Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Politika

"Dijalog sa Kosovom vraćen na početak"

Da poseta specijalnog izaslanika Evropske Unije Miroslava Lajčaka nije donela ništa novo, već je dijaloga vraćen u 2013. godinu, smatra novinar Milivoje Mihajlović. On je u intervjuu Fonetu rekao da je u interesu političara na vlasti, i u Srbiji i Albaniji, da se pregovori odugovlače što više, jer su oni u igri dok se ne donese rešenje, posle čega više neće biti potrebni.

detaljnije
bosko obradovic

Obradović: Dveri iskoračile ka konzervativnoj, hrišćanskoj demokratiji

Osnovne vrednosti Dveri koje se tiču nacionanog identiteta, pitanja Kosova i porodice, kako kaže njihov lider Boško Obrdović, nisu menjane, ali se pokret novim programom pomerio sa desnice ka političkom centru. Demokratija je, kaže, podignuta na viši nivo, pa Obradović sada Dveri vidi kao konzervativno demohrišćansku opciju kakva postoji u brojnim zemljama Evrope.

(7) detaljnije
dveri

Dveri u Nišu predstavile "dverjanski zeleni patriotizam"

Da Niš gubi svoj identitet zbog preterane i komercijalne gradnje, smatra potpredsednica Dveri Tamara Milenković Kerković, koja je zajedno sa liderom ovog pokreta Boškom Obradovićem predstavila najnoviji proglas "Promena sistema - sigurnost za sve" koji ima 5 tačaka, a jedna od njih odnosi se na uređenje naselja.

(10) detaljnije
lutovac

Lutovac: Lečić nije član, pa samim tim ne može biti ni predsednik DS-a

Demokratska stranka od 2018. nije imala unutarstranačke izbore, priča njen predsednik Zoran Lutovac, a kaže da su izbori na kojima je za predsednika izabran Branislav Lečić nelegalni. Kod njega je, tvrdi, i pečat stranke, a u toku su pripreme za izmenu Statuta nakon čega će uslediti izbori na svim stranačkim nivoima.

(11) detaljnije
 • demokratska stranka

  Niški DS otvorio nove prostorije u PC "Ambasador"

  Nakon što su, kako kažu, sami napustili prostorije u Ulici Aleksandra Nenadovića iza Kalče, niške demokrate dobile su novi dom - od večeras se on nalazi u Poslovnom centru Ambasador , u kancelariji 19. Otvaranju su prisustvovali i predsednik stranke Zoran Lutovac i zamenica predsednika Dragana Rakić

  (11) detaljnije
 • Na dnevnom redu izveštaji o radu, Perišić i Jovanović o privatnoj imovini, izazvali prekid sednice Skupštine

  Žučna rasprava odbornika SNS Zorana Perišića i koalicije „Niš, moj grad“ Branislava Jovanovića, u kojoj su se čule i uzajamne optužbe na račun privatne imovine, obeležila je 5. sednicu niške skupštine. Pred odbornicima je bio dnevni red sa 21 tačkom, a u prepodnevnom delu sednice, prekidanom tehničkom pauzom, stigli su da raspravljaju samo o njih pet. To je trajalo puna 4 sata.

  (18) detaljnije
 • Igor Bandović u Fonet-ovoj emisiji Kvaka 23

  Bandović: Vučić preuzimanjem krivice abolira institucije kritikovane u izveštaju EK

  “Borbom protiv korupcije mnogi istaknuti članovi vlasti mogli bi da budu ispred Tužilaštva”, kaže za "Kvaku 23" direktor Centra za bezbednosnu politiku Igor Bandović. Poslednji izveštaj Evropske komisije o Srbiji ocenjuje kao najkritičkiji, jer prvi put preslikava probleme i afere o kojima uglavnom govore organizacije civilnog društva i nezavisni mediji i novinari, a smatra da predsednik Srbije deklarativnim izjavama preuzima odgovornost institucija kritkovanih u izveštaju.

