo ostavku

  Iako ima stabilnu većinu u lokalnom parlamentu, prvi čovek Doljevca Goran Ljubić Međarac iz Srpske napredne stranke, napustio je mesto predsednika ove Opštine kraj Niša. Ipak, kako je Međarac objasnio, to ne znači da će napustiti politiku, već zbog prozivki opozicije, kako kaže, želi da na polovini mandata proveri izbornu volju Doljevčana.

  (13) detaljnije
 • gradski forum

  Gradski forum o EU i NATO: Da se vodimo interesima, ne emocijama

  Srbija ima najveću ekonomsku saradnju sa zemljama članicama Evropske unije i NATO pakta, a sa Rusijom samo 5%, navode učesnici Gradskog foruma niškog Media centra o evroatlantskim integracijama. Zato se zalažu da se Srbija vodi maksimumom benefita, a minimumom emocija po ovom pitanju, dodajući da je vojna neutralnost kratkoročno primamljiva ideja, ali ne i dugoročno.

  (13) detaljnije
 • bujanovac

  Okrugli sto u Bujanovcu pred izbore za Savete nacionalnih manjina

  O izbornom procesu, važnosti upisa u birački spisak i sličnim stvarima razgovaraće se 15. oktobra od 13 sati u bujanovačkom Domu kulture na okruglom stolu "U susret izborima za nacionalne Savete nacionalnih manjina“ koji organizuje Centar za slobodne izbore i demokratiju (CESID)

  detaljnije
 • Dragan Đilas

  Prva tribina Saveza za Srbiju u petak u Nišu

  Novoformirani opozicioni blok - Savez za Srbiju održaće prvu tribinu u Nišu u petak 19. oktobra, od 18 sati u sali Simfonijskog orkestra. Iz ove političke grupacije najavili su da će program predstaviti svi čelnici Saveza na čelu sa Draganom Đilasom, predsednikom Narodne stranke Vukom Jeremićem i liderom Demokratske stranke Zoranom Lutovcem.

  (16) detaljnije