Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Politika

"Nije vreme za donošenje velikih istoriskih sporazuma sa Prištinom"

Predsednik Upravnog odbora Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative Dušan Milenković je stava da bi odustajanje od sporazuma Beograda i Prištine dovelo do regresije postojećih odnosa, dok predsednik Predsedništva Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović smatra da nije vreme za donošenje velikih istorijskih sporazuma.

detaljnije
Preševo zgrada Opstine foto i.m.

Albanski lideri sa juga Srbije: Ili cela Preševska dolina Kosovu ili ništa

Dok predsednik Opštine Bujanovac Šaip Kamberi traži pripajanje cele Preševske doline Kosovu, sa sve Medveđom, a ne korekciju granica, prvi čovek Preševa Šćiprim Arifi naglašava da ako je cena pripajanja Preševske doline Kosovu da Srbija dobije sever Kosova, onda će radije ostati “pod Srbijom”.

(2) detaljnije
Narodna stranka

Narodna stranka: Bulatovićev izveštaj je ponižavajuć za građane

Izveštaj o radu gradonačelnika Darka Bulatovića, kako tvrdi Narodna stranka, sraman je i ponižavajuć za one građane Niša koje preskupo koštaju ''usluge'' gradske uprave. Dve godine vlasti Bulatovića, dodaju iz Narodne, obeležile su korupcionaške afere, poklanjanje aerodroma i “incidenti” koji nalikuju mafijaškim obračunima. Zato će pokušati da izdejstvuju vanredne izbore.

(6) detaljnije
bulatović4:3

Opoziciju nije "oduševio" izveštaj Bulatovića, traže njegovu smenu

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović podneo je odbornicima i građanima dvogodišnji izveštaj o svom vladanju, istakavši kao najveće rezultate - finansijsku stabilizaciju, investicije i podršku predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije. Međutim, opozicija izveštaj naziva “jalovim”, bez rezultata i činjenica i najavljuje da će tražiti njegovu smenu na sledećoj sednici niškog parlamenta.

(20) detaljnije
 • stankovic, lovic

  Ostavke dvoje većnika u Opštini Pantelej

  Previše obaveza, nedostatak vremena i “lični razlozi”, bar kako sami kažu, naterali su zamenicu direktora Nacionalne službe za zapošljavanje Niš Natašu Stanković i direktora Direkcije za izgradnju Niša Nebojšu Lovića da podnesu ostavke u Veću Opštine Pantelej.

  (8) detaljnije
 • cvetanovic

  Cvetanović: Pripajanje Medveđe nepriznatom Kosovu je nemoguća misija

  Poslednjih dana intenzivno se govori o Tačijevoj ideji pripajanja Preševske doline nepriznatoj Republici Kosovo. Po Tačijevoj logici, Kosovu bi trebalo da pripadne i Medveđa, a prvi čovek Leskovca Goran Cvetanović, ocenjuje da je tako nešto nemoguće, jer su u toj opštini Jablaničkog okruga većinsko stanovništvo Srbi.

  (4) detaljnije
 • ulica

  Ruska stranka protiv ulice Dragiši Cvetkoviću u Nišu

  To što nekadašnji predsednik Vlade Kraljevine Jugoslavije Dragiša Cvetković, rodom iz Niške Banje, ima ulicu u Nišu je “opšta sramota”, tvrdi predsednik Ruske stranke u Nišu Miroslav Milosavljević, sa objašnjenjem da je Cvetković uveo fašističke zakone Adolfa Hitlera protiv Jevreja i Roma. Ipak, istoričar Nebojša Ozimić kaže da je Cvetković zaslužio ulicu zbog svega što je uradio za Niš, da je učestvovao u donošenju anti-jevrejskih zakona, ali i da je pomagao Jevrejima.

  (31) detaljnije
 • hašim tači fb profil

  Tači ponovo o pripajanju Preševske doline, Merkelova protiv promene granica

  Predsednik Kosova Hašim Tači pozvao je političke lidere Albanaca sa Kosova i juga Srbije da se ujedine oko pripajanja Preševa, Bujanovca i Medveđe Kosovu, a kosovska opozicija navodi da Tači manipuliše osećanjima Albanaca iz Preševske doline. Premijerka Nemačke Angela Merkel izrekla je odlučno "ne" bilo kakvoj novoj promeni granica na Balkanu.