  (3) detaljnije
 • ds

  Stranke u Nišu često povereništva, oslanjaju se na prepoznatljivost lidera

  Nema više ni velikog DS-a, ni velikog DSS-a u Nišu. Nestala je i Nova Srbija, a oni koji su tu i deluju u opozicionom bloku su uglavnom povereništva velikih stranak uz nekoliko lokalnih priča. Reklo bi se da nemaju šta da traže protiv najjačeg SNS-a, ali i ta stranka, iako najveća, u Nišu ima povereništvo. Da bi se politička slika Niša promenila na bolje, neophodna je, kažu u NKD-u, promena izbornog sistema.

  (13) detaljnije
 • kutija

  CRTA: Izborne kontroverze u Prokuplju kao i ranijih godina

  Funkcionerska kampanja, evidentiranje glasača, favorizovanje lokalnih medija vladajuće Srpske napredne stranke, samo su neke od izbornih kontroverzi koje su na poslednjim izborima uočili posmatrači nevladine organizacije CRTA. Nakon izbora, osim gradonačelnika, gotovo svi funkcioneri su ostali na svojim funkcijama.

  detaljnije
 • Bane, foto, arhiva foto E.M

  Bane Jovanović: "Lisica" i "soko" od niškog "Parking servisa"

  Odbornik koalicije “Niš, moj grad” Branislav Jovanović kaže da je najavljeno uvođenje sistema “Oko sokolovo” poslednja muka na koju će biti stavljene Nišlije. Dodaje i da će novac koji se zaradi ovom kontrolom parkiranja, otići na potrošnju, luksuz i u privatne džepove.

  (13) detaljnije
 • Milovanović i Žarić Kovačević

  Dvoje Nišlija čeka mesto u Vladi, odluka sledeće nedelje

  Imena dva niška funckionera pominju se u javnosti kao kandidati za ministarska mesta, a hoće li biti u Vladi kažu - odlučiće stranka i mandatarka. Poverenik niških naprednjaka Zvezdan Milovanović navodi da ako ono što zna da radi odgovara premijerki možda bude pozvan u Vladu, dok poslanica Jelena Žarić Kovačević kaže da se čeka Predsedništvo SNS i razgovor o kandidatima.

  (33) detaljnije
 • Igor Novaković SPS Niš

  Igor Novaković položio za lobistu, ali kaže da to neće biti dok je funkcioner

  Zamenik predsednika niške skupštine, pre 5 godina hapšen zbog sumnje na korupciju, na društvenim mrežama objavio je da je u Agenciji za borbu protiv korupcije i da je položio ispit za lobistu. Lobiranjem, međutim, ne sme da se bavi. Ne zbog postupka koji nije okončan, već zato što je na javnoj funkciji i zabranjeno je zakonom. Novaković kaže da je ispit polagao jer je hteo da uči, ali i da bi pokušao da napravi studijski program posvećen upravo lobiranju.

  (22) detaljnije
 • Miodrag Stanković

  Odbornik Stanković: Lift u zgradi Gradske uprave treba ugraditi što pre

  Odbornik Skupštine Grada Niša i jedan od lidera koalicije “Niš, moj grad” Miodrag Stanković, predao je Skupštini dve inicijative - jedna je za ugradnju lifta u zgradi Gradske uprave, a druga da se sednice gradskog parlamenta održavaju u Oficirskom domu.

  (36) detaljnije
 • Grbović

  Novi predsednik PSG: Vučića ne treba pobediti, već prevazići

  "Aleksandra Vučića ne treba pobediti, već prevazići u izgradnji nove, moderne i elementarno normalne sredine" - rekao je u serijalu Kvaka 23 novi predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović. Ističe i da je uveren da opozicija može da se dogovori, ali da su prepreka za to bivši politički životi nekih od članova, iako odgovornost nije ista.

  (2) detaljnije
 • Dimitrije Jankovic

  Dimitrije Janković ponovo na čelu Apoteka Niš, sada kao vršilac dužnosti

  Na mesto odlazećeg vršioca dužnosti direktora Apotekarske ustanove Niš Radojka Matića, izabran je Dimitrije Janković, odlukom većine odbornika Skupštine Grada.

  (8) detaljnije