  (1) detaljnije
 • Pokret Dosta je bilo podržava borbu za očuvanje reka Stare planine

  DJB: Prirodni resursi Stare planine za ljude iz najbližeg Vučićevog okruženja

  Svi zahtevi građana i akcije koje se sprovode da se zaustavi dalja izgradnja mini-hidrocentrala na rekama Stare planine imaju podršku Pokreta Dosta je bilo, a kako kažu, Vlada Srbije samo deklarativno podržava razvoj sela i ruralnih sredina u Srbiji, a suštinski se privatizuju i poklanjanju prirodni resursi ljudima iz najužeg okruženja Aleksandra Vučića.

  (1) detaljnije
 • radikali srs

  Niški radikali u “beskompromisnim” kosovskim majicama na sednici gradske Skupštine

  Četvoro odbornika Srpske radikalne stranke pojavilo se na današnjoj sednici niškog parlamenta u majicama na kojima je pisalo “Kosovo je Srbija, nema kompromisa”. Odbornik SRS Nikola Savić navodi da su ovim gestom hteli da podrže “ostanak Kosova i Metohija u sastavu Srbije” i Ustav.

  (11) detaljnije
 • Saip-Kamberi.jpg

  Predsednik Opštine Bujanovac: Srbija nas ne želi

  Problemi Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi treba da budu uključeni u briselski dijalog Srbije i Kosova, navodi predsednik Opštine Bujanovac Šaip Kamberi i ocenjuje da Srbija dugoročnih nepokazivanjem volje da ih integriše u društvo, pokazuje da ih ne želi.

  (9) detaljnije
 • kosinus nova emisija

  Za neke kompromis sa Albancima oko Kosova kapitulacija, za druge spas

  Dok Dušan Proroković sa Fakulteta za diplomatiju i bezbednost tvrdi da Srbija u aktuelnom zahuktalom procesu rešavanja statusa Kosova ne bira između sporazuma i zamrznutog konflikta već bira da li će kapitulirati ili ne, Ivan Đurić iz Inicijative mladih za ljudska prava naglašava da je potreban sporazum da bi srpsko i albansko društvo izašlo iz konflikta i da prestane narativ “mi smo dobri, oni su zli”.

  (2) detaljnije
 • hašim tači fb profil

  Tači traži referendum o pripajanju Preševske doline Kosovu

  U jeku priče o podeli Kosova ili razmeni teritorija, kosovski predsednik Hašim Tači najavio je referendum na kome bi građani Kosova odlučili da li su za pripajanje južnih srpskih opština - Preševa, Bujanovca i Medveđe takozvanoj Republici Kosovo.

  (4) detaljnije
 • zoran zivkovic

  Živković: Ključna tema opozicije treba da bude promena režima

  Smena vlasti Aleksandra Vučića bi, kako je rekao lider Nove stranke Zoran Živković u emisiji FoNet-a "Kvaka 23", trebalo da bude ključna stvar okupljanja opoziconih stranaka. Živković se osvrnuo i na problematiku Kosova, rečima da je “najvažnije da Srbi na Kosovu žive bezbedno, kao što žive bilo gde u Srbiji, bez obzira na to kako se Kosovo bude u budućnosti nazivalo".

  (13) detaljnije
 • Saša Janković tribina

  Janković: Dali smo saglasnost za saradnju PSG i ostalih stranaka na lokalu

  Iako Pokret slobodnih građana neće biti deo opozicionog Saveza za Srbiju, predsednik PSG Saša Janković kaže da centrala te stranke neće sprečavati eventualno ujedinjenje niške opozicije, o kome se ranije govorilo. Za aerodromske proteste na tribini u Nišu rekao je da su članovi PSG bili tu, ali bez stranačkih obeležja, mada mu to odbacivanje političara nije bilo pravo.

  (8) detaljnije